Kastamonu Üniversitesi’nde Su Ürünleri Fakültesi’nin kapatılmasına yönelik alınan kararsancı yarattı. Fakültenin Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölüm Başkanı Prof.Dr. Mahmut Elp, önceki akşam katıldığı TV 366 programında tepkisini dile getirdi.
Kapatılmak istenen Su Ürünleri Fakültesi’nin şu anda üniversitede en fazla yayın yapan ve en fazla patent alan fakülte olduğunu söyleyen Prof.Dr.Mahmut Elp, kapatılma kararında ise Su Ürünleri ile ilişkili hocaların karar vermediğini, biyolog ve kimyager kökenli hocaların oyuyla bu kararın alındığını söyledi.
Kastamonu Üniversitesi’nde Su Ürünleri Fakültesi’nin kapatılmasına yönelik olarak kapatma kararı alınması ve onay için Ankara’ya gönderilecek olmasının yarattığı sıkıntı sürüyor. Fakültenin Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mahmut Elp, önceki akşam katıldığı TV 366 programda bu kararla ilgili tepkisini dile getirdi.
2015 yılı dahil olmak üzere fakültelerine kontenjan verilmediğini söyleyen Prof.Dr.Mahmut Elp, “Kontenjan verilmediği için de bize şimdi deniliyor ki,âtıl durumdasınız. İyi de biz her yıl öğrenci talebinde bulunduk. Ancak bu bizi durdurmadı. Buna rağmen biz yayınlarımızla, yüksek lisans ve doktora öğrencilerimizle faaliyetlerimize devam ettik. Yakın zamanda çıkan bir makalede de Türkiye’de en fazla yabancı uyruklu öğrencinin geldiği bölüm, ana bilim dalı biziz. Ayrıca proje bazlıolarak, hem proje, hem yayın, hem de SCI yayınlarla da üniversitenin ortalamasının çok çok üzerindeyiz. Bizim üniversitemiz 1.3 ortalama yayına sahipken, fakültemiz ise 1.8 ortalama yayına sahiptir. Şimdi de bunu dağıtmak istiyorlar. Bizler bu karardan ciddi manada rahatsızız” dedi.
Fakülte olarak ülkeye katma değer sağladıklarını da söyleyen Prof.Dr.Elp, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Rektörlükten fakültemize kapatılmaya dair yazı geldiğinde, fakülte kurulunda yer alan hocalarımız dışarıda bırakıldı. Yani Su Ürünleri ile ilişkili hocalarımız yoktu. Bir kimyagerin verdiği kararla fakülteyi kapatmaya çalışıyoruz şu anda. Bir biyologun verdiği kararla fakülteyi kapatıyoruz. Fakültenin faaliyetlerinin devam etmesini savunması gereken dekandır. O bile biyolog kökenlidir ve fakülteyi savunmamıştır. Bizler bunu kendisine de ifade ettik. Biz ekip olarak baktığımızda, fakülte olarak baktığımızda bu ülke için katma değer oluşturmuşuz, emeğimizi vermişiz. Bunun da delili ortaya koyduğumuz eserlerdir. Fakülte olarak şu anda üniversitede en fazla patente sahip fakülteyiz. Bunu da özellikle belirtmek istiyorum.”
“KAPATILMA GEREKÇESİNİ BİZE SUNAMADILAR”
“Kapatılma kararını verirken biz bunun gerekçelerinin açıklanmasını istedik. Ama bunu izah edemediler. İdari personelin mi işine son verip tasarruf sağlayacaksınız diyoruz hayır diyorlar. Daimi kadroda bulunan doçent ve profesörlerin işine son verip mi tasarruf edeceğiz dedik ona da hayır dediler. Sözleşmeli asistan ve doktor öğretim üyelerinin mi işine son verip ülkeye katkı sağlayacağız dedik ona da hayır; fiziki mekanla mı tasarruf sağlayacağız diye sorduk ona da hayır dediler. Hiçbir gerekçeleri yok. Bu süreç bundan sonra Rektörlük, YÖK ve son olarak da Cumhurbaşkanı’na gidecek. Eğer kapatma kararı verilirse de yetişmiş olan bir ekip dağılacak. Para ve teknoloji bulunur ama yetişmiş ekip kolay bulunmaz.”
“SORUN KONTENJAN İSE ÜNİVERSİTEYİ DE Mİ KAPATACAĞIZ?”
Ön lisans ve lisans düzeyinde üniversitemizin birçok bölümü kontenjan dolduramadı. Orman fakültesinin bir bölümü doluyor diğerleri dolmuyor. Birçok fakültede durum aynı. O zaman o fakülteleri de mi kapatacağız? İktisat’da da benzer durum var. O zaman biz Kastamonu Üniversitesi’ni mi kapatacağız?”
“EN FAZLA YAYIN YAPAN FAKÜLTEYİZ”
“Akademik yapı lisans veya ön lisans eğitimi üzerine kurulmaz. Bu sadece bir ayaktır. Yüksek lisans ve doktora da önemlidir. Biz bu faaliyetlerimize devam ediyoruz. Bunları yayına çeviriyoruz. Üniversitenin en fazla yayın yapan fakültesiyiz. Bu alınan kararla bunları da bir kenara itmiş oluyoruz.”