- Kastamonu Üniversitesi tarafından düzenlenen “Geçmişten Günümüze İstiklal Yolu Tarihi” paneli öncesinde konusunda Vali Avni Çakır, “Milli mücadelenin ve İstiklal Yolu’nun vatanın kurulmasındaki katkılarının daha iyi anlaşılması için bu güzergahın çok iyi yaşanılması ve yaşatılması gerekiyor. Kastamonulu olup da bu yolu görmeyen hiçbir vatandaşımızın kalmamasını istiyoruz. Bu en büyük amaçlarımızdan bir tanesidir” dedi.
Kastamonu Üniversitesi tarafından düzenlenen “Geçmişten Günümüze İstiklal Yolu Tarihi” paneli dün üniversitenin Kuzeykent kampüsünde Bilgehan Bilgili Merkez Kütüphanesi Konferans Salonu’nda düzenlendi.
Panele Vali Avni Çakır, Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Atalan da katıldı.
Oturum başkanlığını Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Serhat Yılmaz’ın yaptığı panelde Prof. Dr. Cevdet Yakupoğlu “Selçuklu’dan Osmanlı Devleti’ne Batı Karadeniz’de Ulaşım”, Arş. Gör. Dr. Yalçın Bazna “Osmanlı Devleti Döneminde İnebolu-Kastamonu-Çankırı-Ankara Hattı”, Prof. Dr. Alb. Hüsnü Özlü “Türk İstiklâl Harbinin Lojistiği: İnebolu Üzerinden Yapılan Lojistiğin Değerlendirmesi”, Prof. Dr. Rahmi Çiçek “Millî Mücadele Döneminde İstiklâl Yolu” ve Doç. Dr. Ercan Çelebi ise “Cumhuriyetin İlk Yıllarında İstiklâl Yolu’nun Genel Durumu” başlıklı konularda konuşma gerçekleştirdiler.
Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Atalan, “Bir yolu düşünün ki, her bir adımı bin bir emekle dokunan. Bir yol düşünün ki, her adımda bağımsızlığa biraz daha yaklaştıran. İnebolu’dan Kastamonu’ya uzanan kutlu bir ulusun bağımsızlık mücadelesinin en önemli yapı taşlarından biri olan 340 kilometrelik İstiklal Yolu, Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasında büyük bir katkı sağlamıştır. Kurtuluş Savaşı’nda İstanbul ve Rusya’dan gemilerle İnebolu’ya getirilen silah ve mühimmat 3 yıl boyunca yaz, kış demeden İstiklal Yoluyla Ankara’ya ulaşmıştır. Bu dönemde Başkumandan olan Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Gözüm Sakarya’da, Dumlupınar’da, kulağım İnebolu’da’ sözü mücadelenin başarısı için İstiklal Yolu’nun ne kadar önemli göstermektedir. Bu mücadele sürecinde eli silah tutan her genç cephede savaşırken, kadınlar ve çocuklar cephede belki de 5-6 dakikada harcanacak mühimmatları 3 haftada kağnılarla Ankara’ya büyük mücadele taşımakta, destanlarla dolu Türk tarihine yeni bir destan eklemektedirler. Birçok kahramanı olan bir destandır” dedi.
“Kastamonu olmasa belki bağımsızlığımızı kazanırdık ama bugünkü vatan coğrafyasına sahip olmayabilirdik” diyen Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu ise “Onun için İstiklal Harbini anlatabilmek için Kastamonu olmazsa olmazımız. Günümüze baktığımızda ise kısır çekişmelerin ötesinde olduğumuz zaman ben inanıyorum ki çok daha rahat ve çok daha büyük adımlar atacağız” dedi.
Vali Avni Çakır ise Kastamonu’nun Milli Mücadele’deki önemini vurgulayarak, “Bugünden itibaren İstiklal Yolu etkinliklerimiz aynen Çanakkale gibi, aynen Sarıkamış’ta olduğu gibi Gençlik ve Spor Bakanlığımızın himayelerinde Türkiye çapında çok daha geniş kutlanacak. Yalnız bu sene pandemi şartlarından dolayı etkinliğimiz biraz daha dar bir katılım ile gerçekleşecek. Salı günü Gençlik ve Spor bakanımızın da katılımıyla yürüyüşümüzü başlatacağız. Cuma günüde Kışla Parkı’ndaki karşılama ve Cumhuriyet Meydanı’ndaki kutlamayla yürüyüşümüzü tamamlayacağız. Bu süreçte atalarımızın vermiş oldukları mücadelenin, o günkü şartlarda ne tür zorluklarda bu mücadeleyi yaptıklarını ve vatanın kurulmasındaki katkıların daha iyi anlaşılması için, bu güzergahın çok iyi yaşanılması ve yaşatılması gerekiyor. Bu kapsamda Kastamonulu hemşehrilerimizde bu yürüyüşe daha çok katılması yönünde çabamız oldu. Pandemi şartlarından dolayı bu yıl 150-200 kişilik bir katılım ile bu yürüyüşü gerçekleştireceğiz. Fakat pandemi şartlarından sonra Kastamonulu olup da, bu yol görmeyen hiçbir vatandaşımızın kalmamasını istiyoruz. Bu en büyük amaçlarımızdan bir tanesidir” şeklinde konuştu.
Cengiz MUHZİROĞLU