Vali Avni Çakır, ilimizin kuzey kesiminde yaşanan sel afeti ve sonrasında yapılan çalışmalarla ilgili bilgileri, Bozkurt’ta cumartesi günü düzenlediği basın toplantısında kamuoyuyla paylaştı.
“Devletimiz selin açtığı yaraları sarmak için ilk günden itibaren bütün gayretiyle çalışmaktadır. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, bakanlarımız, bürokratlarımız, tüm kurumlarımız olağanüstü gayretle çalışmaktadır. Bu kapsamda şimdiye kadar yapılan acil müdahale çalışmaların nakdi karşılığı 472 milyon TL yi geçmiştir. İnşallah kayıp vatandaşlarımızı bulacak ve sel felaketinin yaşandığı ilçelerimizde yaraları süratle sararak gündelik hayatı normale çevireceğiz. Devletimiz bu amaçla gece gündüz çalışmakta, tüm imkânlarını seferber etmektedir.”
Vali Avni Çakır, ilimizin kuzey kesiminde yaşanan sel afeti ve sonrasında yapılan çalışmalarla ilgili bilgileri, Bozkurt’ta cumartesi günü düzenlediği basın toplantısında kamuoyuyla paylaştı.
Çakır, basın toplantısında şunları söyledi:
“Batı Karadeniz bölgesinde 10 Ağustos 2021 ve 13 Ağustos 2021 tarihleri arasında yağışlar etkili olmuştur. İlimizdemetrekareyedüşen yağış miktarı Bozkurt ilçesinde 453kilogram, Devrekani İlçesinde386kilogram, Küre ilçesinde 394 kilogram, Abana ilçesinde 279 kilogram, İnebolu ilçesinde 281 kilogram, Pınarbaşı İlçesinde 185 kilogram, Azdavay ilçesinde 163 kilogram olarak ölçülmüştür. Bu yağışlar sonucunda ülkemizin son 50 yılda gördüğü en büyük sel felaketlerinden birisi maalesef ilimizde gerçekleşmiştir.
Meydana gelen aşırı yağış ve toprağın suya doyması sonucu, dere yataklarında taşkın ve sel meydana gelmiş, ev ve işyerlerini su basmış, tarım alanları, altyapı tesisleri, enerji ve iletişim hatları, yollar, köprü ve menfezler, eşyalar, heyelan ve sel sebebiyle zarar görmüş, can ve mal kaybı meydana gelmiştir.
Küre’de 4, Çatalzeytin’de 1, İnebolu’da 2 ve Bozkurt’ta 64 vatandaşımız olmak üzere sel afetinde toplam 71 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır diliyorum. 9 vatandaşımız isedere içinde, karada ve denizde tüm arama unsurlarıyla halen aranmaktadır.Arama kurtarma çalışmalarında Jandarma, Sahil Güvenlik, Emniyet, AFAD personelince gemi, bot, helikopter, uçak, İHA, JİKU, Row cihazı kullanılmaktadır. 30’dan fazla arama kurtarma STK’sı ilimizde görev almıştır.
11 Ağustos 2021 tarihinden itibaren güvenlik unsurlarımıza ait toplam17 helikopter marifetiyle ile 1345 vatandaşımız, bot, gemi ve arama kurtarma personeli marifetiyle 500’den fazla vatandaşımız bulundukları yerden tahliye edilmiştir. Heyelanlar ve yoldaki hasarlar sebebiyle ulaşım ve iletişimi olmayan köylerimize aynı şekilde yiyecek, insani yardım ve ilaç gönderilmiştir. Bu faaliyetler için Toplamda bin saatten fazla uçuş gerçekleştirilmiştir.
Devletimiz yaşanan sel felaketinin yaralarını sarmak için süratle ilimize intikal etmiş, gündelik hayatın normale dönmesi için ülkemizin birçok ilinden gelen kamu ve özel sektöre ait 10 bine yakın personel ve kepçe-dozer-kombi-kanal kazıcı-bobcat-jcb-kamyon-ekskavatör gibi toplam 2 bin 207 iş makinesi ilimize görevlendirilmiştir. Selden etkilenen tüm ilçelerde ilk günden itibaren süratle çalışmalara başlanmıştır. Hem ilimizde hem de Sinop ve Bartın illerindehayatı yeniden olağan akışına çevirebilmek amaçlarıyla, farklı il ve ilçelerden 8 valimiz, 6 mülkiye müfettişimiz, 23 kaymakamımız olmak üzere toplamda 37 mülki idare amirigörevlendirilmiştir.
Selin tahribatını ortadan kaldırmak için Jandarma, Orman Genel Müdürlüğü, Göç İdaresi, Gönüllüler olmak üzere toplam 3 bin 190 personel, 225 araçla temizlik çalışmalarına katılmıştır. Bin 500’den fazla yer temizlenmiştir.İlçe merkezinden 25 bin kamyondan fazla malzeme çıkartılmıştır. İlçe merkezindeki binaların neredeyse tamamının giriş, bodrum ve 1. katları rüsubattan temizlenmiştir.
Selin meydana geldiği ilk günden itibaren beslenme hizmetleri için 14 kurumumuza ait mobil mutfak tırı, ikram aracı ve ikram çadırı İlimizde görev almıştır. 3 öğün sıcak yemek çıkartılmış, toplamda afetzede, çalışan personel içinbir milyon kişilik yemek ikramı yapılmıştır.
2 bin 500’den fazla vatandaşımız sağlık taramasından geçirilmiş, 9 bin 500 kişiden fazla vatandaşımıza poliklinik hizmeti sunulmuş, selden etkilenen 350’den fazla vatandaşımıza sağlık hizmeti verilmiştir.
Türk Eczacıları Birliği tarafından Gezici Tır Eczanesi kurulmuştur. Abana’da bir kahvehane sahra eczanesi yapılmış, Bozkurt Devlet Hastanesi bahçesine kurulan çadır ile toplamda 10 bine yakın vatandaşımıza 5 bin kutu ilaç verilmiştir.
Bir mobil giyim tırı, birsosyal market çadırı kurulmuş, ilçelerimizde ve KYK yurtlarında 7 binden fazla personele yardım yapılmıştır. Bin 300’den fazla araçla insani yardım malzemesi gelmiş, 102 bin gıda kolisi, 43 bin temizlik kolisi, 500 bin adet giyim ürünü, 1 milyon adet içme suyu, 6 binden fazla tüp dağıtımı yapılmıştır. Muhtarlıklar, STK’lar ve Jandarma aracılığıyla ilimizde 12 bin 572 kişiye malzeme ulaştırılmıştır. 14 bin 849vatandaşın ve personelin giyim ihtiyacı karşılanmıştır.
Afetten zarar gören hanelere yönelik gerçekleştirilen ev eşyası yardımı kapsamında; Kastamonu’da 135 haneyeyardımları teslim edilmiştir. 250 aileye beyaz eşya yardımı yapılmıştır. Bozkurt ilçemizdeki eşya zararı yardımları tutarı 34 milyon 833 bin 50 TL, Kastamonu’daki tüm eşya zararı yardımları tutarı ise 47 milyon 602 bin TL’dir.
446 hanenin eşyaları ilçe içi ve ilçe dışına taşınmıştır. 25 haneye ait eşya depolarımızda muhafaza edilmektedir. Taşıma faaliyeti 9 unimog 9 kamyon, 2 transit pikap, 141 personel ve 9 eşya taşıma asansörü ile birlikte 949 sefer yapılarak taşınmıştır. Talepte bulunup eşyası taşınacak hane kalmamıştır. Yapılan taşıma faaliyetinde günlükkiralama yapılarak 10 asansör 8 kamyon kiralanmış olup maliyeti 353.000 TL’dir. Jandarma araç ve personelin taşıma faaliyetlerinde kullanılması ile yapılan çalışmada toplam bir milyon 698 bin 600 TL tasarruf edilmiştir.
660 çadır afetzede vatandaşlarımızın ve personelin barınması için AFAD başkanlığı tarafından tahsis edilmiştir. 3500 yatak-yastık-çarşaf-battaniye, 36 wc ve duş konteyneri bölgeye gönderilmiştir. Ayrıca selin yaşandığı ilk günden itibaren Abana ve Kastamonu’da bulunan 3 farklı KYK yurtlarında 700 afetzedenin barınmaları sağlanmıştır. Bozkurt ilçesi Enver Paşa Konağı bölgesinde 7.200 m² alan üzerine konteyner kent kurulumuna başlanmıştır. 60 konteyner kapasiteli barınma alanına ilk etapta 32 konteynerin kurulumu yapılmıştır. Hâlihazırda 19 konteynerde 40 vatandaşımız konaklamaktadır.
Selden zarar gören iş yerleri için AFAD Başkanlığı tarafından Bozkurt ilçesine 47, Abana ilçesine 10 olmak üzere toplam 57 adet işyerikonteynerı temin edilmiştir.
Bozkurt, İnebolu, Küre, Çatalzeytin ve Abana ilçelerindeki tüm sokak hayvanlarımızın bakımları yapılmış, 654’ü beslenmiş, 43’üne aşı yapılmış ve hasta olan 9 hayvanımıza serum verilmiştir
Selden etkilenen vatandaşlarımıza yönelik binden fazla hanede 5 binden fazla vatandaşımıza psiko-sosyal destek hizmeti sunulmuştur.
Haberleşme altyapısında selin yarattığı tahribat sonucu ilk günlerde 77 sistem arızası, 2 ben 900 hanede internet, 5 bin 900 hanede telefon kesintisi yaşanmış olup, 180 mahalle etkilenmiş olup bugün itibariyle kesinti yoktur.
Sel sonucu 143 köy ve 416 bağlısında yol hasarı, 76 köy ve 336 bağlısında içme suyu hatlarında hasar meydana gelmiştir. Afetten etkilenen tüm yerleşim yerlerinde altyapıya ilişkin hasarlar giderilmiştir. İçme suyu verilmeyen yer kalmamıştır.İLBANKGenel Müdürlüğü tarafından içme suyu ve altyapı problemleri giderilmiştir.
Karayolları, Belediye ve İl Özel İdaresi sorumluğundaki 71 köprü, 386 menfez meydana gelen selden hasar görmüştür. Bugün itibariyle kapalı yol ağımız bulunmamaktadır. Köy ve mahalle yollarımız ulaşıma açılarak, yol bağlantısı tamamen kopmuş olan 7 bin 350 metrelik yeni yol yapılmıştır.
İLBANK A.Ş. tarafından yaklaşık 2 bin 500 metrekare alanda yol altı zemin iyileştirme, kilitli parke taşı ve bordür imalatı yapılmaktadır.
Kastamonu İl Özel İdaresi ve Jandarma ekiplerimizce; Özlüce ve Çaykıyı mezarlıklarının temizlik çalışması, Bozkurt-Abana Şehitliğinin temizlik, onarım ve peyzaj çalışmaları tamamlanmıştır. Kastamonu İl Özel İdaresi tarafından selde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yakınlarıyla görüşülerek 45 vatandaşımız için mezarlık yapımına başlanmıştır.
Selden dolayı 244 köyde 2 bin 337 vatandaşımızın 38 bilyon 995 bin 808 TL tutarından tarımsal zararı meydana gelmiştir.
Devletimiz tarafından 789 işyeri için 58 milyon 900 bin TL, 667 aile için 8 milyon 489 bin 350 TL konut ve eşya yardımı, 698 araç için 19 milyon 918 bin TL zarar ödemesi olmak üzere toplam 2 bin 154 aileye 87 milyon 308 bin 296 milyon TL nakdi yardım yapmıştır.
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Tarafından Kastamonu’da 5 bin 79 aileye 47 milyon 534 bin 504 TL nakdi yardım yapılmıştır.
Bugün itibariyle AFAD, SYDV ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Kastamonu’da toplam 7 bin 262 Aileye 135 milyon 472 bin TL nakdi yardım yapılmıştır.
İçişleri Bakanlığı, AFAD Başkanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Tarım Orman Bakanlığı tarafından 195 milyon 429 bin 880 TL ödenek aktarılmıştır. Bu ödeneğin 135 milyon 472 bin TL’si vatandaşlarımız için, 92 milyon 655 bin 880 TL’si altyapı ve yatırımlar için aktarılmıştır.
Selden 2 bin 397 bina, 11 bin 57 bağımsız bölüm hasar görmüştür. Yapılan hasar tespit çalışmalarına göre, yıkık, acil yıkılacak, ağır hasarlı bina sayısı 274, ticarethane sayısı 163, ahır sayısı 44 hane sayısı 118’dir. Bin 52 bina az hasarlı, 6 bina orta hasarlıdır. 770 binanınafete maruz bölgede kaldığı tespit edilmiştir. 67 bina kentsel dönüşüm kapsamında kalmıştır.
97 binanın yıkım oluru alınmış ve 97’side yıkılmıştır.
Bozkurt, Abana, Azdavay, Çatalzeytin, Devrekâni, İnebolu, Küre, Pınarbaşı ve Şenpazar ilçelerinin kesin hasar tespit çalışmaları tamamlanmıştır. Bu kapsamda ilimiz genelinde 900’ün üzerindeafet konutu, köy konutu, sosyal konut ve kentsel dönüşüm konutları sosyal donatıları ile birlikte yapılacaktır.
2022 yılında Bozkurt ilçesine doğalgaz getirilmesi planlanmaktadır.
İçişleri Bakanlığı’nca ilçe hükümet konağı ve emniyet müdürlüğü binaları yapılacaktır.
Bozkurt, Abana sanayi siteleri Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı destekleri ile AFAD koordinesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılacaktır.
Karayolları Genel Müdürlüğü’nce Çatalzeytin, Devrekâni ve Bozkurt ilçelerinin yol iyileştirme (58 km) çalışmaları yapılarak yol genişliği 6 metreden 10 metreye çıkarılacaktır.
Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı tarafından Bozkurt ilçesine bağlı İlişi köyündeki camiinin restorasyon çalışması yaptırılacaktır.
Vilayetler Birliği tarafından İnebolu/Çaykıyı Köyü Camiinin restorasyon çalışması yaptırılacaktır.
İlçe merkezinde zarar gören Kültür Merkezi’nin onarımı yapılacak ve geçici olarak hizmet vermek üzere Hükümet Konağı ve Emniyet Müdürlüğü buraya taşınacaktır.
Özel İdare sorumluluk sahasında yıkılan 42 köprüden 25 tanesi İl Özel İdaresi, 17 tanesi DSİ Genel Müdürlüğü tarafından yapılacaktır. DSİ Genel Müdürlüğü tarafından köprü ihaleleri tamamlanmıştır.
Bozkurt ilçemizde 12 derslikli ortaokul binası, 100 öğrenci kapasiteli pansiyon yapılacaktır.Abana ilçesinde 12 derslikli ortaokul binası, 8 derslikli lise binası yapılacaktır.Vilayetler Birliği tarafından Bozkurt ilçesinde bulunan tarihi bina onarılarak anaokuluna dönüştürülecektir.
Gençlik ve Spor Bakanlığınca Bozkurt, Abana, Çatalzeytin ve Pınarbaşı ilçelerinde zarar gören spor tesisleri yenilenecektir.
Kastamonu ilçelerinde hasar gören tüm yaya köprüleri İlçe Kaymakamlıklarınca ihale edilecektir.
Çatalzeytin ilçesine beton santrali yapılacaktır.Azdavay ilçesine konkasör yapılacaktır.Afetten zarar gören ilçelerin köylerinde 43 kilometre beton yol ve 42 kilometresıcak asfalt yapılacaktır.
Kastamonu ili Bozkurt ilçesi başta olmak üzere afetten etkilenen ilçelerin köy meydanlarında kilit parke taş çalışması yapılacaktır.
Kastamonu ilinde afetten zarar gören ilçelerin köylerinde muhtelif çaplarda içme suyu, kanalizasyon ve yol geçiş menfezleri sanatsal yapısına uygun olarak yapılacaktır.
Enerji alanında ve Türk Telekom altyapı hizmetlerinde iyileştirme çalışmaları yapılacaktır.
Bozkurt ilçesi içme suyu şebeke hattı ile yağmursuyu ve kanalizasyon şebeke hatları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İLBANK tarafından yaptırılacaktır.
Devletimiz selin açtığı yaraları sarmak için ilk günden itibaren bütün gayretiyle çalışmaktadır. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, bakanlarımız, bürokratlarımız, tüm kurumlarımız olağanüstü gayretle çalışmaktadır. Bu kapsamda şimdiye kadar yapılan acil müdahale çalışmaların nakdi karşılığı 472 milyon TL yigeçmiştir.
Değerli basın mensupları, inşallah kayıp vatandaşlarımızı bulacak ve sel felaketinin yaşandığı ilçelerimizde yaraları süratle sararak gündelik hayatı normale çevireceğiz. Devletimiz bu amaçla gece gündüz çalışmakta, tüm imkânlarını seferber etmektedir.
Sel afetinde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı bir kez daha rahmetle anarken yakınlarına sabır diliyor, yine afetin ilk gününden itibaren bölgede yoğun çalışma gösteren tüm bakanlarımıza, kamu kurum ve kuruluşlarına, STK’lara, kahraman Jandarma ve Emniyet personeline, afetzede vatandaşlarımıza sundukları destekle ‘Ben de varım’ diyen herkese şükranlarımızı sunuyor, böyle afetlerin bir daha yaşanmaması temennisiyle, saygılar sunuyorum.”