Nöroloji Uzmanı Dr. Tekinarslan: “Bu mevsimde dışarı çıkarken yüzümüzü ve başımızı soğuktan koruyacak şekilde örtelim”
Kastamonu Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Fizik Tedavi Rehabilitasyon Merkezinde görev yapan Nöroloji Uzmanı R. Gizem Hünkar Tekinarslan, havaların soğumasıyla birlikte artış gösteren yüz felci vakaları hakkında halkımızı uyardı.
Nöroloji Uzmanı Dr. R. Gizem Hünkar Tekinarslan, yüz felcine karşı nasıl korunmalı ve nelere dikkat edilmeli konusunda uyarılarda bulunarak şunları söyledi:
Havaların soğuması ve sert rüzgarların etkili olmasıyla hastaneye yüz felci nedeni ile başvuran hasta sayısında artış görülmektedir. Yüz felci, yüz kaslarının zaafı ile karakterize bir hastalıktır. Genellikle tek taraflıdır ve tekrarlayarak ortaya çıkabilir. Sıklıkla bazı hastalar felç öncesi günlerde aynı taraf kulak ve çevresinde ağrı tanımlar. Zamanla ağzında kayma gelişir, gözü kapatmak zorlaşır, konuşma güçlüğü, ağızda tat değişikliği gibi belirtiler gelişir.
Annelere doğum sonrası uyarı
Görülme sıklığı kadın ve erkeklerde eşit olmasına karşın, hamilelikte özellikle de son üç ayda ya da doğum sonrası ilk haftada risk üç kat daha artmaktadır. Ayrıca şeker hastalığı tanısı almış hastalarda da bu risk daha fazladır. Ayrıca nezle, grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonları, uçuk gibi viral kaynaklı enfeksiyonlar, diş çekimi, klimalı ya da rüzgarlı ortamda bulunmuş olma, soğuğa maruz kalma yüz felcine neden olan önemli faktörler arasında yer almaktadır.
Hastaların yaklaşık %80-85’inde ilk üç ay içerisinde tam iyileşme görülürken, %15-20’sinde hafif, %5’inde ise ciddi sinir hasarı kalabilir. Yüz felcinin tedavisinde yaygın olarak kortizon ilaçları, B vitamini ve antiviral ilaçlar kullanılır. Masaj, aktif hareket egzersizleri, fizyoterapi uygulanması da iyileşme sürecinde yararlıdır. Ciddi sinir hasarında cerrahi tedavi yöntemi olarak siniri rahatlatma işlemi yapılabilir. Ancak ağır sekel kalan hastalarda estetik amaçlı cerrahi düşünülebilir.
Yüzümüzü soğuğa maruz bırakmamak
Sağlıklı bir yaşam için bir hastalığın tedavisi kadar o hastalığın oluşmaması için gereken koruyucu önlemleri almakta önemlidir. Yüz felcinden korunmanın en önemli yolu da yüzümüzü direkt soğuğa maruz bırakmamaktır. Dışarı çıkarken mutlaka yüz ve başı soğuktan koruyacak şekilde örtmeli, rüzgara maruz kalmamak için otomobil kullanırken camlar açılmamalıdır. Banyo sonrası saçlar tamamen kurutulmalı, erkekler tıraşı ılık suyla olmalıdır. Yüz felci şüphesi halinde acilen nöroloji veya kulak burun boğaz hekimine başvurulmalıdır.