Yeni bir yıla girerken yeni hedefler belirlemek heyecan vericidir. Ne yapmak istediğinizi fark edip, neleri değiştirmek istediğinizi belirlersiniz. Bu hedefler doğrultusunda ilerlemek ve bunu yaşam tarzı haline getirmek ise kararlılığı ve iradeyi gerektirir. Bu irade, sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirirken de gereklidir.
Sağlıklı Beslenmenin İpuçları
- Öğün atlamamaya dikkat edin: Yeterli ve dengeli beslenmek, bir sonraki öğünlerde şiddetli açlığı önler ve kan şekerini dengede tutar. Bu da gün içinde hem porsiyon kontrolünüzü hem de kendinizi zinde hissetmenizi sağlar.
- Öğünleriniz çeşitli olsun: Mümkün olduğunca öğünlerinizde her besin grubundan (süt, et, sebze-meyve,tahıl) tüketmeye çalışın.
- Sebze ve meyve tüketiminizi artırın: Sebze ve meyveler bol vitamin, mineral, lif ve su içermektedir. Buna ek olarak düşük kalorilidir. Bol miktarda farklı renklerde sebze ve meyve tüketimi kronik hastalık riskini azaltır.
- Basit şeker tüketimini azaltın: İşlenmiş şeker, hızlıca sindirilip kana karıştığı için ani kan şekeri ve insülin yükselişlerine neden olur.
- Tuz tüketimini sınırlandırın: Yüksek miktarda tuz tüketimi, kan basıncını artırarak öncelikle hipertansiyon ve kalp-damar hastalıkları olmak üzere birçok kronik hastalığa yol açmaktadır. Böbrek ve kemik sağlığını da olumsuz etkilemektedir.
- Kurubaklagillerin tüketimini artırın: İçeriğindeki posa sayesinde kan şekerini dengede tutar, tokluk hissini artırır, kabızlığı önler ve kilo kontrolünü kolaylaştırır.
- Fermente besinleri unutmayın: Sirke, turşu, tarhana, kefir, yoğurt gibi evde yapılan fermente besinler ve probiyotikler sağlık açısından oldukça yararlıdır. Beslenmenize mutlaka ekleyin.
- Yağ tüketimine dikkat edin: Amerikan Kalp Vakfı; tereyağ, krema, kırmızı et ve diğer hayvansal bazlı yiyeceklerin içerdiği doymuş yağ tüketiminin sınırlandırılmasını önermektedir. Özellikle hayvansal yağlar, kandaki kötü kolesterolü yükselterek kalp sağlığı için risk taşır.
- Hazır/Paketli ürünlere sınır getirin: Abur cubur olarak nitelendirdiğimiz bu ürünler, yüksek miktarda yağ ve enerji içerdiği için hastalıkların riskini artırır.
- Bol su tüketin: İnsan vücudu açlığa kimi zaman haftalarca dayanabilirken susuzluğa ancak birkaç gün dayanabiliyor. Vücudumuz için bu kadar değerli olan suyu kış mevsiminde günde ortalama 2-2,5 litre, yaz mevsiminde ise 2,5-3 litre aralığında tüketmeye çalışın.
- İlginizi çekecek yeni tarifler deneyin: Bu şekilde belki tüketmeyi sevmediğiniz ancak sağlık için gerekli olan besinleri tüketmeye başlayabilirsiniz.
- Mutfak gereçlerinizi yenileyin: Yemekleri küçük tabaklarda tüketmek, doygunluk hissini artırır. Bu nedenle mutfağınıza küçük yemek tabakları alabilirsiniz. Daha fazla su tüketmek için ise büyük bardaklar tercih edebilirsiniz.
- Egzersizi hayatınıza katın: Yaşam standartlarınıza ve bedeninize uygun, sürekliliği olan bir aktivite türü seçin ve düzenli olarak uygulayın.
Yeni yıl, yeni başlangıçlar… Umarım yeni yıl sizlere, beslenmenizi gözden geçirip yenileme fırsatını sunar. Mutlu, sağlıklı yıllar dilerim.
Dyt. LADEN HEKİMOĞLU