Merkezi İstanbul’da bulunan ÇEKÜL Vakfı tarafından üç ayda bir yayımlanan “Geçmişten Geleceğe Yerel Kimlik” dergisinin 54. sayısı (Mart-Haziran 2018) Metin Boyacıoğlu vasıtasıyla elimize ulaştı. Âdeta Kastamonu Özel Sayısı gibi.
18 yıl önce Kastamonu’da Tarihî Kentler Birliğinin (TKB) kurulması kararlaştırılmıştı. Bugün TKB’ye üye belediyelerin sayısı 460’a ulaşmış bulunuyor. TKB’nin Olağan Meclis Toplantısı, Kastamonu’nun 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilanı dolayısıyla isabetli bir kararla 11-12 Mayıs 2018 tarihleri arasında Kastamonu’da yapılmıştı. Toplantı dolayısıyla bu yılki Müze Özendirme Yarışması Sergisi ve Ödül Töreni de ilimizde düzenlenmişti. Dergideki Kastamonu’yla ilgili “Kastamonu’da Tarihî Buluşma” başlıklı oldukça uzun, bol resimli yazı (s. 38-47) söz konusu toplantıyı anlatmakta. Toplantıyı açış konuşmalarından sırasıyla Belediye Başkanı Tahsin Babaş, KTB Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt, ÇEKÜL Vakfı ve TKB Danışma Kurulu Başkanı Prof.Dr. Metin Sözen, Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz, TKB ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi’ninkinden önemli cümleler alınmış. Ayrıca TKB Başkanları Oturumunda konuşan Erdoğan Bilenser, Dr. Asım Güzelbey, Yusuf Ziya Yılmaz ve Tahsin Babaş’ın konuşmalarından can alıcı bölümlere de yer verilmiş. Prof.Dr. Metin Sözen’in değerlendirme konuşmasında da vurguladığı düşünceleri çok önemli.
Dergi’deki Kastamonu’yla ilgili ikinci yazı; “Müze Özendirme Yarışmasında Ödüller Sahiplerini Buldu” başlığını taşımakta (s.48-51). TKB, 2017 yılından bu yana Müze Özendirme Yarışması düzenleyip ödüller veriyor. 2018 yılında ikincisi düzenlenen yarışmaya 36 belediye başkanlığı ve 39 müze başvurdu. Yarışmada Konya Büyükşehir Belediyesi A.R. Koyunoğlu Şehir Müze ve Kütüphanesi Jüri Özel Ödülü’ne değer bulundu. Yarışmaya katılan müzelerle ilgili sergi Kastamonu’da açıldı. 2018 Ödülleri şu müzelere verildi:
Yaşam Kültürü Müzesi: Gaziantep Konak, Şanlıurfa, Kuşadası, Çatalca, Efeler, Amasya, Battalgazi, Denizli, Kepez, Kartal.
Arşiv ve Koleksiyon Müzesi: İzmir, Fatih, Ortahisar, Malatya, Nilüfer, Büyükçekmece.
Kent Müzesi: Bozüyük, Edirne, Bartın, Havran, Trabzon, Taşköprü, Bilecik.
Millî Mücadele Müzesi: Kayseri, Şahinbey, Samsun, Kahramanmaraş.
Arkeopark: Bornova.
Sanayi Müzesi: Samsun.
Üçüncü yazıyı Mimar Alp Arısoy kaleme almış: “Köklerinden Güç Alan Bir TKB Toplantısı” (s.54-55). Yazının ardından Kent Rehberi sunumu altında Kastamonu’nun tarihî, turistik değerlerinden Kastamonu Konakları, Ilgaz Dağı Millî Parkı, Pompeipolis/Zımbıllı Tepe Höyüğü hakkında özet bilgi verilmiş (s. 56-57).
Dergide kısaca söz ettiğimiz üç yazımızın yanı sıra Kastamonu’yla ilgili bazı haberler de bulunmaktadır. Şöyle ki:
- “Metin Boyacıoğlu 50 Yıllık Koleksiyonunu Bağışladı.” (s.6). Maçka Kaymakamlığından emekli hemşehrimiz Metin Boyacıoğlu’nun ÇEKÜL Bilgi ve Belge Merkezine bağışladığı fotoğraf ve kartpostal koleksiyonuyla ilgili haber.
- “7 Mirasımız Daha UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde.” (s.9). Kastamonu Candaroğlu Mahmut Bey Camiisi’nin listeye dâhil edilmesiyle ilgili haber.
- Kitaplık köşesinde; Ata Erdoğdu’nun Kastamonu Kültürü I adlı 2018’de Kültür Başkenti dolayısıyla yayımlanan kitabıyla ilgili tanıtım yazısı (s.62) haberi.
Derginin diğer yarısında da Burdur’la ilgili yazı ve resimler göze çarpmaktadır.
TKB ve ÇEKÜL Vakfı yöneticilerine Kastamonuluların selam ve sevgilerini, teşekkürlerini sunarız…