Öğrenciler için bir eğitim-öğretim sezonunun bitmesi heyecanlı olduğu kadar yorucudur. Dersler, sınavlar, programlar derken karnelerle birlikte tatilin serbestliğini hak eden onlar tabi ki. Karne ise bu yorucu programın tacı. Çünkü karne eğitim öğretimin sürecinin nasıl geçtiğinin bir göstergesi. Ama öğrenciler dersler için gösterdikleri yorucu tempoyu aynı zamanda yetenek ve ilgilerini de geliştirmek için gittikleri çeşitli kurs, eğitim programı ve sosyal aktivitelere de harcıyorlar. Ve bu sürecin de bir tacı olması gerekiyor. Neleri geliştirdiler kendilerinde, neleri biriktirdiler ve ne kadar ilerlediklerini göstermeleri gerekiyor. Bu gösterge aslında eğitmenlere, ailelere, arkadaşlara karşı kendini ispatın yürekli birer ifadesinden başka bir şey değildir.
İşte geçtiğimiz günlerde başarılı bir eğitim-öğretim yılının yorgunluğu, karne ve tatil heyecanı içinde birçok öğrenci devam ettikleri Kastamonu Bilim ve Sanat Merkezi’nin yılsonu etkinliği ile kendilerini sosyal ve sanatsal alanda da ifade etme fırsatını buldular. Merkezin, “Müzik Birimi” öğrencileri değerli eğitmenleri ile birlikte “Müzikle İyiliğe” adı altında çok ama çok başarılı bir yılsonu konseri düzenleyerek kendilerini ispat ederken başta eğitmenleri ve aileleri olmak üzere tüm katılımcıları da hem mutlu hem de onore ettiler.
***
Çok iyi düşünülmüş ve organize edilmiş bu konser Bilim ve Sanat Merkezi’nin salonunda gerçekleştirildi. Merkezde eğitim alan ilköğretimden liseye kadar birçok öğrenci pırıl pırıl yetenekleri ve özgüvenleri ile muhteşem dakikalara imza attılar. Geniş bir yelpazede hem öğrenciler hem de katılımcıların her yaş grubunun beğenisi düzenlenerek hazırlanan programda ilk önce minik eller kemanları ile sihirli bir havaya bürüdüler tüm salonu. Çünkü tellerden çok yüreklere dokunmuşlardı. Yetenekleri ile göz boyadıkları kadar, özenle seçilmiş kıyafetleri, yaşlarına uygun bir prenses olarak yapılmış saçları, sahne alırken ve performansları sonlarındaki dinleyicilere karşı olan nezaket ve saygı dolu reveransları ile de büyülediler salonu.
Ardından gitar ve piyano performansları öğrencilerin doğru eğitim ve irade ile neler yapabileceklerini göstermişti. Çünkü genel performans içerisindeki geniş yelpazede yaşlarına uygun parçalar seçildiği gibi komplike eserlerin varlığı kulakları bile zorlarken onlar hiç de zorlanmamıştı. Bireysel olduğu kadar grup halinde gösterdikleri uyum ve başarı, sahne performansları ile birleşince konser sadece öğrenciler için değil dinleyiciler içinde şölen havasına bürünmüştü. Neredeyse her bir öğrenci hem söyledi, hem çaldı. Hem vokal oldu hem koro. Program sonunda icra edilen türkülerle müziğin evrensel birleştiriciliği, klasik batı müziğinden Anadolu türkülerine kadar olan çeşitliliğinde aslında kültürler üstü bir olgu olduğu ve konserin bilinçli seçilmiş başlığı olan “Müzikle İyiliğe” ulaşılabildiğini göstermişti.
Kastamonu Bilim ve Sanat Merkezi, tüm eğitmenleri ile her bir insanın içinde sanata ve bilime karşı bir yatkınlığın ve yeteneğin olduğunu, bunun doğru bir eğitim ve yaklaşımla ortaya çıkarılabildiğini göstermişti. Sanatın bütünleştirici bir üst akıl ürünü olduğu, insanları ve kültürleri bir potada birleştirebildiği göstermişti yeniden. Öğrencilerin olağan hayatın içinde bir de sanatla kendilerini ifade etmiş olmaları, özgüven ve başta kendilerine sonra da dinleyicilere olan saygılarıyla hak edilmiş mutlu bir yılsonu kutlaması olmuştu bu…
MURAT KARASALİHOĞLU