Çevreci değerlendirmede tırmanışa devam
Dünya sıralamasında 348’inciliğe çıktı
• Uluslararası arenada yükseköğretim kurumlarını çevreye duyarlılık ve sürdürülebilirlik alanlarında değerlendiren UI GreenMetric (Yeşil Ölçüm) Dünya Sıralaması 2022 açıklandı.
• Türkiye’de Ormancılık ve Tabiat Turizmi sahasında ihtisaslaşan ve çevrenin korunmasına yönelik çalışmalarıyla da kendinden söz ettiren Kastamonu Üniversitesi, UI GreenMetric 2022 Yılı Dünya Üniversiteler sıralamasında 348’inci sıraya yükseldi.
Üniversiteleri kurulum ve altyapı, enerji ve iklim değişikliği, atık yönetimi, su kullanımı, ulaşım, eğitim gibi alt kategorilerde değerlendiren UI GreenMetric Dünya Sıralaması’nda Kastamonu Üniversitesi, aldığı puanlar ile önemli başarılara imza attı.
2020 yılından beri yükselişini artarak sürdürmeye devam eden Kastamonu Üniversitesi, 2020 yılında dünya sıralamasına 543’üncü sıradan girdi. 2021 yılında 423’üncü sıraya yükselirken 2022 yılında 348’inci sırada yer aldı.
Türkiye üniversiteleri arasında ise Kastamonu Üniversitesi, 2020 yılında sıralamaya 34’üncü sıradan girerken 2021 yılında 32’nci 2022 yılında ise 28’inci sırada kendine yer buldu.
Yaptığı sürdürülebilir kampüs çalışmaları ile çevreyi korumaya yönelik çözüm üretmeye yönelik girişimlerde bulunulan Kastamonu Üniversitesi, 2019-2021 yılları arasında çok sayıda bilimsel araştırma projesi, çevre faaliyeti, kongre, sempozyum ve panel gibi bilimsel faaliyetler gerçekleştirildi.
Kastamonu Üniversitesi, çeşitli kurum ve sivil toplum kuruluşları ile de iş birliği yaparak Kastamonu’nun tabii güzelliklerini korumak ve gelecek nesillere aktarmak için girişimlerde bulundu.
Rektör Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, üniversitelerinin uluslararası alanda aldığı başarılardan memnun olduğunu dile getirerek, Ormancılık ve Tabiat Turizmi sahasında ihtisas üniversitesi olarak üniversite başta olmak üzere ilimizde ve bölgemizde daha sürdürülebilir bölgesel kalkınma ve çevre politikaları izlemeyi ve izlenmesini teşvik etmeyi ana hedef olarak belirlediklerini belirtti.
Rektör Topal, çevreyi korumanın ve geleceğe daha temiz ve yaşanılır bir dünya bırakmanın önemini vurgulayarak, hem kampüs içinde hem kampüs dışında birçok ağaçlandırma faaliyeti gerçekleştirdiklerini ayrıca yeşil alanların korunması ve geliştirilmesi, enerji ve su tasarrufu, geri dönüşüm gibi birçok alanda çalışmalar yaptıklarını sözlerine ekledi.
Daha yeşil bir şehir olma konusunda Kastamonu Üniversitesinin üstlendiği rolün önemine de dikkat çeken Rektör, açıklamanın devamında çeşitli kurum ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği yaparak Kastamonu’nun doğal güzelliklerini korumak ve gelecek nesillere aktarmak için girişimlerde bulunduklarını da ifade etti.