Seydiler Baş köyündeçiftçilik yapan Yılmaz Sancak ve ailesi, yuttuğu demir materyaller nedeniyle ölen ineklerininsezaryenle dünyaya getirilmek zorunda kalınan yavrusuna evlerinde özenle bakıyorlar.
Yılmaz Sancak, “Hayvanım rahatsızlanınca telefonla veteriner hekim Birol Bey’i arayıp bildirdim. Tıbbi müdahaleleri yapıldı fakat doğum günü doğmadan hayvan ağırlaştığı için sezaryenle doğum yaptırmak mecburiyetinde kaldık. Buzağımız başarılı bir operasyon sonrasında doğdu. Buzağımız şu anda sağlıklı, inşallah yaşayacak. Ne yazık ki doğumdan sonra annesinin yaşama şansı kalmadığı için annesi öldü. Biz de bu yüzden buzağımızın ismine ‘Garip’ ismini koyduk” diye konuştu.
Sezaryenle doğan buzağıyı temizledikten sonra eve aldıklarını ve balkona yaptıkları yerde çocuk bakar gibi baktıklarını anlatan Sancak, “Buzağımız İnşallah burada da hayata tutunacak. Hayvana karşı sevgi olmadıkça hayvancılık yapılamaz. Mutlaka hayvana karşı sevgi olması lazım. Şu anda herhangi bir katı gıda yemediği için biberonla süt veriyoruz” dedi.
Metal parçaları yutan hamile ineğe sezaryen yaparak buzağısını kurtardıklarını söyleyen veteriner hekim Birol Yürük ise, “Yetiştiricimiz Yılmaz Bey, beni ineğinin rahatsız olduğundan dolayı aradı. Yapmış olduğum detektör ve kan muayenesi sonucunda midesinde yabancı cisim olduğunu tespit ettim. İneğin hastalığı bir hayli de ilerlemişti. Bu nedenle gününü tamamlamadan buzağımızı, prematüre bir şekilde sezaryen yaparak yaşama tutundurmaya çalıştık. Buzağımız 40 kilo canlı ağırlığında doğdu. Özellikle çevremizi temiz tutmamızı, aynı zamanda doğaya tel, çivi gibi metallerin atılmamasını ve yetiştiricilik yapan kişilerin de hayvanlarına koruma amaçlı mıknatıs yutturmasını tavsiye ediyoruz” şeklinde konuştu.
İHA