Milli Eğitim Bakanlığı bir yandan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı diğer yandan “yazılım” liseleri ve okulları açmayı sürdürüyorlar ülke çapında, “İstanbul” ve “Kocaeli” başı çekti, devamı diğer illerle gelecek…
Kastamonu da kervana katılsın.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın sivil paydaşların işbirliğinde İstanbul’da açtığı ilk “yazılım” lisesini duyurmuştum geçtiğimiz hafta…
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın sivil paydaşlarıyla Kocaeli’de açtığı ülkemizin ikinci “yazılım” okulu ile yolculuğumuzu sürdürelim bugün de.
“42 Kocaeli Yazılım Okulu” Kocaeli Bilişim Vadisi’nde açıldı…
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayesinde, Bilişim Vadisi yürütücülüğünde TÜBİTAK TÜSSİDE ortaklığı, İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) ve Gebze Ticaret Odasının destekleriyle hayata geçirildi.
Kamu ve sivil paydaşlar el ele…
Darısı Kastamonu’ya.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank “müjdeledi”…
“Birbirinden öğrenme modeliyle çalışan bu ücretsiz okulların mezunlarının tamamı istihdam imkanı yakalıyor.”
Kocaeli’de açılan okulun içeriği ne?…
“42 Kocaeli, ülkemizin yazılımcı potansiyelini küresel rekabet gücüne çevirecek 400 bilgisayar kapasiteli yeni nesil kodlama okuludur. 42 Kocaeli vereceği üst düzey eğitimle; üretim, finans ve iletişim gibi sektörlerde dijital dönüşümü, mobilite, yapay zeka ve 5G gibi teknolojilerde de gelişmeyi sağlayacak nitelikli yazılımcı açığını kapatmayı amaçlamaktadır. İleri teknolojileri geliştirecek ve şekillendirecek binlerce yazılımcı 42 Kocaeli’de yetişecek.”
“Yazılım” alanında dünyadaki gelişmelerle “birebir”…
“2013 yılında Paris’te kurulan Ecole 42, bugün 20 ülkede 10.000’in üzerinde öğrencisiyle dünya çapında en iyi kodlama okulu olarak biliniyor. Ecole 42’de eğitim tamamen ücretsiz ve herhangi bir akademik derece veya kodlama deneyimi gerekmiyor… Okulda uygulanan birbirinden öğrenme metodu ile hem mükemmel bir teknik eğitim hem de takım çalışması, problem çözme, adaptasyon, kararlılık ve dayanıklılık gibi değerli sosyal becerilerin kazanılması garanti ediliyor. Böylelikle, yazılımcı olmak isteyen 18 yaş üstü herkes, kodlama ve programlama eğitimi alırken gerçek iş dünyası yetkinliklerini de edinebilecek… Ön koşul yok, diploma veya ön eğitim şartı yok. Öğretmen, sınıf ve eğitim ücreti de yok. Proje temelli birbirinden öğrenme metodu ile yazılımcı olmak senin elinde.”
Bakan Varank diğer illerde de “yazılım” okullarının açılacağını kaydetti…
“İki okulumuzu açtık eğer verimliliğinden emin olabilirsek Türkiye’nin diğer şehirlerine ve bölgelerinde de ekol 42 modelini yaygınlaştırmak istiyoruz. Bu okulların ihtiyacımız olan Türkiye’nin ihtiyacı olan yazılımcıları yetiştireceğini inanıyoruz.”
Ülkemizde kamu ve sivil paydaşlar işbirliğinde il il açılmaya başlayan “yazılım” liselerini ve okullarını gördükçe ilimiz namına kıskanmamak elde değil…
Kastamonu da “istesin”.
Not: Dün sabah özel halk otobüsünde biri erkek diğeri kız iki lise öğrencisinin sohbetine kulak misafiri oldum…
Hayatımda duymadığım küfürlü hitapları işittim.
Kavga etmiyorlardı…
Aksine “normal” hitap ve sohbetlerinde o tür olumsuz kelimeleri kullanıyorlardı.
Biri erkek…
Diğeri kız.
Temel “öğretim” mi veriyoruz okullarda sadece?…
“Eğitim” hak getire.
O iki gencin üsluplarına eminim ki idareciler ve öğretmenler de şahit olurlar…
Hiç mi müdahale etmezler?
MUSTAFA AFACAN