Hürriyet’in Kelebek eki, “Türkiye’nin gastronomi başkenti neresidir” sorusuna cevap aradı. Gazetenin yazarı, ünlü gurme Mehmet Yaşin, sıralamada İstanbul ve Gaziantep’in ardından üçüncü sıraya Kastamonu’yu yerleştirdi.
Kastamonu’nun yemek konusunda gizli bir hazine olduğunu belirten Yaşin, en büyük sorunun ise tanıtım olduğunu açıkladı. Mehmet Yaşin’in Kastamonu tespitine ünlü gurme Vedat Milor, yemek araştırmacısı Aylin Öney Tan ve yemek yazarı Deniz Alphan da destek verdi.
Hürriyet yazarlarından Savaş Özbey, ‘Türiye’nin gastronomi başkenti neresi?’ isimli bir yazı hazırladı. Gazetenin yenilenen Kelebek ekinde yayımlanan yazıda, ünlü gurme Mehmet Yaşin seçimleri yaptı, yemek yazarları, gurmeler ve uzmanlar bu seçimleri tartıştı.
Mehmet Yaşin, Türkiye’nin en gurme 10 şehri sıralamasında Kastamonu’yu İstanbul ve Gaziantep’ten sonra 3’üncü sıraya oturttu. Kastamonu’yu ‘Gizli Hazine’ olarak nitelendiren Yaşin’in değerlendirmesi şöyle:
“Pek bilinmez ama Kastamonu, Gaziantep’le yarışacak kadar lezzetli bir kenttir. Tam 812 çeşit yemek var. Bu çeşitliliğin sebebi, aynı yemeğin, komşu kasabada başka malzemelerle pişirilmesi. Yemeğin yanı sıra Kastamonu, pastırmada da yükselen bir yıldız. Çoğu kişiye göre Kayseri’den daha iyi.
Ne yemeli: Pastırmalı ekmeğin mutlaka tadına bakın. Kanlıca mantarıyla yapılan yemekler çok lezzetli. Susamsız simitle yapılan tirit, tavuk suyu ve etiyle yapılan banduma sofraların baş tacı. Etli ekmek Konya’nınkiyle yarışır. Taşköprü’nün kuyu kebabı müthiş!”
Mehmet Yaşin Kastamonu’dan sonraki sıralaması ise şöyle:
Konya, Malatya, Kayseri, Antakya, Afyon, Muğla ve Çorum.
Yaşin’in en gurme iller sıralamasını değerlendiren gurmeler, yemek yazarları ve uzmanların çoğunluğu Yaşin’e katıldı. Yazar Savaş Özbey, “Çoğunluk İstanbul’dan sonra ikinci sıraya Gaziantep’i koymaya meyilli ama “İlle de Antakya” diyen güçlü bir koro da var. Listenin sürprizi ise kendisini yeterince tanıtamadığı söylenen Kastamonu mutfağı” diye yazdı.
Diğer gurmeve yemek yazarlarının görüşleri de şöyle:
Şu ana kadar ziyaret ettiğim her ilin mutfağı güzel. Tüm Güneydoğu ve tabii Hatay’dan öbür uçtaki Edirne’ye kadar! Ama bence farklı bölgelerin farklı spesiyalleri var ve karşılaştırmak neredeyse imkânsız. Mesela Siverek’te tava… Birecik’te patlıcanlı kebap… Siirt’te büryan… Diyarbakır’da kuzu dolması, mumbar ve işkembe… Antep’te katmer ve lahmacun… Hatay’da mezeler ve tepsi kebabı… Karadeniz’de mıhlama, hamsili pilav, kalkan balığı, silor ve bilumum pideler… Ege’de minik kalamar ve şahane otlar… Konya’da etli ekmek ve fırın kebap… Kastamonu’da tirit… Bursa’da iskender… Malatya’da kâğıt kebabı…
AYLİN ÖNEY TAN (Yemek araştırmacısı, Oxford yemek sempozyumları konuşmacısı)
“Niye Balıkesir” diyene cevabım şu: Türkiye’nin en lezzetli etleri Balıkesir’den geliyor; süt ürünlerinden peynirler, manda kaymağı, yoğurt muhteşem. Türkiye’nin en güzel zeytinyağları Ayvalık ve Edremit havzasında üretiliyor. Edremit’te esnaf lokantası, Ayvalık’ta rakı-balık keyfi, otlar, mezeler, Kozak’ta çamfıstığı, Manyas’ta peynir, Susurluk’ta ayran-köfte derken liste uzar gider. Marmara’dan Ege’ye uzanan harika bir coğrafya.
İstanbul: Tarih boyunca Bizans’tan beri her malın iyisi, her lezzetin en hası İstanbul’a gelmiş. Ayrıca Rum, Ermeni, Yahudi kültürleriyle yoğrulan çok boyutlu bir yapısı var.
Gaziantep: ‘Güneşin ve Ateşin Tadı’ kitabını yazarken daha da yakından tanıdım, kebaplar, baklavalar bir yana yoğurtlu yemekleriyle meyveli et yemeklerinin nefaseti bambaşka.
Kastamonu: Şaşırtıcı derinliği olan bir mutfak. Kastamonu ürünleri müthiş: Siyez bulguru, pastırma, kel simit, kestane balı, Taşköprü sarmısağı, üryani eriği, çekme helva, mantar, etli ekmek, yaş tarhana…
Malatya: Sadece kiraz yaprağı sarması için listeye girmeyi hak ediyor. Ayva yapraklısı da harika. Haşlama içliköftesiyse bir ömre bedeldir.
DENİZ ALPHAN (Yemek yazarı)
İstanbul: İstanbul’da kendi şahane mutfağının yanı sıra Anadolu’nun her lezzetini tadabileceğiniz sayısız lokanta var. Sokak lezzetlerinin her biri başlı başına bir ziyafet.
Kastamonu: Kastamonu önemli bir lezzet şehri ama kendini pek tanıtamamış, reklamı eksik. Mesela pastırma deyince akla Kayseri geliyor ama Kastamonu pastırması damağına düşkünlerin favorisi.
Hatay: Hatay, Türk, Arap ve Yörük mutfaklarının lezzetlerini barındırıyor. Şehrin lezzetlerini keşfetmek için özel bir çabaya gerek yoktur. Tepsi kebabını, kaytaz böreğini, sini oruğunu etrafta biraz dolaşınca kolayca bulabilirsiniz.
Gaziantep: Gaziantep, yöresinin ağırladığı medeniyetlerin kültürlerini mutfağıyla da yansıtan bir şehir. Sadece köfte deyince bile yuvalama, mercimek, içli, sini, ekşili, yoğurtlu diye başlayan uzun bir liste oluşuyor…
Ayvalık: Ayvalık özellikle bir yaz lezzetleri şehri. Bu mutfakta zeytinyağının payı büyük tabii. Çeşitli otlar ve denizden gelen ürünlerden oluşan zengin meze mutfağını Cunda lokantalarında tatmak mümkün.