Şeker-İş İl Temsilcisi Ali Çufadaroğlu, Şeker Fabrikası’nın Kastamonu ekonomisinin can damarı olduğunu ancak pancar üretimimizin hâlâ yetersiz seviyede bulunduğunu belirtti ve “Pancarı üretimimizi asgari 350-400 bin tona çıkarmamız lazım ki, fabrika özelleşse dahi diğer fabrikalarla rekabet edebilsin ve çalışsın” dedi.
Kastamonu ve benzeri durumdaki fabrikaların kapanmasına izin verilmeyeceğine inançlarının tam olduğunu belirten Çufadaroğlu, “Son yıllarda yapılan barajlarla şeker pancarının geleceğinin Kastamonu olacağını biliyoruz. 300-400 metreden su çıkarılıp sulama yapılan bölgelerde su sıkıntısı başlayacağı için pancarın geleceği Kastamonu diyoruz” şeklinde konuştu.
Şeker-İş İl Temsilcisi Ali Çufadaroğlu, pancarın geleceğini Kastamonu olarak gördüklerini söylerken, bu tespitlerine karşılık fabrikanın her halükarda ayakta kalabilmesi, kapanmaması için halâ yetersiz olduğunu belirttiği pancar üretiminin asgarı 350-400 bin tona çıkarılması gerektiğini söyledi.
Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı konuşmadan yola çıkarak yazılı bir açıklamada bulunan Çufadaroğlu, şöyle dedi:
“Sayın Bakan, milletvekillerinin şeker fabrikalarındaki gşçilerin kadroya alınmasıyla ilgili soruyu cevaplarken, işçilerin durumuna ilişkin olarak,‘Şeker fabrikaları benim göz bebeğim.Şeker fabrikalarındaki işçilerimiz büyük bir özveri ile o fabrikaları ayakta tutuyorlar. Bununla ilgili hükümet olarak hem şeker piyasasını hem de şeker fabrikalarının hassasiyetini biliyoruz. Bu konuda mutlaka gerek işçilerimiz, gerek sendikalarımız gerek yerel paydaşlarımız hep beraber istişare ederek şeker fabrikalarının daha da büyümesi, yatırım imkanının arttırılması için gerekli çalışmaları yapacağız. Tabii ki özelleştirmede yapacağız, ama burada bütün hassasiyetleri dikkate alarak çalışma yapacağız’ diye konuştu. Kadrosuz işçiler sorusuna da; ‘O konuda beraber çalışıyoruz zaten Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü bir çalışma yaptı, işçi arkadaşlarımızla da sendikadaki arkadaşlarımızla da görüşüyoruz. Zamanı gelince arkadaşlarımızın beklentileri ile ilgili olumlu adımları atacağız’ dedi.
Sayın Bakanımızın söyledikleri tam olarak budur, bazı sosyal medyada çıkan haberlerde eksik bilgiler var.
Ben buradanşeker fabrikaları konu olunca gösterdikleri hassasiyten dolayı tüm basınımıza teşekkür ediyorum,
Artık herkes biliyor ki Şeker Fabrikası Kastamonumuzun can damarıdır…
Ancak pancarımız hâlâ yetersiz.“Fabrika özelleşse dahi çalışır, diğer fabrikalarla rekabet edebilir’ diyebilmemiz içinKastamonu’da pancar üretimini asgari 350-400 bin tona çıkarmamız lazım.
2012 yılında fabrikamız 6 fabrika ile birlikte satılmıştı. O satış gerçekleşseydi ilk kapanacak fabrika Kastamonu Şeker Fabrikası idi. Özeleştirme Yüksek Kurulunda Bakanlar imzalamıştı, sadece Başbakanımız, şimdiki Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan’ın imzasına kalmıştı ve o dedi ‘Her şey para değildir, o fabrikaların yörelerindeki çiftçiler, besiciler, nakliyeciler, esnaflar ve halk ne olacak’ demişti ve o satışı iptal etmişti.Kendilerine hâlâ minnettarız.
Biz inanıyoruz ki, bu hassasiyetler yine göz önünde bulundurulur. Gerek Bakanımızın,gerek Başbakanımızın,gerekse Cumhurbaşkanımızınbu fabrikaların bu şekilde satışlarına ve bizim fabrikalarımızın kapanmasına müsaade etmeyeceklerine inancımız tamdır. Ku bu sene üç dört yıldır çalışmayanAlpullu, Kars, Susurluk gibi fabrikaları çalıştırdılar; o yöreler bayram etti.
Biz son yıllarda yapılan barajlarla şeker pancarının geleceğinin Kastamonu olacağını biliyoruz. Çünkü pancar su ile yetişir. Bazı bölgelerde 300-400 metreden su çıkarıp sulama yapılarak pancar yetiştiriliyor, yarın o bölgelerimizde su sıkıntısı başlayacak, işte bunun için pancarın geleceği Kastamonu diyoruz.”