Tekstil sektöründe 34 yıldır faaliyet gösteren İstanbul merkezli Yıldız Tekstil, 2016 yılında Bozkurt’ta kurduğu tesisinde pandemi sonrası tek kullanımlık koruyucu maske üretmeye başladı. Yaklaşık 1 milyon lira yeni yatırımla ayda 6 milyon adet adet üretime ulaştıklarını kaydeden Yıldız Tekstil Fabrikası sahibi İnebolulu iş adamı Yusuf Yıldız 120 personel istihdam ettiklerini bildirdi.
Medikal, tekstilin parlayan yıldızı
Pandemiyle birlikte hazır giyim alanındaki üretimini durdurarak tek kullanımlık koruyucu maske üretmeye başladıklarını belirten Yıldız Tekstil fabrikası sahibi İnebolulu iş adamı Yusuf Yıldız günlük üretim planlarının 4 katına çıktıklarını ifade etti. Yıldız, ürettikleri maskelerden ilk önce virüsle mücadeleye yardımcı olmak için kamu kurum ve kuruluşlarına gönderdiklerini söyledi.
Medikal tekstil sektöründe marka olmayı hedeflediklerini bildiren Yusuf Yıldız faaliyetleri hakkında şunları söyledi: “Koronavirüs sebebi ile duraksamaya giren sektörümüzde 120 personelimizin işine son vermeden devam edebilmeleri içintek kullanımlık koruyucu maske üretmeyebaşladık. Devlet desteği vardı, çalışmayabilirdik. İlk etapta günlük kapasitemiz 50 bindi şu an 200 bin üretiyoruz. Bu süreçte 1 milyon liraya yakın yatırım yaptık. İmalat kalitemiz çok yüksek. Lastiklerimiz çok rahat ve kaliteli. Bu konuda çok iddialıyız. Kumaş kalitesi piyasa ile aynı. Yakında el değmeden üretime başlayacağız. Steril maskeler daha çok sağlıkçılar için gerekli, bizim üretimimiz koruyucu amaçlı. Sağlık Bakanlığının bu konuyla ilgili yayınlamış olduğu tüm genelgeler doğrultusunda hareket ederek üretim gerçekleştiriyoruz. Maske bulmanın zor olduğu süreçte Bozkurt, İnebolu, Çatalzeytin hastanelerine, kaymakamlıklara, polislere, jandarmalara destek sağlamanın mutluluğunu yaşadık.”
Tedarikçileri konusunda Kastamonulu firmalara yöneldiklerini bildiren Yıldız, yerelde faaliyet göstermenin zorluklarını ise şöyle aktardı: “İhtiyacımız olan malzemeleri hemşerilerimizden temin etmeye gayret gösteriyoruz. Fiyat değil kaliteyi baz alıyoruz. Şu zamana kadar bir şikayetimiz olmadı. En büyük sorunkalifiye elemanın çok az olması, usta yetişmiyoruz. Bayanlar sadece evlenene kadar geliyor. Bir gencin hevesle bu işe başladığını göremedim. Sektör günden güne eriyor. Meslek edinmek günümüzde önem kazandı.Eskiden çocuk çalıştırıyoruz diye cezayerdik. Herhalde bundan sonra devlet çalıştıralım diye destekleyecek.Öte yandan memlekette yaşayanların değil de memleket özlemi çekenlerin daha çok birlik olduğunu düşünüyorum. Yerel bölgede maalesef birbirimizi tutamıyoruz. Herkes tüketim derdinde.”
(İstamonu)