İl Özel İdare Genel Sekreteri Zafer Karahasan, yüzde 98.5 fiziki gerçekleşmenin sağlandığı ancak 2 yıldır âtıl bekleyen Yurduntepe Kayak Merkezi’nde düğümün çözülmesi için büyük çaba sarf ettiklerini belirtti ve merkezi İsviçre’de bulunan yüklenici firmayla son yapılan görüşmede talep edilen 3 milyon lira ek ödeme dışında tüm konularda uzlaştıklarını söyledi.
Kış turizminde önemli projelerin başında gelen Yurduntepe Kayak Merkezi’nde yüklenici firmayla olan sorunun çözümü noktasında sona yaklaşıldı.
Yüzde 98.5 fiziki gerçekleşmenin sağlandığı ancak 2 yıldır âtıl bekleyen Yurduntepe Kayak Merkezi’nde düğümün çözülmesi için büyük çaba sarf ettiklerini belirten İl Özel İdare Genel Sekreteri Zafer Karahasan, dün düzenlenen İl Koordinasyon Kurulu toplantısında bu konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Karahasan, merkezi İsviçre’de bulunan yüklenici firmayla son yapılan görüşmede talep edilen 3 milyon lira ek ödeme dışında tüm konularda uzlaştıklarını söyledi.
Türkiye yasalarının böyle bir ödeme yapmaya imkan tanımadığını firmaya geçtiğimiz hafta ilettiklerini belirten Karahasan, müjdeli bir haber gelmesini ümit ettiklerini kaydetti.
Zafer Karahasan, konuşla ilgili açıklamasında şu ifadelerde bulundu:
“Yurdun Tepe’de müteahhitle hukuksal bir süreç yaşıyoruz. Sorunu aşmak için, uzlaşmak için adımlar attık. Umarım kısa zamanda tamamlanır. Kayak tesisine yazık oluyor. Yurdun Tepe Kayak Merkezi; fiziki gerçekleşmesi yüzde 98.5 gelmiş, yüzde 48 iskontoyla yapılmış, mekanik tesisi ve pistleri bitmiş ama keşif artışıyla bu ihalenin muhteviyatına katılmış inşaat işleri bitmediği için makam tarafından fesih edilmiş bir iştir. İş bitmediği için Valilik tarafından bitirilmesi için süre verilmiş, buna rağmen süresinde bitirilmemiş ve bundan kaynaklı maddi cezalar işletilip sonunda fesih edilmiş bir iştir. Zamanında ben bu ihalenin tasfiye edilmesini istedim. Yüklenici firmanın da tasfiye talebi vardı. Yasada yüzde 80’i tamamlanmış işlerin öngörülemeyen olaylardan ötürü tasfiye edilmesinin yolunu açan bir düzenleme var. Biz bu yolu değil tek taraflı fesihi tercih ettik. Tek taraflı fesih ettiğimiz için müteahhidin 790 bin lira olan kati teminatı yandı, müteahhit yasaklı oldu ve 3 milyon lira gibi gecikme cezası yansıdı. Müteahhit firmayla geniş çaplı bir toplantı yaptık. Biz 3 milyon lirayı bulan gecikme cezasını 1 milyon liraya kadar çektik. Bu konuda uzlaştık. Biz geçici kabul yapmayı kabul ettik, onlarda imzalarız dediler. Kalan son bir istihkakları vardı onu istediler. Geçici kabulde kesin hesabı çıkardık. Yaklaşık 1.7 milyon lira alacakları çıktı. Bunu ödemeyi de kabul ettik. Bu noktaya kadar herşey iyiydi. Uzlaştığımız bu konular İsviçre’de firmanın yönetim kurulu toplantısında masaya yatırıldı. Biz son aşamaya kadar çok umutluyken yönetim kurulu Yurdun Tepe’deki harcamasının 14 milyon 300 bin lira olduğunu bize bildirdi. 1.7 milyon lira ödense bile 3 milyon lira kadar alacaklı olduklarını ilettiler. Diğer yandan tesis 2 yıldır kullanılmadığı için tesisin tekrar elden geçmesi, bazı makaraların, bazı motorların ve sarkan halatların test edilmesi, tesisin yeniden çalıştırılabilmesi için 300 bin avro kadar yani 1.5 milyon lira kadar bir ödeneğe ihtiyaç duyulacağı tarafımıza tebliğ edildi. Bunda da uzlaşacağımızı söyledik. Bakım sözleşmemizi 10 yıla çıkarabileceğimizi bildirdik. Ancak 3 milyon lirayı ihale dışı ödeyemeyeceğimizi kendilerine geçtiğimiz hafta ilettik. Haber bekliyoruz. Biz aynı tesisi bugün yapmaya kalksak 39 milyon liraya mal olacağını tespit ettik. Biz 39 milyonluk işi 10 milyona bitirmişiz ama halen bir kavga içerisindeyiz. Eğer uzlaşma sağlayabilirsek davaları geri çekeceğiz ve hemen kalan işler için ikmal inşaatı ihalesini yapacağız. Bir Kastamonulu olarak bu tesisin bir an önce açılmasını istiyorum.”