Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Yakup Karaca, “Gazetelerimizin dijitalleşmesi resmi ilan yayınlanmasının durdurulması, bu yolla aktarılan kamu kaynağının ortadan kalkması anlamına gelmiyor.” dedi.
BİK Kastamonu Şubesi ile Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) iş birliğinde düzenlenen “Kastamonu, Çankırı ve Sinop illerindeki yerel gazetelerde reklamcılığın geliştirilmesi projesi”nin sertifika törenine katılmak üzere Kastamonu’ya gelen Karaca, AA muhabirine yaptığı açıklamalarda bulundu.
15 Temmuz darbe girişiminde yerel basının örnek bir duruş sergilediğini belirten Karaca, “15 Temmuz’da yerel basınımız hep birlikte tek ses olmuştur. Bu durum takdire şayan bir durumdur. Basın İlan Kurumu olarak gazetelerimizin asil duruşunu ebedileştirmek düşüncesiyle, gazetelerimizin 15-16-17 Temmuz tarihindeki manşetlerini kitaplaştırdık. Kitabımız yoğun ilgi gördü.” diye konuştu.
Analog yayıncılığın kan kaybettiğini vurgulayan Karaca, “Bu nereye kadar gider, gazetelerimiz nereye kadar dayanır bilmiyoruz. Nihayetinde bunu bir kışa benzetecek olursak kış her gün biraz daha yaklaşıyor. Kışa girerken nasıl tedbir alıyorsak biz de bu duruma hazırlık yapıyoruz. Bir taraftan gazetelerin mevcut yayınlarını devam ettirirken kendilerine ait sitelerin güçlendirmelerini teşvik etmeye çalışıyoruz.” dedi.
Yerel gazetelerin dijital reklam piyasasına entegre olması gerektiğine işaret eden Karaca, “Dijital yayıncılık başladığında gazeteler nüshalarını satıştan gelir elde edemeyecek. Bu nedenle reklam gelirlerine ağırlık vermeleri gerekecek. Yerel gazetelerimizin reklam sektörüne entegre olmaları noktasında tecrübeleri yok. Gazetelerin bu konuda tecrübe sahibi olması için çalışmalar yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Reklam gelirleriyle gazetelerin kendilerini geliştireceğini anlatan Karaca, şunları söyledi:
“Gazetelerimiz şimdiye kadar resmi ilan gelirleriyle yayıncılığı sürdürdü. Bu da gazetelerimizin ayakta durması dışında gelişmesine bir katkı sağlamadı. Gazetelerimiz resmi ilanların dışında elde edecekleri reklam gelirleriyle daha rekabetçi ve daha kaliteli yayın yapacak konuma gelecektir. Bu nedenle bu alanda çalışmalarımızı yoğunlaştırıyoruz.”
Karaca, gazetelerin resmi ilan almaya devam edeceğini belirterek, “Gazetelerimizin dijitalleşmesi resmi ilan yayınlanmasının durdurulması, bu yolla aktarılan kamu kaynağının ortadan kalkması anlamına gelmiyor. Biz yaptığımız projelerle gazetelerimizi dijital yayına hazırlarken resmi ilanların çok daha fazla alanda yayınlanmasını sağlamış oluyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
İnternet üzerinden yayın yapan gazetelerin görmezden gelinemeyeceğini kaydeden Karaca, şöyle konuştu:
“Gazetecilik faaliyetine internet haberciliği ile başlayan ve ciddi gazetecilik yapan firmalar var. Bunları görmezden gelemeyiz. Bu siteler de resmi ilan yayınlamak istiyorlarsa hukuki bir alt yapıya kavuşmalı ve gazeteler için geçerli olan şartları yerine getirmeli.” AA