Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti (KGC) Başkanı Mustafa Balcı, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle yayınladığı mesajda, basın çalışanlarının zor şartlarda ve kısıtlı ekonomik olanaklarla günün 24 saati özveriyle görev yaptığını belirtti.
10 Ocak’ı bir bayram günü değil, dayanışma günü olarak kutladıklarını belirten Balcı, “Ülkemizin içerisinde bulunduğu ekonomik kriz en çok Anadolu basınını vurmuştur. Bugün yerel medya can çekişmektedir” dedi ve “Yerel basın, yerelin, halkın, kentlerin sesidir. Yerel basına sahip çık Kastamonu” çağrısı yaptı.
Basın çalışanlarının zor şartlarda ve kısıtlı ekonomik olanaklarla günün 24 saati özveriyle görev yaptığını ve 10 Ocak’ı bir bayram günü değil, dayanışma günü olarak kutladıklarını belirten Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti (KGC) Başkanı Mustafa Balcı, Ülkemizin içerisinde bulunduğu ekonomik krizin en çok Anadolu basınını vurduğunu söyledi.
“GAZETELERİMİZ YAŞAM SAVAŞI VERMEKTE”
“Bugün yerel medya can çekişmektedir” diyen Balcı’nın açıklaması şöyle: “Bilindiği üzere 10 Ocak 1961, basında çalışanların haklarına ilişkin 212 sayılı yasanın uygulanmaya başlandığı gündür. Bu yasa, basın emekçilerinin sigortalı çalışmasını, işten çıkarılmaları durumunda ihbar ve kıdem tazminatlarının ödenmesini, yıllık ve haftalık olmak üzere belirlenen tarihlerde izin yapmalarını ve belki de en önemlisi gazetecilik faaliyetlerini özgürce yürütmelerini güvenceye bağlamaktaydı. Ancak günümüzde, sektörümüzde yaşanan ve giderek büyüyen sorunlar yumağı nedeniyle gazetelerimiz adeta yaşam savaşı vermektedir.
“EKONOMİK KRİZ EN ÇOK ANADOLU BASININI VURMUŞTUR”
“Ülkemizin içerisinde bulunduğu ekonomik kriz en çok Anadolu basınını vurmuştur. Bugün yerel medya can çekişmektedir.Yasalaştırılmayan ve kontrol edilemeyen internet medyası ve sosyal medya gerçek gazetecilerin işsiz kalmasına sebebiyet vermektedir.Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde geçtiğimiz aylarda basının sorunları ile ilgili verilen araştırma önergesinin ret edilmesi biz gazetecileri üzmüştür. Konunun tekrar gündeme getirilerek gazetelerin mali durumunun TBMM’nde araştırılması uygun olacaktır ve ne demek istediğimiz daha iyi anlaşılacaktır.Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün Yargı Reformu 2. Paketi kapsamında, icra ve iflas ilanlarının gazetelerdeki yayınının kaldırılması yönündeki düzenlemenin iptal edildiği açıklaması ise ülke genelindeki yerel basın mensuplarına rahat bir nefes aldırmıştır, ancak yeterli değildir.
“MESAJLARINIZ MADDİ ANLAMDA DESTEK OLSUN!”
“Yine dini ve milli bayramlarda,kandillerde ve özel günlerde siyasi partilerin ve STK’ların gazetelere ücretli mesaj göndererek örnek olmaları gerekirken 2, hatta bazen 3 sayfayı aşan yazılı mesaj gönderdiklerine şahit oluyoruz… Bu mesajlar bazen o kadar uzun ve çok oluyor ki gazetelerin bu mesajların tamamını girmesi mümkün olmuyor. İsteğimiz ve dileğimiz o dur ki mesaj yayınlarının gazetelere ve radyolara maddi anlamda destek olabilecek şekilde yayınlattırılmasıdır.
“10 OCAK’LAR BİZİM İÇİN DAYANIŞMA GÜNLERİDİR!”
“Unutulmamalıdır ki; Basın çalışanlarımız zor şartlarda ve kısıtlı ekonomik olanaklarla günün 24 saati özveriyle görev yapmaktadır. Hep tekrarladığımız üzere 10 Ocak’lar bizim için bir bayram günü değil, dayanışma günleridir!Zira ekonomik özgürlüğe sahip olmayan gazeteciler ile basın işletmelerinin özgürce mesleklerini icra etmesi zor gözükmektedir.
“YEREL BASINA SAHİP ÇIK KASTAMONU”
“Son olarak;Yerel basın, yerelin, halkın, kentlerin sesidir diyerek bugün ki gazetelerimizin birinci sayfasında yer alan mesajımızı da buradan da tekrarlamak istiyorum; Bugün 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü. Bugünün yarını da olsun, gazeteler yaşayabilsin, gazeteciler çalışabilsin, memleketinin sesi, senin sesin olmayı sürdürebilsin diye… Kendin için, kentin için ve seni kör, sağır, dilsiz hale getirecek İhale Kanunu’nu delme keyfiliklerine karşı yerel basına sahip çık Kastamonu.
Bu vesileyle; Basın yayın organları içerisinde çalışan muhabirinden, sayfa editörüne, yazarlarından, matbaasında çalışan tüm gazetecilerimizin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyor, başarılı nice yayın hayatı diliyorum.”(Haber Merkezi)