Bloomberg TV’de Gündem Teknoloji programının konuğu olan Yapay Zeka Politikaları Derneği (AIPA) Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu, “Yapay zeka enerjiden, tarıma her alanı etkileyecek. Makro işletmeler gündemine aldı ancak henüz mikro işletmelerin gündeminde değil. Yapay zeka ekonomisinin, 2030’da 15.7 trilyon dolarlık hacim oluşturması bekleniyor’’ dedi.
Yapay zeka teknolojisinden, küresel ekonomiye 15.7 trilyon dolarlık katkı. Gündem Teknoloji programının konuğu Yapay Zeka Politikaları Derneği (AIPA) Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu ‘Yaptığımız araştırmanın sonuçlarına göre, yapay zekayı ,toplumun yüzde 5’i, işletmelerin ise yüzde 35’i doğru tanımlayabiliyor. İşletmeler biraz daha bilinçli ancak bilgi düzeyleri yetersiz. Diğer yanda yapay zekayı işletmelerin sadece yüzde 17’si kullanıyor. İşletme sahipleri büyük yatırım gerekebileceğini düşünüyor. Yapay zeka enerjiden, tarıma her alanı etkileyecek. Makro işletmeler gündemine aldı ancak henüz mikro işletmelerin gündeminde değil. Yapay zeka ekonomisinin, 2030’da 15.7 trilyon dolarlık hacim oluşturması bekleniyor.’’ dedi.
Otomasyon , dijitalleşme iş modellerini değiştirdiği gibi işgücünün geleceğini de dönüştürüyor. Yapay zekanın işgücü piyasası üzerine etkisine dair AIPA Başkanı ‘’2025 yılına kadar 85 milyon istihdam kaybına yol açacak ancak bardağın dolu tarafında ise yine yapay zeka teknolojileri 97 milyon yeni istihdam yaratması bekleniyor. Ancak biz , Türkiye olarak bu iş kollarının neresindeyiz? Yetkinliklerimiz yetişmiş mi? ‘’ açıklamasını yaptı.
Özetle, yeni teknolojiler geçmişin lükslerini bugünün temel ihtiyaçlarına dönüştürürken, bu yeni ihtiyaçları desteklemek, üretimini mümkün kılmak adına yeni iş kollarının doğması gerekiyor. Bu dönüşüm eğitimliler için daha yüksek gelir imkanı sunuyor olacak.