İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Zafer Karahasan, dün incelemelerde bulunduğu Yurduntepe’ningünümüzdeki rakamlarla 150 milyon liralık bir yatırım olduğunu belirtti ve “Biz 150 milyonluk bir yatırımı; mekanik tesisler, günübirlik tesisler, kafeterya ve ulaşım yollarıyla birlikte kendi imkânlarımızı sonuna kadar kullanarak yaklaşık 70 milyon liraya mal ettik” dedi.
“Artık bu büyük projemizde de sona gelinmiş ve 26 Kasım’da yapacağımız işletme ihalesi ile birlikte kış sporlarının hizmetine açılacaktır” diyen Karahasan, “Bu sene mevsimin de başında yağışlardan dolayı kaybettiğimiz zamanı sıcak sonbaharla telafi ettik. Artık sadece sezon açılışını ve bol karlı bir kış mevsimini bekliyoruz”diye konuştu.
Ilgaz Yurduntepe Kayak Merkezi’nde devam eden çalışmalarında sona gelindi. 2013 yılında Erdoğan Bektaş’ın valiliği döneminde yapımına başlanan Yurduntepeprojesi 6 kilometre uzunluğundaki pisti ile Batı Karadeniz’in en uzun histe sahip kayak tesisi olacak.
İl Özel İdaresi Genel Sekreteri T.Zafer Karahasan, Yurduntepe Kayak Merkezi’nde yapımı büyük ölçüde tamamlanan ve son rötuşları yapılan ulaşım yolu, günübirlik tesis ve aktarma istasyonunda incelemelerde bulundu.
Genel Sekreter Karahasan, burada yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“2013 yılında dönemin Valisi Erdoğan Bektaş ile Ilgaz dağındaki yeni pist alanını gezip yer tespiti yapıldı. Projelerin onaylanmasıyla da çalışmalar başlatıldı. 2016 yılında hizmete girmesi gerekirken bir takım hukuki sebepler yüzünden hizmete girmesi gecikti. Başta Valimiz Yaşar Karadeniz olmak üzere, siyasilerimizin, ilgili kurum ve kuruluşlarımızın yoğun çabalarıyla bu gecikmeyi ortadan kaldırmak için çok hızlı bir çalışma sürecini başlattık. Son 10 yıl içerisinde İl Özel İdaresi olarak yapmış olduğumuz büyük projelerimize (Havalimanı, kırsal kesim BSK asfalt yollar ve alt yapı hizmetleri) bir yenisini daha eklemenin haklı gururunu yaşıyoruz. Kastamonu için turizmde gelişmenin önündeki en büyük engel olan ulaşım artık büyük ölçüde çözülmüştür. Havalimanı ile İstanbul, Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli’yle de Ankara artık çok kolay ulaşılabilir olmuştur. Bunun turizme yansıması adına da özellikle kış turizmi için alt yapıyı güçlendirmenin yanında alternatif çözümler üretmek gerekiyordu. Bilindiği gibi yıllardır kış turizmi diyoruz ancak mevcut pistimiz çok kısa ve kayak severlere hitap etmekten uzaktı. Pistin kısa olması ve yetersiz teleferik sistemiyle piste yığılmaların önüne geçilmiyordu. Tüm bunlar profesyonel kayakçıları buradan uzak tutuyordu. Yeni yapılan ve hizmete girmesi için gün sayan tesisimizin 3 kilometre uzunluğunda mekanik teleferik tesisi, 6 kilometre uzunluğunda pisti bulunmakta ve 2 etaptan oluşmaktadır.
Kayak yapanlar için bir önemli detayı ifade etmeliyim ki; 2 bin 350 koddan bin 800 koda inen başlangıç ile bitiş arasında 500 metrelik bir rakım farkı var. Bunun ne anlama geldiğini en iyi bu sporu yapanlar bilir. Birinci etabımız yaklaşık 4 kilometre olup, 6 kişilik taşıma kapasiteli kabinlerimiz var. İkinci etabımız daha profesyonel bir eğime sahip olup 4 kişilik taşıma kapasiteli kabinlerle ulaşım sağlanacaktır. Netice itibari ile 6 kilometrelik kesintisiz kayak imkânı sunulacak olan bu tesis aynı zamanda eşsiz manzarası ile de ilimizin yanında ülkemiz içinde çok önemli bir yatırım olmuştur”
“150 MİLYONLUK YATIRIM 70 MİLYONA MAL ETTİK”
Günümüzdeki rakamlarla mukayese edildiğinde Yurduntepe’nin 150 milyon liralık bir yatırım olduğunu da söyleyen Zafer Karahasan, “Biz 150 milyonluk bir yatırımı; mekanik tesisler, günü birlik tesisler, kafeterya ve ulaşım yollarıyla birlikte kendi imkânlarımızı sonuna kadar kullanarak yaklaşık 70 milyon liraya mal ettik. Artık bu büyük projemizde de sona gelinmiş ve 26 Kasım’da yapacağımız işletme ihalesi ile birlikte kış sporlarının hizmetine açılacaktır. Bu sene mevsimin de başında yağışlardan dolayı kaybettiğimiz zamanı sıcak sonbaharla telafi ettik. Artık sadece sezon açılışını ve bol karlı bir kış mevsimini bekliyoruz” dedi.
Yurduntepe Kayak Merkezi’nin Türkiye’nin önemli bir kış sporları turizm merkezi olacağını da söyleyen Karahasan, “Tesislerin hizmete girmesiyle sadece kış ve kar değil aynı zamanda 4 mevsim Ilgaz dağının güzelliklerini doya doya yaşamaya imkân verecektir. Bu bağlamda şimdiki hedefimiz Ilgaz’ın kışın haricindeki turizm potansiyellerini de ortaya koyacak projeler üretmek olacaktır. Ve 4 mevsim bu dağ manzarasını seyrederken kışın şömine ateşi karşısında 1 bardak sahlebin, yazın da 1 bardak Ilgaz suyunu içmenin keyfi yaşanacaktır. Sormak isterim Ilgaz’ın bu güzellikleri ve bu keyfini yaşamaya değer biçilebilir mi?” diye konuştu.
Kastamonu’nun turizmde önemli bir sıcak bölge olacağını da söyleyen Karahasan, sözlerini şöyle tamamladı:
“Kastamonu yakın bir gelecekte tamamlanan ulaşım arterleri sayesinde ve turizme yapılan yatırımlarıyla (Kanyonlar bölgesi, Ilgaz Dağları, Küre Dağları ve merkezde yapılan önemli restorasyonları, tarihi binalarıyla, gastronomisiyle) Türkiye’nin turizm anlamında önemli ve sıcak bir bölgesi olacaktır. Kastamonu İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği Türkiye’nin en güçlü ve iş yapabilme kapasitesi en yüksek İl Özel İdaresidir. Bunu yapmış olduğu Havalimanı, Ilgaz Yurduntepe Mekanik Kayak tesisleri ve Türkiye‘de ilk sıralarda yer alan BSK’lı yollarla göstermiştir. Bundan sonra hedefimiz, diğer bir büyük projemiz ise kent merkezinde yer alacak olan ve yaklaşık 105 Hektar araziyi kapsayacak olan ‘Açık Hava Müzesi ve Yaban Parkı’dır.”
Karahasan açıklamalarında ayrıca, “Tesisimizin bitmesinde bu güne kadar emeği geçen tüm mesai arkadaşlarımıza, yüklenici firmaya ve tabii ki bu tesisimizin Kastamonu’ya kazandırılmasında başta Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Kültür Bakanımıza, Kastamonu’daki siyasetçilerimize, milletvekillerimize ve bu hizmetin tamamlanması için özel bir gayret sarf eden ve projeyi himaye eden Sayın Valimiz Yaşar Karadeniz’e teşekkür ediyorum” dedi.