- Belediye Meclisi’nin önceki günkü oturumunda şehirdeki hava kirliliği ile ilgili soruyu değerlendiren Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, “Seçim döneminde inceletmiştim. Yüksek yapıya izin verilen binalar şehirdeki hava sirkülasyonuna engel oldu, havayı şehrin içine hapsettik. Dolayısıyla şehrin içine hapsolan kirli hava, şehrin havasını kirletiyor. Yeşillendirmeyi arttırarak bunun önüne geçebiliriz. İnşallah Millet Bahçesi’nin yüzde 90’ı yeşillik olacak, onunla birlikte rakamı biraz daha aşağı çekebiliriz” dedi.
Kastamonu Belediye Meclisi’nin Aralık ayı ikinci oturumu önceki akşam Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu başkanlığında gerçekleşti.
Bir önceki oturumda Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilen Belediye binası önündeki otoparkın ücret tarifesi karara bağlandı. Mülkiyeti belediyeye ait otoparkta ücret tarifesi 1 Ocak 2022 itibariyle 0-2 saat arası 9 lira, takip eden her saat için 3 lira, 12 saate kadar 25 lira (Geçmeyecek şekilde), 24 saate kadar 40 lira (Geçmeyecek şekilde) olarak oybirliği ile kabul edildi.
Örencik TOKİ birinci etapta bulunan imar yolundaki sokağa 4 Kasım 2021’de vefat eden Belediye Meclis Üyesi İsmail Hakkı Önder’in isminin verilmesine, TOKİ ikinci etapta bulunan imar yoluna ise 25 Ağustos 2020 tarihinde vefat eden Belediye Meclis Üyesi Mehmet Sirkecioğlu’nun isminin verilmesi oy birliğiyle kabul edildi.
Gündem maddelerinin görüşülmesi sonrasında Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, dilek ve temenniler bölümünde Tarihe Kentler Birliği toplantısını değerlendirdi ve şunları söyledi:
“Gerçekten Kastamonu, Tarihi Kentler Birliği’nin kilometre taşlarından bir tanesi, başı çeken ili. O dönemki Valimiz Sayın Enis Yeter başkanlığında çok ciddi bir yol aldı. Valimiz bizi o gün de yalnız bırakmadı. Gelen heyet şehri dolaştı, çok da memnun ayrıldılar. Ama tabi pandemi dolayısıyla çok sıkıştırılmış görüşme oldu. İnşallah ben tekrar teklifte bulunacağım, tekrar ağırlamaktan keyif alırız. Kastamonu bu anlamda derya deniz bir il, kadim şehir. Onların önerileri de bize ışık tutacaktır. Çünkü ÇEKÜL Vakfı da Tarihi Kentler Birliği de heyet olarak Türkiye’nin her tarafına gidiyor. Onların söyledikleri de bizim için anlamlı. Ben çok verim aldım ama inşallah en kısa sürede bir daha ağırlamak nasip olur. Gelen heyete ve katılımcılarımızın hepsine çok teşekkür ediyoruz. Çevre illerden ve ilçelerden de gelenler oldu. Öyle zannediyorum, aldığım duyum herkesin memnun ayrıldığı. Özellikle belediye bünyemizde kurulan ahşap biriminin çok ciddi bir yankısı oldu. Yine taş baskıların çok yankısı oldu. KASMEK binamızı çok beğendiler. İnşallah üzerine koyarak bu konuda tarih ve kültür kokan Kastamonu’ya daha büyük hizmetler yapmak hepimize nasip olur.”
NECATİ ATAK’TAN DOĞALGAZ SORUSU
AK Parti Meclis Üyesi Necati Atak, “Kışın havanın soğumasıyla beraber kömür yakan apartmanlar var. Bir tanesinin bu akşam resmini çektim. O kadar çok ki, bir bulut olmuş gibi şehrin üzeri komple kaplı simsiyah duman, kirli bir hava ortamı ve kokusu da her tarafı berbat ediyor. Hem kokusu hem görüntüsü çok kötü. Bunların doğalgaz gelmesiyle beraber, normalde doğalgaza geçmiş olması lazım değil mi yoksa bu kendi iradelerin mi?” dedi.
Bu soruya Başkan Vidinlioğlu, “Kendi iradelerinde olan bir şey” yanıtını verdi.
Necati Atak, “Kanunen, bunların geçmesi gerekmiyor mu?” diye bir soru yöneltince Vidinlioğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Kanunda öyle bir şey yok. İsteyen soba yakar, isteyen kalorifer yakar, ister doğalgazla ister kömürle ısınabilir. Burada asıl önemli olan kömürün kalitesi. Bunu da zannediyorum Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın takip etmesi gerekiyor. Şehrimiz zaten çukurda bir şehir. Ben şehirden kaçanlardan bir tanesiydim, biraz daha yukarıya doğru. Türkiye’de Antalya ile birlikte en fazla ormana sahip bir ilin şehir merkezine bu hava kirliliği yakışmıyor. Bu konuda hepimizin hassas, duyarlı olması lazım. Ama çukurda olmamızın getirdiği sıkıntılar… Hem arabalardan yayılan egzoz dumanları hem de evlerde yakılan kömürlerin kalitesine çok dikkat etmemiz lazım. Ben adaylığım sürecinde de o işi inceletmiştim: Tarihi şehrin dışındaki yerlerde yüksek yapıya izin verildi ama bu hava sirkülasyonuna engel oldu, havayı şehrin içine hapsettik. Özellikle ben baktırdığımda, zannedilenin aksine Kuzeykent’ten ziyade Mehmet Akif tarafından sirkülasyonun daha fazla olması lazım ama orada da yüksek katlarla birlikte bu sirkülasyon çok azaldı. Dolayısıyla şehrin içine hapsolan kirli hava, şehrin havasını kirletiyor. O konuda çalışma yaptırtmıştım ama ancak çevrede yeşillendirmeyi arttırarak bunun önüne geçebiliriz. İnşallah Millet Bahçesi’nin yüzde 90’ı yeşillik olacak, onunla birlikte rakamı biraz daha aşağı çekebiliriz”
AK Parti Meclis Üyesi İzzet Serhat Köylü de “Deprem bir gerçeğimiz. Burada da üniversitemiz var. Mimarlıkla ilgili bölümler var. Ben okurken bunu yapmıştık. Buradaki mimarlık öğrencileriyle, sanırım peyzaj mimarlığı var, üniversiteyle protokol yapılıp kentimizdeki riskli yapılar nelerdir, bu riskli yapılarda kaç insan yaşıyor gibi bir çetele tutulup… Elimizdeki riski görmek adına bir çalışma yapılabilir mi?” diye sordu.
Belediye Başkanı Vidinlioğlu bu soruya ise, “Yapılabilir. Nasrullah ile Kale arasını kentsel dönüşüm alanı ilan ettik. Orada yapıların yaklaşık yüzde 60-65 kadarı temizlenecek. Bakanlığa sunduk, rezerv alanı gösterdik. Kastamonu ölçeğinde bizim en büyük sıkıntımız, dere yatağının iki tarafına konuşlanmış bir il olduğumuz için rezerv alanında çok ciddi sıkıntımız var. O sıkıntı bu tarz çalışmalar gerçekleştirmeye de bir engel. Biz tabi işe biraz tersten başladık. Şehrin en son yapılan binaları Kuzeykent’teydi. Kuzeykent’ten başladık kentsel dönüşüme. Dolayısıyla daha eski binalar şehir merkezinde. Hepsi eski binalar, çok sağlam çıkacak bina olduğunu zannetmiyorum, yeni yönetmeliklere göre illaki sıkıntı çıkar. Rezerv alan problemini çözebilsek yavaş yavaş… Asıl önemli olan yerinde dönüşüm” dedi.
MHP Meclis Üyesi Recep Mor da “Serhat Bey bahsetmiş olduğunuz konu peyzaj mimarlığının değil inşaat mühendisliğinin konusu. Alan bazındaki kentsel dönüşümle alakalı yetkiyi ilgili idare alır, bakanlığa gönderir, bakanlık onaylar. Bunun haricinde de bireysel olarak bir tane kat malikinin dilekçesiyle dahi ilgili lisanslı firmalara riskli yapı tespiti yaptırarak binalarıyla alakalı akıbeti öğrenebilir. Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın, kapsamlı metotlar kullanmadan dışarıdan gözlemsel olarak risk tespiti yaptığı esaslar var, depremden sonraki alan sayımı gibi” dedi.
Serhat Köylü ise “Benim buradaki amacım kentsel dönüşümle alakalı değil. Bir deprem anında Kastamonu ne kadar risk altında, onun en azından insanların bilinçlenmesi adına göz önüne serilmesi lazım. Talebim o yöndeydi. Üniversite öğrencisinin de buna dahil olması… Mimarlık Fakültesi’nin laboratuvarı şehirdir. Hem onlar için de bir etkinlik, aktivite olmuş olur” dedi.
Recep Mor ise sözlerini yenileyerek, “Dediğim gibi kanun kapsamında bunu lisanslı kuruluşlar yapabilir” dedi.