Bursa’da iki meslek lisesi Kovid-19’a karşı “hızlı antijen kiti” üretti, Avrupa ülkeleri satın almak için sıraya girdi, ihracat planlaması yapılıyor…
Darısı Kastamonu’daki meslek liselerine.
“Bursa Mehmet Kemal Coşkunöz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi” ve aynı zamanda “AR-GE” merkezi olan “Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi” bu “örnek” başarıya imza attılar…
Öğretmen ve öğrenciler tasarladı, piyasadaki eş değerlerinin 3’te 1’ine mal oldu, seri üretime yönelik çalışmalar planlandı, ayda 10 milyon antijen kiti üretimi yapabilecek şekilde gerekli yatırımlar tamamlandı, “BRS-CA” adı altında marka tescil işlemleri ile Sağlık Bakanlığı onay süreci devam ediyor.
Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer “3” ayda ulaşılan başarıyla ilgili açıklamada bulundu…
“Onay işlemi tamamlandığında bu kitin ihracatını da yapmayı planlıyoruz. Tüm dünya bu kitlere büyük bütçeler ayırıyor. Meslek liselerimizin üretim gücü, ekonomimize de katkı sağlayabilecek.”
“Mesleki eğitim” devriminin meyvesi bu…
Meslek liselilere duyulan güvenin karşılığı.
Mesleki eğitimin “kadim” şehri Kastamonu’da da meslek liselerine gerekli “ARGE” yatırımı yapılırsa…
Bursa misali başarılara imza atılacağından şüphe yok.
“Mesleki eğitim” kabul değiştiriyor ülkemizde…
Kastamonu geri kalmasın.
Not: ÇEKÜL Vakfı “Kentimin Öyküsü ve Ağaçların Diliyle Kentim” projesiyle her yıl binlerce öğrenciye eğitim veriyor, gönüllü öğretmenler şehirlerinde ÇEKÜL’ün “Bilgi Ağacı” programını uyguluyor…
Kasım ayında başlayan bu yılki programa Anadolu’nun farklı kentlerinden “65” başvuru geldi, “25” öğretmen “Kentimin Öyküsü”, “40” öğretmen “Ağaçların Diliyle Kentim” programı kapsamında çevrimiçi eğitim aldılar.
Öğretmenler hazır…
“Anadolu’da eğitim başlıyor.”
“Ankara, Aydın, Diyarbakır, Edirne, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kırklareli, Kocaeli, Konya, Manisa, Mardin, Muğla ve Sakarya” illerinde uygulanacak proje…
Darısı seneye Kastamonu’ya.
“Orman ili” Kastamonu…
Kendini ağaçların diliyle anlatmalı.
Önceki yıl da yoktuk bu projede…
ÇEKÜL Vakfı ve Tarihi Kentler Birliği ile “işbirliği” sadece yerel yönetimler alanında olmuyor, yeter ki iste, “destek” hazır kıta bekliyor.
(Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, TBMM Genel Kurulu’nda, bakanlığının “2022” yılı bütçesine ilişkin konuştu…
2002’de 42 olan kültür merkezi sayısını 122’ye çıkarttıklarını, 2022’de “Giresun”, “Balıkesir-Bandırma” ve “Ordu-Ünye” şehirlerine “kültür merkezi” açacaklarını kaydetti.
Kastamonu’nun “kültür merkezi” ihtiyacı var mı?…
“Var”.
Daha önceki yıllarda bu yönde şehrimize söz verildi mi?…
“Verildi”.
“Darısı 2023’e” diyelim…
İsteyelim.)
(3 ayrı konudaki yazı da “darısı” temennisi içeriyor…
Kastamonu’nun her alandaki ihtiyacının kanıtı.)
MUSTAFA AFACAN