Meslek Kanunu’na sendikalardan toplu tepki… Öğretmenler bir gün iş bıraktı
Eğitim sendikaları Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda gördükleri sıkıntılar ve eğitim çalışanlarının sorunlarının çözümü için dün topluca bir günlük iş bırakma eylemi yapıp, öğretmene hakaret olarak nitelendirdikleri kanunun iptalini istedi.
Eğitim İş, Eğitim Sen, Hürriyetçi Eğitim Sen ve Teç-Sen’in uyguladığı bir günlük iş bırakma eyleminde eğitim sendikaları dört ayrı basın açıklamasında bulunarak tepkilerini ve taleplerini dile getirdi.
Eğitim sendikaları, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda gördükleri sıkıntılar ve eğitim çalışanlarının sorunlarının çözümü için dün topluca bir günlük iş bırakma eylemi yaptı.
Eğitim İş, Eğitim Sen, Hürriyetçi Eğitim Sen ve Teç-Sen’in uyguladığı bir günlük iş bırakma eyleminde eğitim sendikaları dün dört ayrı basın açıklamasında bulunarak tepkilerini ve taleplerini dile getirdi.
Eğitim İş ve Teç – Sen, İl Milli Eğitim Müdürlüğü binası önünde, Eğitim Sen ve Hürriyetçi Eğitim Sen ise Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklamalarını okudu.
EĞİTİM İŞ
İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir araya gelen Eğitim İş üyeleri, taleplerini yüksek sesle dile getirirken, “Mustafa Kemal’in Öğretmeniyiz” sloganları eşliğinde haklarını savundu.
Eğitim İş Kastamonu Şube Başkanı Ahmet Tevfik Bal, hakaret niteliğinde bir Öğretmenlik Meslek Kanunu hazırlandığını belirterek şunları söyledi:
“Haklarımızı ve saygınlığımızı teslim etmeye niyetimiz olmadığını göstereceğiz. Bugün ‘artık yeter!’ demenin, sendikal önderimiz Fakir Baykurt’un dediği gibi ‘ders vermenin’, bizi hafife alanları uyarmanın günüdür. Eğitim emekçilerinin görüşü alınmadan, Saray’ın talimatı ve yandaş sendikaların oluruyla hazırlanan, sorunlarımızı çözmek bir yana dursun bize yeni haksızlıkları ve angaryaları dayatacak olan Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı ilk günden beri itirazın örgütleyicisi olduk. ‘Öğretmenlik zaten bir uzmanlık mesleğidir’ dedik. ‘Her öğretmen uzmandır, diploması da uzmanlık belgesidir. Siz kendi diplomalarınıza bakın’ dedik. ‘Teslim edilmesi gereken haklarımızı yeni ve keyfi şartlara bağlayan, ezbere dayalı bir sınav sonucunda bizi yeni sıfatlarla ayrıştıracak olan, okullarda çalışma barışını bozacak ve öğretmenin mesai saat dışındaki vaktini de gasp etmeye niyetli bu kanun, sadece eğitim emekçileri açısından değil, tüm eğitim sistemi açısından büyük bir tehdittir’ dedik. Fakat, hükümet bu konuda geri adım atmayacağını gösterdi. Şimdi biz de haklı mücadelemizden vaz geçmeyeceğimizi gösteriyoruz!”
Taleplerinin çok açık olduğunu söyleyen Ahmet Tevfik Bal, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Öğretmenlik Meslek Kanunu geri çekilmeli ve eğitim sendikaları ile tüm eğitim emekçilerinin görüşlerinin de yansıyacağı şekilde yeniden düzenlenmelidir. Tüm eğitim çalışanlarının yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret artışına ilişkin düzenlemeler yapılmalı ve 1. dereceye gelmiş tüm kamu çalışanlarına 3600 ek gösterge verilmelidir. Ayrıca eğitim-öğretim yılına hazırlık ödeneği, ayrım gözetmeksizin tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ödenmelidir. Sosyal devlet ilkesi gereği, tüm eğitim çalışanlarına giyim, ulaşım, barınma, beslenme, yakıt, kira yardımı yapılmalı ve aile çocuk yardımı tutarları iyileştirilmeli, vergi dilimi adaletsizliğine son verilmelidir. Kamuda mülakat uygulamasına derhal son verilmeli, her kadro hak edilerek alınmalıdır. Eğitim Anayasal bir hak iken ve bu hakkın ayrılmaz parçası olan barınma, beslenme ve ulaşım konusunda sosyal devletin varlık göstermemesi kabul edilemez. Öğrencilerimizin tüm bu hakları devlet güvencesine alınmalı ve kamusal eğitim sağlanmalıdır. Tarih, eğitim emekçilerinden, çocuklarımızın geleceğinden ve nitelikli eğitim hakkından yana olanları mutlaka yazacaktır. Emeğimize, alın terimize ve mesleki itibarımıza saldıranlar ile çocuklarımızın nitelikli eğitim hakkını gasp edenler ise tarihle yargılanacaktır. Bir Başöğretmenin kurduğu ülkede eğitim emekçisini değersizleştirmek, Başöğretmenimizin yeni nesilleri emanet edecek kadar güvendiği öğretmenlerin uzmanlığını kendi yeterliliğine bakmadan teste tabi tutmak, öğrencileri Anayasal hakları olan laik, bilimsel ve kamusal eğitimden mahrum bırakmak kimsenin haddi değildir. Bu gerçeği anlamayanlara cevabımızı hep birlikte vereceğimiz mücadeleyle göstereceğiz! Gücümüz birliğimizde, gücümüz örgütlülüğümüzde!”
Eğitim İş üyeleri Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklamasını okuduktan sonra, Cumhuriyet Meydanı’na giderek Başöğretmen Atatürk’ün anıtına çelenk koydu..
EĞİTİM SEN
Eğitim Sen’in Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirdiği basın açıklamasını sendika yöneticisi Ali Turgay Karayel okudu.
Meslek itibarları, hakları ve gelecekleri için iş bıraktıklarını ifade eden Ali Turgay Karayel, “Öğretmenlik Meslek Kanunu’na yoğun tepkilere rağmen Milli Eğitim Bakanlığı somut bir adım atmamaktadır. Türkiye’de aynı işi yaptıkları halde farklı statü ve maaşlarla çalışmak zorunda kalan başka bir meslek grubu yoktur. Öğretmenler arasında halen var olan aday, sözleşmeli, kadrolu, ücretli ayrımına yenilerini eklenirken, eğitim sisteminin rekabetçi ve eleyici yapısına öğretmenlik mesleği de eklenmek istenmektedir” dedi.
Ali Turgay Karayel, sendika olarak taleplerini ise şöyle sıraladı:
“19 Kasım tarihinde gerçekleşecek kariyer sınavının derhal iptal edilmesi… Eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneğinin ayrım gözetmeksizin tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ödenmesi… Tüm eğitim çalışanlarına yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret artışı sağlanmasına ilişkin düzenleme yapılması… Kamuda mülakat uygulamasına son verilmesi… Tüm eğitim çalışanlarına sosyal devlet ilkesi gereği ayrım yapılmaksızın; giyim, ulaşım, barınma, beslenme, yakıt, kira yardımı yapılması ve aile çocuk yardımı tutarlarının iyileştirilmesi, Vergi dilimi adaletsizliğine son verilmesi… Öğrencilerin en temel hakkı olan eğitim, barınma ve beslenme haklarının, sosyal devlet anlayışıyla devlet güvencesine alınması ve kamusal eğitim sağlanması… Öğretmenlerin temel haklarını, ekonomik taleplerini ve iş güvencesi başta olmak üzere sosyal, demokratik ve özlük haklarını güvenceye alan yeni bir meslek kanunu hazırlanmalıdır. Ay sonunu getiremeyen, kirasını ödeyemeyen, faturalarını ödemekte zorlanan bir eğitim emekçisinin mesleğini sağlıklı şekilde yapabilmesi ve nitelikli bir eğitim verebilmesi mümkün değildir. Eğitim emekçilerinin ihtiyacı kariyer değil, insanca yaşayacak ücret, sağlıklı çalışma koşulları ve güvenli gelecektir. Milli Eğitim Bakanlığı’na çağrımız; kariyer basamakları sınavını yapmaması ve Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu bütün sonuçlarıyla birlikte derhal iptal etmesidir. Eğitim sendikalarının ortak sesi duyulmalı, yapılan yanlıştan çok geç olmadan geri dönülmelidir.”
HÜRRİYETÇİ EĞİTİM SEN
Cumhuriyet Meydanı’nda dün basın açıklamasında bulunan bir diğer eğitim sendikası ise Hürriyetçi Eğitim Sen oldu.
Kastamonu’da yeni örgütlenmeye başlayan bir sendika olan Hürriyetçi Eğitim Sen’in İl Temsilcisi Murat Karaca da açıklamasında Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun meslek itibarına uygun bir şekilde revize edilmesi gerektiğini söyledi.
Mesleğe hakaret niteliğinde, fikirler alınmadan alelacele bir kanun hazırlandığına dikkat çeken Murat Karaca, şunları dile getirdi:
“Taleplerimiz gayet açıktır. 19 Kasım’da yapılacak olan Kariyer Basamakları Sınavı’nın behemehâl iptal edilmelidir. İnsanlık onuruna yaraşır yeterli ücret alarak çalışmak ve yaşamak anayasal bir haktır. Ay sonunu getiremeyen, kirasını ödeyemeyen, faturalarını ödemekte zorlanan bir eğitim çalışanının mesleğini sağlıklı şekilde yapabilmesi mümkün değildir. 1. dereceye gelmiş tüm kamu çalışanlarına 3600 ek gösterge düzenlemesi muhakkak yapılmalıdır. Ayrıca eğitim-öğretim yılına hazırlık ödeneği, ayrım gözetilmeksizin tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ödenmelidir. Eşit işe eşit ücret ilkesine uygun olarak farklı ücret ve istihdam şekillerine son verilmeli, kadrolu güvenceli istihdam sağlanmalıdır. Tüm eğitim çalışanlarına giyim, ulaşım, barınma, beslenme, yakıt, kira yardımı yapılmalı ve aile, çocuk yardımı tutarları iyileştirilmeli, vergi dilimi adaletsizliğine son verilmelidir. Kamuda mülakat uygulamasına derhal son verilmeli, her kadro hak edilerek alınmalıdır. Eğitim anayasal bir haktır ve bu hakkın ayrılmaz parçası olan barınma, beslenme ve ulaşım konusunda sosyal devletin bir varlık göstermemesi kabul edilemez. Öğrencilerimizin tüm bu hakları devlet güvencesine alınmalı ve bu insanî ihtiyaçlar karşılanmalıdır.”
TEÇ – SEN
Tüm Eğitim Çalışanları Sendikası da (TEÇ-SEN) İl Milli Eğitim Müdürlüğü binası önünde yaptığı açıklamada eğitim çalışanlarının sıkıntılarının artık çuvala sığmadığını ifade etti.
TEÇ – SEN Genel Başkan Yardımcısı Erol Kaçakoğlu tarafından basın açıklamasında şöyle denildi:
“Biz bugün eğitim çalışanlarının da sınavlarda salon başkanı ve salon gözcüsü olması için eylemdeyiz. 1. dereceye gelen tüm kamu çalışanlarına 3600 ek gösterge verilmesi için grevdeyiz. Tüm sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi için eylemdeyiz. Tüm kamu çalışanlarına bir maaş tutarında bayram ikramiyesi verilmesi için grevdeyiz. Yardımcı hizmetler sınıfının tamamen kaldırılması için grevdeyiz. Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarının iki yılda bir her kadro için yapılması, derece kısıtlamasının kaldırılması ve sözlü sınav uygulamasına son verilmesi için grevdeyiz. Kurum içi geçici görevlendirme yönetmeliğimizin bir an önce çıkarılması için grevdeyiz. Yılık izinlerin kullanılmayan günlerinin ücretle karşılanması ve hafta sonuna denk gelen izinlerin yıllık izinlerden düşmemesi için grevdeyiz. Öğretmenevlerindeki indirimden tüm eğitim çalışanlarının yararlanması için eylemdeyiz. Türkiye’de eğitim kalitesinin artmasına hiçbir faydası olmayan ücretli öğretmen, sözleşmeli öğretmen, düz öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen gibi farklı apolet uygulamalarına son verilmesi için grevdeyiz. Bakanlıkça tüm illerde promosyon ihalelerinin iptal edilip, günün şartlarına uygun yeni ihaleler yapılması için grevdeyiz. Hizmetli veya memur kadrosunda görev yapan eğitim fakültesi mezunu öğretmenlerimizin sınıflarına ve öğrencilerine halen kavuşamamış olmasına da anlam veremiyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı’nda görev yapan eğitim çalışanlarının tümüne öğretim yılına hazırlık ödeneğinin verilmesi için grevdeyiz.” (Haber Servisi)