Yılbaşı gecesinde, sofralarımız daha bir zenginleşir ki bu da alınan kalori miktarını artırır. Daha yağlı ve zararlı besinler tüketilir. Ancak yeni yıla, lezzetli ve sağlıklı bir sofrayla girmek de mümkündür.
İlk olarak güne mutlaka sabah kahvaltısı ile başlayın.
Nasıl olsa akşam çok yiyeceğim diye tüm gün kendinizi aç bırakmayın. Gün içerisinde sık sık ve azar azar yiyin.
Öğle yemeğinde daha hafif ve düşük kalorili besinleri tercih edin. (çorba, zeytinyağlı sebze, yoğurt ve tam tahıl ekmeği gibi)
Gün içersinde yeterli sıvı alın. Mutlaka 8–10 bardak su tüketin.
Yılbaşı gecesi…
Yılbaşı sofrasında, besin tüketiminizi azaltmak için akşam yemeğine salata veya çorbayla başlayabilirsiniz.
Sofranızda mutlaka yeşil salata bulundurun ve az yağlı, sebze ağırlıklı, peynir veya yoğurtla hazırlanmış mezeleri tercih edin.
Yılbaşı sofrasında kızartma veya kavurma yöntemleriyle yapılmış besinler yerine haşlama, ızgara, buğulama ya da fırında pişmiş besinleri tercih edin.
Hindi, tavuk gibi etlerin derilerini ve görünen yağlarını tüketmeyin.
Tatlı seçimlerinizde dikkatli olun. Şerbetli hamur tatlılarının yerine sütlü tatlıları veya meyve tatlılarını tercih edebilirsiniz.
Yeni yılın ilk günü….
Güne 1-2 bardak su içmekle başlayın ve hipoglisemiyi (kan şekerinin düşmesi) önlemek için mutlaka kahvaltı yapın
Öğle ve akşam yemeklerinizin hafif olmasına özen gösterin. Çorba, zeytinyağlı sebze, haşlanmış tavuk veya ızgara balık, salata, yoğurt, tam tahıl ekmeği öğünlerinizde tüketebileceğiniz sağlıklı besinlerdir.
Gün içerisinde 3–4 porsiyon meyve tüketin.
Gece alınan fazla kalorilerin bir kısmını harcamak ve yorgunluk, halsizlik, baş ağrısı gibi durumlardan kurtulabilmek için açık havada 30–60 dk tempolu yürüyüş yapın.
Mutlu Yıllar…
İrem Yıldıran / Diyetisyen
Özel Kastamonu Anadolu Hastanesi