“Zamanı gelmiş geçiyor”
- Kastamonu 10 Aralık Kadın Platformu Derneği yönetiminin öncülüğündeki heyeti eşiyle birlikte makamında ağırlayan Vali Avni Çakır, “Çok gururlu bir gün. Kastamonu’nun daha geniş katılımlı etkinlikleri özlediğini bugün de gördük. İnşallah seneye ülke çapında kutlamanın zamanı gelmiş geçiyor. Seneye her ilden kadınlarımızın katılımıyla gerçekleştirilecek bir etkinliğin hazırlıklarına şimdiden başlamamız gerektiğini görüyoruz” dedi.
- Pandemi şartlarının hâlâ devam ettiğini, idareciler olarak bu tür etkinliklerin düzenlenmesi için çabalıyor olsalar da toplum sağlığını gözeterek bir dengede tutmaları gerektiğinibelirten ve “O yüzden bu düzeydeki katılımları kimse eksik anlamasın. İlk fırsatta daha coşkulu kutlamalar yapacağız” diyen Vali Çakır’ın bu sözleri üzerine, gelecek yıl düzenlenecek olan kutlamaya 81 il valisinin ve belediye başkanlarının eşleriyle birlikte Kastamonu’ya davet edilmesi önerildi.
Anadolu’nun işgaline karşı şehrimizde düzenlenmiş olmasının gururunu taşıdığımız ilk Türk Kadın Mitingi’nin 102. yıldönümünü kutladık.
10 Aralık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin önünde toplanan kadınların, bando eşliğinde ve İstiklal Yolu’ndan gerçekleştirilen cephane naklini simgeleyen kağnı arabası önde olmak üzere ellerinde bayraklarla Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüyüşle başlayan törene İnebolu, Küre, Devrekani, Pınarbaşı, Azdavay, Seydiler, İhsangazi başta olmak üzere diğer ilçelerden de katılım oldu.
Yürüyüş bitiminde, Atatürk ve Şehit Şerife Bacı Anıtı’na 10 Aralık Kastamonu Kadın Platformu Derneği, Türkiye Yardım Sevenler Derneği, Kastamonu Kadın Derneği, Türk Anneler Derneği, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği, TOBB Kastamonu Kadın Girişimciler Kurulu, AK Parti İl Kadın Kolları Başkanlığı, MHP İl Kadın Kolları Başkanlığı, İYİ Parti İl Kadın Kolları Başkanlığı, Çağdaş yaşamı Destekleme Derneği’nin çelenkleri sunuldu.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı 10 Aralık Kadın Platformu Derneği adına Ayten Kızıltan konuşma yaptı.
Ayten Kızıltan’ın konuşması
Törende konuşan Kastamonu 10 Aralık Kadın Platformu Derneği Başkanı Ayten Kızıltan şunları söyledi:
“Bilindiği gibi 1914 yılında başlayan Dünya Savaşı yüzbinlerce ölü ve yaralı bırakarak 30 Ekim 1918 günü imzalanan Mondros Mütarekesi’ne göre ülkemiz yer yer işgal edilmiş, işgal bölgelerinde insanlık tarihinin kaydetmediği en ağır mezalim yapılmıştır. Masum insanlarımız öldürülmüş; evleri barkları yakılıp yıkılmış, ırz ve namusları ayak altına alınmıştır. Anadolu inşan ya düşman boyunduruğuna razı olacaktı ya da mücadele edecekti. Mustafa Kemal Paşa 19 Mayıs 1919 günü Samsun’a ayak basmış ve o andan itibaren Milli Mücadele başlatılmıştır. 15 Eylül 1919’da Miralay Osman Bey Kastamonu’ya gelmiş Kuva-yı Milliye ile fiilen birleşmiştir. Müdafaa-i Hukuk Kadınlar Cemiyetinin kurulmasıdır. Bu cemiyet konferanslar müsamereler, sergiler, açarak askere gidecekleri heveslendirdi. Cephedekilere yardımlar toplandı, şehit ailelerini ve asker çocuklarını korudu, sünnet törenleri yaparak milli gelenekleri canlandırıldı.
10 Aralık 1919 yılında yurdun işgalini protesto etmek ve Atatürk’ün başlattığı Kurtuluş Mücadelesine destek vermek için Kastamonulu kadınların tek yürek olup Kastamonu’da 3 bine yakın kadının Kız Öğretmen Okulu bahçesinde toplandığını söyleyen Kızıltan, “Yapılan konuşmalarda işgal ve yapılan vahşet mezalim protesto edilerek, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı, Fransa Cumhur Başkanının eşleri ile İngiltere ve İtalya Kraliçelerine çektikleri telgrafların metinleri okundu. 102 yıl önce ülkenin o günkü koşullarına rağmen Türk kadınının gösterdiği özveri, vatanseverlik, cesaret ve kararlılığın boyutunu göz önüne alırsak, bugünün koşullarında Türk kadınının sorumluluğunun çok daha fazla olduğu tartışılmaz. Ulu Önder Atatürk’ün çizdiği yolda, koyduğu ilkelerden sapmazdan yürümek zorundayız. Ülkemiz kadınları çağın gereği olarak ekonomik ve politik platformda yaşamı eşit koşullarda paylaşmalıdırlar. Mevcut politikaları desteklemek yerine kendi politikalarını üreterek yerel yönetimlerde, siyasal birimlerde ve parlamentoda eşit temsil olanağını yakalamalıdırlar. Kadının siyasette ve toplumda hak ettiği yeri alması, çoğulcu ve katılımcı demokrasinin en önemli değeridir. Kendi değerlerimizi önemsemek, mutlu yarınları yakalamak hedefimiz olmalıdır. Bu dileklerle hepinize birlikte olduğumuz için teşekkür ediyor. Kastamonu Müdafaa-yı Hukuk Cemiyeti Hanımlar Şubesi kurucuları İsmet Hanım, Zekiye Hanım, Saime Hanım, Hafıza Selma Hanım başta olmak üzere emeği geçen ve mitinge katılan tüm hanımlarımızı saygı, rahmet ve minnetle anıyor, o asil duruşlarını asla unutmayacağımızı ifade ediyoruz.”.
Kızıltan,ayrıca, 102 yıl önce Cemiyet Başkanı Zekiye Hanım tarafından Amerika Birleşik Devletleri Başkanı, Fransa Cumhurbaşkanı’nın eşleri ile İngiltere ve İtalya Kraliçelerine çektikleri telgrafların metinleri de okundu.
Konuşmanın bitiminde İnebolu Belediyesi Heyamola Halkoyunları ekibi gösterisini gerçekleştirdi.
Kastamonu 10 Aralık 1919 İlk Türk Kadın Mitingi’nin 102. Yıldönümü yürüyüşüne Vali Avni Çakır’ın eşi Bahar Çakır, AK Parti Kastamonu Milletvekili Av. Metin Çelik ve eşi, siyasi parti başkanları, ilçe belediye başkanları, kurum ve kuruluş müdürleri, STK başkan ve yöneticileri, İGM ve BM üyeleri, İl merkezi başta olmak üzere ilçelerden gelen kadınlar ve davetliler katıldı.
Meydan programı ardından da 10 Aralık Kadın Platformu Derneği heyetince Valilik ve Belediye’ye makam ziyareti yapıldı.
VALİLİK ZİYARETİ
Vali Avni Çakır, eşi Bahar Çakır ile birlikte 10 Aralık Kadın Platformu Derneği yöneticilerini ve beraberlerindeki heyeti makamında ağırladı. Ziyarette AK Parti Milletvekili Metin Çelik de yer aldı.
10 Aralık tarihinin hem Kastamonu için hem de ülke için önemini vurgulayan Vali Avni Çakır, heyete hitap ederken şunları söyledi:
“Kastamonu’nun çok aktif bir şekilde lojistik üs olarak yer aldığı, İstiklal Yolu olarak haklı bir ün kazandığıMilli Mücadele’de tamda ihtiyaç duyulan zamanda Anadolu’nun işgaline karşı güçlü bu şehirden bir haykırış gerçekleşti. Bu haykırış hem Türk milletine çok ciddi bir güç verdi. Gazi Mustafa Kemal ve tüm aziz şehitlerimiz Kastamonu’dan kadınlarımızın bu sesinin yükselişiyle çok büyük moral buldular. Bu anlamda da dünyada da çok önemli bir yer aldı. Çok gururlu bir gün. Pandemi şartları hâlâ devam ediyor. Kastamonu’nun daha geniş katılımlı etkinlikleri özlediğini bugünde gördük. İnşallah seneye ülke çapında kutlamanın zamanı gelmiş geçiyor. Seneye her ilden kadınlarımızın katılımıyla gerçekleştirilecek bir etkinliğin hazırlıklarına şimdiden başlamamız gerektiğini görüyoruz. Bizde idareciler olarak hem bu tür etkinliklerin düzenlenmesi için çabalıyoruz, hem de toplum sağlığını gözeterek, bir dengede tutmamız lazım. Toplum olarak aşılanmanın da etkisiyle bir rahatlık oluştu, ama tehlike henüz geçmedi. O yüzden bu düzeydeki katılımları kimse eksik anlamasın. İlk fırsatta daha coşkulu kutlamalar yapacağız. 1919’daki büyüklerimizi, aziz Türk Milletimizin annelerini rahmetle ve minnetle anıyorum. Onların yaktığı meşale Anadolu’ya dağıldı. Kadınıyla, erkeğiyle, yaşlısıyla, gençleriyle Milli Mücadelemiz zaferle taçlandırıldı ve ardında Cumhuriyetimiz ilan edildi.”
Ziyarette gelecek yıl düzenlenecek olan 10 Aralık İlk Türk Kadın Mitingi etkinliğine 81 il Valisinin eşleriyle ve 81 ilin Belediye Başkanlarının eşleriyle davet edilmesi önerildi.
Kutlama programının öğleden sonraki bölümünde ise Saray Hamamı Kültür ve Sanat Merkezi’nde Kastamonu Kadınları Karma El sanatları Sergisi açılışı yapıldı.
Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü Salonu’nda düzenlenen Tarihte Türk Kadını konulu panelde de Kastamonu Üniversitesi’nden Prof. Dr. M. Serhat Yılmaz, İstanbul Aydın Üniversitesi’nden Doç. Dr. Elvin Yıldırım, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Elçin Yılmaz ve Türkiye Tarihi Evleri Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Deniz Sökmen konuşma ve sunumlarını gerçekleştirdi.
Cengiz MUHZİROĞLU