Üretici kurbanlık satışlardan memnun
İl içi ve dışında satılan kurbanlık sayısı 23 bini buldu, besicinin cebine giren para ise yarım milyara yaklaştı.
Birlik Başkanı Bayram Pehlivan, tatil için baba ocağına gelen gurbetçilerin iç pazarı canlandırdığı kurbanlık satışlarının üreticinin yüzünü güldürdüğünü, Devrekani Belediye Başkanı Engin Altıkulaç da kurbanlık satışlarının pandemi sonrasında altın yılını yaşadığını söyledi.
Kastamonulu besicilerin il içi ve il dışında satışını gerçekleştirdiği kurbanlık sayısının 23 bin civarında olduğu ve bunların satışından elde edilen gelirin 450 milyon lirayı bulduğu bildirildi.
İstanbul’un Avrupa yakasına, geçen yılın altında kalacak şekilde sevk edilen 985 büyükbaş ve 200 küçükbaş kurbanlığın tamamına yakını satıldı. Geçen yıl bin 720 büyükbaş ve 220 küçükbaş olmak üzere toplam bin 940 kurbanlık sevk edilmişti.
İl dışında kurbanlıklarının tamamını satan üreticiler çadırlarının önüne “Bitti” yazıları astı.
ALTIKULAÇ
Devrekâni Belediye Başkanı Veteriner Hekim Engin Altıkulaç, kurbanlık satışlarıyla ilgili şunları söyledi:
“İstanbul’a ve diğer bazı illere sevk edilen kurbanlıkların büyük bölümü her yıl olduğu gibi bu yılda Devrekâni ilçemizden gitti. En çok hayvan satışı ve sevkinin yapıldığı Devrekâni ilçemizden başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlerde Trakya Bölgesi’nde Sultangazi, Maltepe, Bayrampaşa Uzel, Çobançeşme, Kağıthane, Eyüpsultan, Alibeyköy, Sefaköy, Bahçeşehir, Başakşehir, Arnavutköy ve ile Anadolu Yakası’nda Tuzla’da kurban pazarı kuruldu. İstanbul Avrupa Yakasına, 985 büyükbaş ve 200 küçükbaş ve Anadolu Yakası ve diğer bazı illere götürülen kurbanlıklarıntamamına yakını satıldı. Geri dönen çok az oldu. Kurbanlık satışları üreticinin yüzünü güldürdü.
Bayramda ilçe merkezimizde büyük kalabalık ve hareketlilik yaşandı. İl dışı olduğu gibi iç pazarda da çok sayıda kurbanlık satışı gerçekleşti.
Kurbanlık satışları üreticilere, esnafa ve bu sektörle ilgili tüm herkese önemli maddi gelir sağlayarak ekonomilerine katkı sundu. Belediyemiz bünyesinde görevli veteriner hekimimizce alınan kurbanlıkların sağlık kontrolleri, dişi hayvanlarda gebelik muayeneleri ve yaş kontrolleri yapıldı, bu konuda kurbanlık alacaklara kolaylık sağlandı. Bayramda mezbahanemizi açık tutarak isteyenlerin kurbanlarını burada kesmelerini sağladık. Kurban Bayramı’nın ilk gününden itibaren de ilçemizdeki belediye mezbahanemizde kurban kesimi gerçekleştirildi. Belediye olarak her zaman olduğu gibi bundan sonraki yıllarda da ilçemizde hayvancılıkla uğraşan başta kurban besicilerimiz olmak üzere tüm çiftçilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.
Vatandaşlarımıza kurbanlarını rahat ve huzurlu kesmeleri için yardımcı olduk. Kesilen kurbanların da kabul olmasını diliyorum. Bu arada özellikle İstanbul’dan memleketimize gelen vatandaşlarımızın geriye dönerken can güvenliklerinin sağlıklı olabilmesi için trafik kurallarına uygun hareket etmelerini özellikle istirham ediyorum.
Kurbanlıkların satılması ilimize, ilçemize ve köylerimize büyük ekonomik katkı sağladı. Üretici besicilerimizi kutluyor, başarılarının devamını diliyor, bu vesile ile hemşerilerimin ve tüm vatandaşlarımın kurban bayramını kutluyorum.”
Beş kurbanlıkta tüberküloz tespit edildi
Başkan Engin Altıkulaç tüberküloz konusunda ise, “İlçemizde gözlemlediğimiz şu ana kadar tespit edilen tüberküloz hastalığının ilçemiz ve ülkemiz hayvancılığının başına bela olduğunu bir kere daha gözlemledik. Beş civarında kurbanlıkta tüberküloz tespit edildi. İstanbul‘a sevk edilen kurbanlıkların arasında da tüberkülozlu hayvan çıkmadı. Tüberküloz çıkan hayvanlar itlaf edildi” dedi.
PEHLİVAN
Kastamonu Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bayram Pehlivan ise konuyla ilgili şunları söyledi:
“Kastamonu Canlı Hayvan Pazarımıza getirilen kurbanlık sayısı bin 500’ü geçerken, kurbanlık sayısı pandeminin etkilediği geçen yılki sayının bir kat üstüne çıktı.
İl dışına giden üreticiler ve besiciler arife ve ilk gün öncesi kurbanlıklarını belirledikleri fiyattan satarken, ilimiz ve ilçelerinde satışa sunulan kurbanlıkların tamamına yakını da satıldı.
Bu yıl pandemi kısıtlamasının kalkması ve bayram tatilinin de uzun olması her alanda, tüm alışveriş yerlerinde satışların artmasına neden oldu.
Vatandaşlar kurbanlıklarını şehir merkezlerinde mezbahalarda, köylerde de hazırlanılan kesim alanlarında kestiler. Kurban için hazırlanan bazı kasaplar ise ekibini kalabalık kurarak vatandaşın hem kurbanını kesti hem de paylarını yaparak kolaylık sağladı. Vatandaşlar da kurbanlılarını pay eden kendilerine çok fazla iş bırakmayan bu hizmetten memnun kaldı. Pazarımızda küçükbaş 2 ila 6 bin ve büyükbaş da 23 ila 25 bin lira arasında satıldı.
10 günlük Kurban Bayramı tatili pazarlarımızda yoğunluk yaşanmasına neden oldu. Kurban satışları ilimize büyük ekonomik katkı da sağladı. Üreticilerimizi kutluyoruz.”
Cengiz MUHZİROĞLU