Kastamonu Devlet Hastanesi “Eğitim ve Araştırma Hastanesi” oldu, Kastamonu sağlıkta lig atladı, yılların özlemi mutlu sonla bitti, tıbbi “bilgi ve uygulama” aynı potada eriyecek ilimizde de, bu meşakkatli maratonda emeği geçen herkes baş tacı…
“Vefa” ile bin teşekkür.
Ucu bucağı çeyrek asra uzanan bir yolculuk…
Kastamonu Milletvekili Dr. Münif İslamoğlu’nun öncülüğünde 1990’lı yıllarda Kuzeykent’te “Bölge Hastanesi” yapılması projelendirildi, İslamoğlu’nun duayen başhekim, eski sağlık bakanı, başbakan danışmanı olmasının meyvesiydi, ancak yatırım âtıl kaldı.
2002 Kasım ayında AK Parti iktidara geldi…
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ülkede ciddi oranda tıp doktoruna ihtiyaç olduğunu ancak Prof. Dr. Erdoğan Teziç başkanlığındaki YÖK’ün yeni tıp fakültelerinin kurulmasına karşı çıktığını ifade etti, bu serzeniş yeni tıp fakültelerinin habercisiydi bir bakıma, mesajı alan iller tıp fakültesine sahip olmak için kımıldandılar.
Kastamonu da geri kalmadı fikren, âtıl kalan bölge hastanesi binalarının tıp fakültesine ev sahipliği yapabileceği fikri oluştu “vizyon” sahibi zihinlerde…
Olur muydu?
Kastamonu’da üniversite henüz kurulmamıştı ancak iki üniversiteye bağlı fakülte ve yüksekokullar vardı…
Kastamonu’da tıp fakültesi kurulması önerisinin evvela Gazi Üniversitesive ardından Ankara Üniversitesi yönetimlerine götürüldüğü ancak ya baştan kabul görmediği ya da süreç içinde geçerliliğini kaybettiği iddia ediliyor dönemin aktörlerince.
Kastamonu’yla bağı olan 2 Ankara üniversitesinden “ret” cevabı alınınca gözler Ankara’daki diğer bir üniversiteye çevrildi…
“Hacettepe Üniversitesi”.
Tıp fakültesi fikrinin bahçıvanlarından Özel Uğurlu Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Atıf Uğurlu, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sırrı Kes ile konuyu görüştü…
Kastamonu, tıp fakültesi trenini kaçırmamalıydı.
Uğurlu ve Kes YÖK üyesi hemşerilerimiz Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu ve Prof. Dr. İsa Eşme ile bir araya geldiler…
4 hemşerimiz soluğu Kastamonu’da aldı, Kuzeykent’te âtıl durumdaki bölge hastanesi binalarını incelediler, en azından inşaatın bir kısmı anlamında “tıp fakültesi altyapısı” hazırdı, “Olabilir” dedi 2 YÖK üyesi de.
Prof. Dr. Eşme ve Prof. Dr. Yüzbaşıoğlu Ankara’ya döndüklerinde YÖK üyesi ve aynı zamanda Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tuncalp Özgen’le Kastamonu’ya tıp fakültesi kurulması fikrini masaya yatırdılar…
Prof. Dr. Özgen, kurul üyesi arkadaşlarını kırmadı.
Yüzbaşıoğlu, Eşme, Özgen, Uğurlu, Kes ve Vali Mustafa Kara bölge hastanesi inşaatındaydılar…
Buzdağı su yüzüne çıktı.
Rektör Özgentıp fakültesi kuruluşuna giden güzergahı çizdi…
“Tıp fakültesi yönetim kurulu, üniversite senatosu, YÖK, bakanlar kurulu.”
KKV Başkanı Mete Tufan başkanlığında, hemşerimiz Prof. Dr. Nasih Nazlı’nın da içinde bulunduğu vakıf heyeti, Rektör Özgen’i ziyaret etti Ankara’da…
KKV tıp fakültesi için seferber oldu.
Süreç başladı…
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serhat Ünal (Kovid 19 Bilim Kurulu üyesi günümüzde) ve yönetim kurulu üyeleri Kastamonu’ya geldi, inşaatlar gezildi, heyete büyük ilgi gösterildi ilimizde.
Kastamonu’ya tıp fakültesi kurulması fikri Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Yönetim Kurulu tarafından kabul edildi, üniversite senatosundan da geçti karar…
Hacettepe Üniversitesi Türkiye’de bir ilke imza atarak, bir üniversite bünyesinde ikinci tıp fakültesini hayata geçirmek için kararlılığını gösterdi.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç beraberinde YÖK üyeleriyle Kastamonu’ya geldi…
Rahmet ola.
Üye hemşerilerimiz Yüzbaşıoğlu ve Eşme sayesinde…
YÖK de onay verdi.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ binanın HacettepeÜniversitesi’ne devrini kabul etmedi ne var ki, Bakanlar Kurulu “kilitlendi”, kabinedeki Kastamonulu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu direndi, Sağlık Bakanı fikrini değiştirmek zorunda kaldı…
Başesgioğlu, Bakanlar Kurulu’ndan onayı çıkardı ve tıp fakültesinin yolunu açtı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dı…
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’di.
İmzalar atıldı…
Resmi Gazete ilan etti.
Yıl 2007…
Hacettepe Üniversitesi’nin 2’nci tıp fakültesi “Hacettepe Üniversitesi Kastamonu Tıp Fakültesi” ismiyle kuruldu, hemşerimiz Prof. Dr. Sırrı Kes dekan oldu.
Haber ulusal medya kanallarında geniş yer buldu…
“Türkiye’nin en köklü üniversitelerinden Hacettepe Üniversitesi’ne bağlı olarak kurulacak olan Kastamonu Tıp Fakültesi’nin, onkoloji ve geriatri dallarında uzmanlaşması öngörülüyor. Kastamonu Tıp Fakültesi, 2007-2008 öğretim döneminde ilk öğrencilerini alacak. Geçen yıl ilk kez üniversiteye kavuşan Kastamonu, Hacettepe Üniversitesi Kastamonu Tıp Fakültesi ile iki üniversiteli kentler arasına da girmiş olacak.”
Süreç hızlandı…
Büyük kısmı Kastamonu Köy Hizmetleri’nden olmak üzere ve Esen ailesinden bağış ile toplam 220 dönem arazi tıp fakültesine yerleşke olduKuzeykent’te.
Hemşerimiz Prof. Dr. Sakine Eruz, KBB kliniğinin kurulması için gerekli olan bütçeyi taahhüt etti babası Dr. Şükrü Esen adına…
Cideli sanayici hemşerimiz Bayram Aslan kütüphane binasının yapımını üstlenme sözü verdi.
Tıp fakültesinden bir yıl önce 2006 yılında kurulan Kastamonu Üniversitesi’nin kurucu rektörü Prof. Dr. Bahri Gökçebay görevi boyunca tıp fakültesinin yanında oldu…
Köstek olmadı.
Tek amaç Kastamonu’nun hem gereksinim duyduğu sağlık hizmetini alması hem de Anadolu’da “örnek” bir üniversite kenti yaratmaktı…
2007’den bu yana tek dert bu oldu.
Baş tacıdır taş üstüne taş koyanlar…
Vefa ve şükran.
MUSTAFA AFACAN