Başkan İ. Orkun Yılmaz, kongredeki konuşmasında yaşanan sorunları sıraladı, Yeni Ekonomik Programda ilaç harcamalarının azaltılmasının öngörüldüğünü hatırlattı Yılmaz, referans fiyat uygulaması ve yeni ilaç fiyat kararnamesinin yarattığı sıkıntılara değindi ve “Bu da gösteriyor ki, ilaç fiyatlarındaki sabit kur ısrarına devam edilmesi, piyasada ilaç yokluğuna sebep olacak, mağduriyetler yaşanacaktır. Bu sıkıntıları her yıl aynı tarihlerde veya döviz kurlarına bağlı olarak yaşamamak için, sabit kur ayarlamasından vazgeçilmeli, biran önce yerli ilaç üretimi desteklenerek, dışa bağımlılık azaltılmalıdır” dedi.
- Bölge Kastamonu-Çankırı-Karabük Eczacı Odası’nın olağan mali kongresi cumartesi günü yapıldı.
Divan Başkanlığını Ecz. Kemal Himmetoğlu, Yardımcılığını Ecz. Hakkı Gültürk, Yazmanlıklarını da Ecz. Merve Altun ve Ecz. Havza Esen’in yaptığı 272 üyeli odanın kongresinde 26. Bölge Kastamonu-Çankırı-Karabük Eczacı Odası Başkanı Ecz. İ. Orkun Yılmaz ve Ankara Türk Eczacılar Birliği Merkez Heyeti Üyesi Ecz. Ümran Pelenkoğlubirer konuşma yaptı. Bazı eczacılarda toplantı da söz alarak dilek ve temennilerini açıkladılar.
Kongreye Türk Eczacılar Birliği Merkez Heyeti Üyesi Ecz. Ümran Pelenkoğlu, 26. Bölge Kastamonu-Çankırı-Karabük Eczacı Odası Başkanı Ecz. İ. Orkun Yılmaz, Yönetim Kurulu’ndan Genel Sekreter Emin Hakan Yılmaz, Sayman Aytaç Korhan Özcan, Şule Tüfekci, Uğur Alp, Uygar Şimşek ve Serhat Gökçe ile Kastamonu, Karabük ve Çankırı ilinde hizmet veren eczacılar katıldı.
Olağan Genel Kurul’da Eczacılar Odası’nın salonunun yenilenmesine ve dizayn edilmesine katkı sağlayan İSKOOP Müdürü Celal Kebeci ve Selçuk Ecza Deposu Müdürü Kadir Çelen’e Oda Başkanı İ. Orkun Yılmaz tarafından plaket verilerek oda adına teşekkür edildi.
Genel Kurul’da saygı duruşu ve istiklal Marşı’nın okunmasının ardından gündem maddelerinde yer alan raporlar okundu ve oy birliğiyle kabul edildi.
Toplantıda konuşan Başkan İ. Orkun Yılmaz, eczacıların sağlık alanındaki önemine dikkat çekti ve “Hastalıkta sağlıkta, yaşamınızın her aşamasında eczacınız yanınızda” dediklerini hatırlattı.
Eczacıların karşılaştıkları sorunları sıralayan ve çalışmalar sonucunda bunların birçoğunu çözdüklerini kaydeden Yılmaz, “Bununla birlikte, Günümüzde serbest eczacıların geri ödeme sistemleri ve bürokrasi ile yaşadıkları sorunlar nedeniyle mesleklerini yapamayacak durumlara ve mesleklerinden soğuma noktasına gelmeleri, onların hastalarına iyi hizmet vermelerinin önündeki en önemli engel olarak görülmektedir. Ülkemiz bu günlerde, içinde bulunduğu Jeopolitik bölge itibari ile, siyasal ve ekonomik sorunlar yumağı ile iç içe bulunmaktadır. Son dönemde hızla artan döviz kurları, pek çok sektör de olduğu gibi bizim sektörümüzde de olumsuz sonuçlar ortaya çıkartmaktadır. Bütün bu olumsuz gelişmelere karşı, ivedilikle tedbirler alınması zorunlu hale gelmiştir” dedi.
Yeni Ekonomik Programda ilaç harcamalarının azaltılmasının öngörüldüğünü hatırlatan Yılmaz, referans fiyat uygulaması ve yeni ilaç fiyat kararnamesinin yarattığı sıkıntılara değindi ve “Buda gösteriyor ki, ilaç fiyatlarındaki sabit kur ısrarına devam edilmesi, piyasada ilaç yokluğuna sebep olacak, mağduriyetler yaşanacaktır. Bu sıkıntıları her yıl aynı tarihlerde veya döviz kurlarına bağlı olarak yaşamamak için, sabit kur ayarlamasından vazgeçilmeli, biran önce yerli ilaç üretimi desteklenerek, dışa bağımlılık azaltılmalıdır” dedi.
Türk Eczacılar Birliği Merkez Heyeti Üyesi Ümran Pelenkoğluda, konuşmasında, Ankara’da yapılan son görüşme ve gelişmeler ile ilgili şu bilgileri paylaştı:
“Son dönemdeki ekonomik gelişmeler oldukça sıkıntılı ve ekonomik gelişmelerin yansımaları da bizleri eczacılarımızı maalesef madden sıkıntıya sokuyor. Özellikle bunları bir ay olarak geri çekmeye çalışmaları bazı meslektaşlarımızı oldukça zor durumda bırakıyor. Bu konu ile ilgili en taze haberimiz de bu.. Yine bir ecza deposu ile en son Eczacılar Birliğinde bir toplantı gerçekleştirildi. Bu toplantı da da bundan sonra olaya daha hassas yaklaşmaya çalışacaklarını ve yaklaşık yüzde 65 eczacı ile anlaştıklarını ve bu eczanelerle aralarında hiç bir problem olmadığını, onları hiç bir sıkıntıya sokmadan çok uzun vadeli ve yayarak bu sorunu çözmeye çalıştıklarını söylediler. Kapanan eczaneler içinde odaların bizlere herhangi bir talebi olduğu takdirde o eczanelere ekstra bu bir ay öne çekmede zorlanan eczanelerimiz olursa Odaların ve Türk Eczacılar Birliğinin de devreye girmesi ile ekstra alternatiflerle çözmeye çalışacaklarının da sözünü verdiler. O yüzden bölgelerimizde bu konuda talebi olan eczanelerimiz varsa odamızla irtibata geçtiklerinde ellerinden gelen ilave vadeleri sunacaklarını da bizzat genel müdür kendisi ifade etti. Yine önceki hafta ekonomistlerle de bir toplantı yaptık, ekonomistlerin görüşü bu sıkıntıların önümüzdeki yıl Mart aylarına kadar aynı şekilde devam edeceği yönünde. Yine bizim özelimizde de mümkün olan minimum stokla çalışmaya ve mümkün olan nakitte kalmaya çalışarak eczanelerimizi optimize etmemiz gerektiğini de söylüyorlar.
Bunun dışında Yardımlaşma Sandığımızın eczanelere düşük kredilerle ve düşük faizlerle kredi nasıl verilebilir onların çalışması yapılıyor. Çünkü bankalar gerçekten faiz oranlarını çok artırmış durumdalar, bizim şu anda kullandırdığımız, 0.99 ile kullandırabildiğimiz ve bir kısmını da biz karşılıyorduk, şu anda 1,5 ile kullanılıyor ama bankaya ödenen faiz yine daha fazla 1.80’lere yakın, bunun 1,5’u eczacıya yansıyor, yüzde 30’luk kısmını da Türk Eczacılar Birliği Yardımlaşma Sandığı kendisinden karşılamaya çalışıyor ve gittikçe de talepleri bu yönde. Yine Çalışma Bakanımız ile de görüşme talep ettik, önümüzdeki hafta da çalışma Bakanımız ile görüşme yapacağız.” Cengiz MUHZİROĞLU