Ünlü Alman klasik müzik piyanisti ve bestecisi Ludwig vanBeethoven’ın yarım kalan 10. senfonisi, ölümünün 250. yıl dönümü dolayısıyla yapay zekâ (AI) kullanılarak yeniden yazılmaya başlandı.Beethoven’ın doğduğu şehir Bonn’da bulunan Beethoven House Arşivleri Müdürü ChristineSiegert, ünlü besteciden kalan eskiz çalışmaları ve 10. senfoninin girişine ait bazı notalardan yola çıkarak büyük ivme kaydettiklerini ancak Beethoven’ın tüm eserlerinin yüklü olduğu algoritmayla donatılan yapay zekâ destekli bilgisayarın öğrenmesi gereken oldukça fazla şey olduğunu açıkladı.
Eserin yaklaşık bir sene içerisinde tamamlanması ve 28 Nisan 2020’de Bonn’da yapılması planlanan özel konserlerde senfoni orkestrasıyla çalınması düşünülüyor.
- senfoniyi büyük bir keyifle dinlerim bu sebeple 10. senfoni haberi beni oldukça heyecanlandırdı. Beethoven haberi ekseninde yapay zekâ ve kodlama üzerine biraz konuşmak istedim.
Yapay zekâyı teknoloji ile yaratıcılığın mükemmel birlikteliği olarak tanımlamak oldukça uygundur. Yapay zekâ, robotik makinelerin zekice ve yaratıcı bir şekilde düşünerek bu düşüncelerini çeşitli insani uygulamaya aktarmaktan başka bir şey değildir.
Kodlama,diğer adıyla programlama; kelime anlamıyla belirli şartlara ve düzene göre yapılması öngörülen işlemlerin bütünü anlamına gelir. Programlama bilgisayara ya da elektronik devre ve mekanik sistemlerden oluşan düzeneklere bir işlemi yaptırmak için yazılan komutlar dizisinin bütünü veya bir kısmı olarak tanımlanır.
Kodlama eğitimin kazanımları; bilgisayarla üretim yapmayı ve kendilerini ifade etmeyi, problemleri çözmeyi ve projeler tasarlamayı öğrenebilme, akademik başarı için temel oluşturan sıralama becerileri geliştirebilme, matematik ve dili anlamlı ve motive edici bir bağlamda kullanabilme, algoritma kurma ve kurulan algoritmayı kodlama, hesaplamalı düşünme temelinde analitik düşünebilme, programlı ve değişkenleri dikkate alarak işlemler yapabilme, problemler için en kısa yoldan çözüme ulaşma, olaylara ve problemlere farklı bakış açılarıyla bakabilme şeklinde sıralanabilir.
Yapılan çalışmalarda çocuklara dört yaşından itibaren basit kodlama eğitimi verilebileceği saptanmıştır. Çocuklarımızın küçük yaşlardan itibaren teknolojik aletlerle gereğinden fazla haşır neşir olduğu hepimizin malumu. Bu durumu geleceğin mesleklerinden olan tasarım ve ara yüz mühendisliği, robotik teknisyenleri yetiştirmekte kullanamaz mıyız?
Code.Org sitesi tam da bu amaçla oluşturulmuş; dört, altı, sekiz, on yaş üstü çocuklara temel kodlama eğitimi veren bir site. Çocuklarımızın küçük yaşlardan itibaren kodlama eğitimi almasını sağlayarak hem gelişen teknolojinin bir parçası oluruz hem de çocuklarımıza alternatif bir yaşam tarzını sevdirmiş oluruz.
Unutmayalım ki,
“Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı ve ikbal ışığısınız. Memleketi asıl ışığa boğacak olan sizsiniz. Kendinizin ne kadar önemli, değerli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız. Sizlerden çok şey bekliyoruz.”
M.Kemal Atatürk
SEDA NUR KURT