Kasım ayı oturumlarının sona ermesi ile birlikte bir ay tatile giren İl Genel Meclisi’nin son toplantısında konuşan Vali Günaydın, ilimizin coğrafik açıdan zorluğuna dikkat çekerek, “Hizmet etmek için hem kaynakların doğru kullanılması hem de coğrafi şartların gereğine göre yatırımların olması gerekir” dedi.
İlimizin hak ettiği kamu hizmetini uzun yıllar alamadığına dikkat çeken Milletvekili Çelik, “Geniş bir coğrafyamız var, bu hizmetleri almak için çalışacağız” derken, İGM Başkanı Kayıkcı ise fedakar çalışma tempolarından dolayı meclis üyelerine teşekkür etti.
İl Genel Meclisi’nin (İGM) Kasım ayı toplantı maratonu ile birlikte 2015 yılı çalışma dönemi sona erdi. Aralık ayında çalışmayacak olan İl Genel Meclisi üyeleri, 6-12 Aralık tarihleri arasında Bursa’da bir hafta sürecek eğitim seminerine katılacaklar.
İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Bahçacıoğlu’nun da bir konuşma yaptığı İl Genel Meclisi’nin 2015 yılı son toplantısının bitimine Vali Şehmus Günaydın ile AK Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik de katıldı.
Araç’ın İğdir köyüne 12 derslikli okul
Toplantının ilk gündem maddesi İl Özel İdaresi’nin Araç ilçemize yapılması için teklif verdiği 12 derslikli okul binasıydı. İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Bahçacıoğlu, okul binası hakkında meclisi bilgilendirdi. Bu kararın meclisten geçmesi durumunda Aralık ayında ihale edeceklerini belirten Bahçacıoğlu, binanın Kastamonu mimarisine uygun şekilde dizayn edildiğini ve 12 dersli olmasına rağmen 16 derslik görevi göreceğini söyledi.
Toplantının olağan gündem maddeleri içinde yer alan Araç’ın Yukarı Çobanözü, Aksu, Balçıkhisar, Kayaboğazı, Şiringüney köylerinin “Köy Yerleşik Alanı” tespit çalışmasıyla ilgili İl Özel İdaresi teklifi hakkında hazırlanan İmar ve Bayındırlık Komisyonu raporları okundu ve oybirliği ile kabul edildi.
İGM Başkanı Kayıkcı
2015 yılındaki fedakar çalışmalarından dolayı tüm üyelere teşekkür eden İGM Başkanı Mehmet Kayıkçı, bütçe görüşmelerinin de yer aldığı Kasım ayında 24 normal, 45 ilave, 8 komisyon raporunun gündeme geldiğini ve 20 gün çalıştıklarını kaydetti.
Vali Günaydın ve Milletvekili Çelik’in oturuma katılımlarının ardından konuşan İGM Başkanı Mehmet Kayıkcı, 2016 yılında yapılması planlanan 2 bin kilometrelik ikinci kat asfalt konusunun üzerinde durduklarını ifade etti ve ‘Köy ortak kullanımları’ adı altında bütçede yer alan ödeneği iki katına çıkarttıklarını belirterek “Sizlerin desteği ile bu bütçemizi kullanmak istiyoruz. Ayrıca ilçelerde bulunan personel ücretlerinin merkez bütçe tarafından karşılanması gibi bir talebimiz var” dedi.
“Daha fazla hizmete ihtiyacımız var”
İGM Başkanı Kayıkcı’nın ardından kürsüye gelen Milletvekili Metin Çelik, konuşmasına 2016 yılı bütçesinin Kastamonu için hayırlı olmasını dileyerek başladı ve 2015 yılında çok ciddi hizmetleri hayata geçirdiklerini söyledi ve bu yıl sıcak asfaltı ilimize kazandırdıklarını belirtti.
İlimizde yapılan hizmetlerde diyalogun çok önemli olduğunu da söyleyen Çelik, bu yıl yapılan 550 kilometre asfaltın çevre illerden daha fazla olduğunu, köylerdeki hayat standartlarını yükseltmek için çalışmalar yapıldığını da ifade ederek, “Köy Alt Yapısının Desteklenmesi (KÖYDES) Projesi ile köylere yapılan hizmet arttı. Ama Kastamonu’nun daha fazla hizmete ihtiyacı var. Uzun yıllar bu hizmetleri alamamış, geniş bir coğrafyamız var. Bu hizmetleri almak için çalışacağız. İlimizle ilgili ne sorun olursa olsun sizlerin hizmetindeyiz” dedi.
“Hizmet götürmesi en zor üç ilden biri”
İGM Kasım ayı ve 2015 yılı son toplantısına katılan Vali Şehmus Günaydın ise 2016 yılı için yapılan gerçekçi bütçenin öneminin çok fazla olduğunu belirterek, “Kastamonu, yerleşim alanları geniş ve zor bir coğrafyada yer alıyor” dedi ve konuşmasını son beş yılda hazırlanan bütçelerin gerçekleşme oranının çok düşük olduğunu söyleyerek sürdürdü.
Vali Günaydın konuşmasına şöyle devam etti: “Bütçe maratonu bitti. Bu bütçenin gerçekçi olması önemliydi. Çünkü yüksek bir bütçe yaptığınızda diğer kurumlara da kaynak aktarımı aynı orantıda büyük oluyor. Bu bütçenin hizmet götürme noktasında çok faydalı olacağı görüşündeyim. Hizmetlerin etkin ve kaliteli yürütülmesi ve etkin kullanılması konusunda önemliydi.”
Kastamonu’nun coğrafi şartları göz önüne alındığında hizmet götürmesi en zor üç ilden bir tanesi olduğunu da belirten Günaydın, bu coğrafyada hizmet etmek için hem kaynakların doğru kullanılması hem de coğrafi şartların gereğine göre yatırımların olması gerektiğini söyledi. Vatandaşın yapılan hizmetten en iyi şekilde yararlanması gerektiğini ifade eden Günaydın, “Bu zorluktan dolayı yapılan hizmetin kalıcı olması gerekir. Bu nedenle kaynakların israf olmaması ve vatandaşların yapılan işlerden daha uzun süre yararlanabilmesi için daha kaliteli hizmet etmeliyiz. Malzeme alırken hem kalitelisini hem de ucuzunu almalıyız ki daha fazla hizmet edebilelim” dedi.
Kaynaklar yeterli olsa bile nasıl kullanılacağının bilinmemesi durumunda işe yaramayacağını da söyleyen Vali Günaydın, “İşi takip etmezseniz, yaptığınız iş bir yılda bozulursa vatandaşa hizmet etmiş olmazsınız. Hatta vatandaşa zarar vermiş olursunuz. 2015 yılında İl Özel İdaresi’nin araç parkını yeniledik. Biz araç parkımızı daha iyi hizmet etmek için yeniledik. Çünkü eski araçlar sık sık arıza yapıyor ve tamiri büyük meblağlara çıkabiliyordu. Bu da bizim hizmet kalitemizi düşürüyordu. Onun için araç parkını yeniledik. Daha etkin hizmet sunacağız. İlçelerimize de kaliteli hizmet için iş makineleri göndereceğiz. Bizim birlikteliğimiz sayesinde bunları başarıyoruz. Bunun devamı olursa hizmet artacaktır” diyerek sözlerini tamamladı.
Konuşmaların ardından AK Parti Tosya İGM Üyesi Cahit Çalışkan, Vali Şehmus Günaydın ve Milletvekili Metin Çelik’e tablo hediye etti.