Günümüzde obezitenin artması ile birlikte bireyler fazla kilolarından kurtulmak için birçok yol deniyor. Kimisi çevresinde diyet programı uygulayanların diyetlerini alıyor, kimisi sosyal medya üzerinde gördüğü popüler diyetleri uyguluyor, kimisi ise daha hızlı kilo kaybı yaşayabilmek adına zayıflatıcı ilaç adı altında satılan tuzaklara başvuruyor. Bu ilaçların bazı türleri için kimi zaman “tamamen bitkisel” denilerek sağlığa zarar vermeyecekmiş hissi uyandırılmaya çalışılsa da ilaç kullanarak uzun süreli ve sağlıklı bir kilo kaybı gerçekleştirmek mümkün değildir. Sağlıklı bir beslenme programı ve sporun yerini tutmayacağı gibi bu ilaçların birçok yan etkisi de mevcuttur. Bu ilaçlar; iştah azaltanlar, yağ emilimini azaltanlar ve bitkisel zayıflama ilaçları adı altında satılmaktadırlar.
Zayıflama İlaçlarının Yan Etkileri Nelerdir?
- Vücudun metabolizmasını hızlandırırken kan basıncını da hızla artırdığı için çarpıntı, hipertansiyon ve kalp krizlerine sebep olmaktadır. En sık rastlanan yan etkisi budur. Krizler sonucunda ölümlere de sebep olmaktadır.
- Sindirim sistemi enzimlerine müdahale ettikleri için ishal, karın ağrısı, kusma, kabızlık, mide bulantısı, ağız kuruması, saç dökülmeleri, hastalıklara karşı dirençsizlik ve baş dönmelerine neden olmaktadır.
- Böbrek ve karaciğer yetmezliğine sebep olmaktadır.
- Hormonal bozulmalara neden olmaktadır.
- Verilen kiloların ilaçlar bırakıldıktan sonra hızla geri alınmasına sebep olmaktadır.
- Bağımlılık yapabilmektedir. Vücut, sürekli olarak bu ilaçları kullanmak ister ve kişi buna engel olamaz. Bu tür durumlarda psikolojik desteğe ihtiyaç duyulabilmektedir.
- Sinirlere hakim olamama, çabuk sinirlenme, sakin kalamama gibi sinir sistemi bozukluklarına neden olmaktadır.
Bu ilaçlarda en sık kullanılan etken madde “sibutramin” ya da “orlistat” maddeleridir.
Sibutramin; beyine tokluk hissi uyandırarak etkisini gösterirken kullanımı bırakıldığında, bireylerde hızla kilo alımı gözlenir. Kalp krizi riskini artırır ve sinir sisteminde bozukluklara sebep olurken karaciğer, omurilik ve diğer organlarda da hasarlara sebep olmaktadır. Yasaklanması ve toplatılmasına rağmen merdiven altı yollarla hala satılmaktadır, ölümcül olabilmektedir.
Orlistat; sindirim sistemindeki enzimlere müdahale ederek yağların emilimini önler, yağlar emilmeden atılır ve yağlı ishallere sebep olur. Ek olarak karın ağrıları ve sık defekasyon (sık dışkılama) gibi yan etkileri de mevcuttur. Bunlara bağlı olarak bu bireylerde yağda eriyen A, D, E , K vitaminlerinin yetersizliğine de rastlanmaktadır. Ayrıca ishale bağlı su ve minerallerde ciddi kayıplar da söz konusudur. Doktor önermediği sürece kullanımı tercih edilmemelidir.
Kilo kayıpları ve obezite tedavisi için öncelikle eğitim, yaşam değişiklikleri ve bir diyetisyen tarafından uygun kaloride ve kişiye özgün olarak hazırlanmış bir beslenme programı sağlanmalıdır. Bunu, uygun egzersizler ile destekleyerek yan etkiler yaşanmadan kilo kaybı gözlenebilmektedir.
Fazla kilolarla mücadele etmek için sorunun temeline inilmeli, kişiler bilgilendirilmeli, yaşam biçimleri değiştirilmeli ve sağlıklı beslenme programları uygulanarak kilo kaybı sağlanmalıdır. Zayıflama ilaçları ve beslenmeye bağlı diğer tüm konular hakkında bilgi sahibi olabilmek için benimle [email protected] adresinden iletişime geçebilirsiniz, sağlıklı günler dilerim.
Dyt. LADEN HEKİMOĞLU