Yerli otomobil fabrikasına ev sahipliği yapmak isteyen iller arasındaki yarış gittikçe kızışıyor; işin ilk taliplisi olan ilimizin ismi ise, ne yazık ki, kamuoyu oluşturan 20’yi aşkın il arasında geçmiyor.
Milletvekili Demir’in geçtiğimiz hafta dile getirdiği çağrıya destek veren kurumlar Belediye, KATSO, MHP ve MÜSİAD ile sınırlı kalmış durumda. Dahası, bunun için ne verebileceğimiz belli değil.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “yerli otomobil fabrikası” fikrini ileri sürmesinin ardından ev sahipliğine soyunan illerin sayısı her geçen gün artıyor. Çeşitli avantajlarını ilere sürerek ve altyapıya dair vaatlerde bulunarak bu büyük yatırımı sınırları içine çekmek isteyen il sayısı 20’yi aştı.
İlimiz ismini duyuramadı
Yerli otomobil fabrikasına ev sahipliği yapma talebini ülkemizde ilk kez 2015 yılının Kasım ayında yapılan genel seçim öncesinde milletvekili Murat Demir dile getirmişti. Aynı talebi geçtiğimiz ay da TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu şehrimizi ziyaret ettiğinde KATSO Başkanı Selçuk Arslan ifade etti.
4 destek mesajı
Milletvekili Demir’in geçtiğimiz hafta yaptığı basın açıklaması ile yerli otomobil fabrikasına ev sahipliği yapma konusunda birlik ve beraberlik daveti yaptığı çağrıya destek veren kurumlar Belediye, KATSO, MHP ve MÜSİAD ile sınırlı kalmış durumda.
Diğer iller büyük gayret içinde
Yerli otomobil fabrikasına ev sahipliği yapmak isteyen iller kamuoyu oluşturarak bu büyük yatırımı sınırlarına çekmek için büyük çaba harcıyorlar. Bazı iller TOBB’a dosya sunarken bazılarının ise bağımsız kuruluşlara araştırma yaptırdıkları kaydediliyor.
Altyapı konusunda da talipli iller vaatlerini artırmış durumdalar. Aksaray 500 hektarlık alanı bedava vereceğini kaydederken, Eskişehir 5 milyon metrekare, Kayseri 1 milyon metrekare arsa tahsisi imkanı sunuyor. Konya, Sakarya ve Sivas da bedelsiz arsa vaadinde bulunan iller arasında.