KUZKA, koronavirüs salgınına rağmen Kastamonu, Çankırı ve Sinop’un yatırımcıları cezbetmeye devamettiğini, geçen yıl üç ilde toplam 101 yeni yatırımiçin, Kastamonu’da 538 milyon liralık olmak üzere 1 milyar 468milyon TL teşvik belgesi düzenlendiğini açıkladı.
Kalkınma Ajansı, bu konuda yaptığı açıklamada, şu bilgileri paylaştı:
“Bölgede Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı(KUZKA) tarafından yönlendiren yatırımları da içine alan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndanderlenen bilgilere göre, 2020yılında yerli ve yabancı işletmelerin yatırımları için Kastamonu’da 538 milyon TL, Çankırı’da716 milyon TL ve Sinop’ta 214 milyon TL tutarında yatırım teşvik belgesi düzenlendi.
Üç ilde imalat, enerji, madencilik, hizmetler ve tarım sektörlerinde101yatırım projesinetoplamda 1 milyar 468 milyon TL’lik yatırım teşvik belgesi hazırlandı. Bu kapsamda Kastamonu’dan 43, Çankırı’dan 34 ve Sinop’tan 25 yatırım projesi teşvik kapsamına alındı. Teşvikli yatırımların gerçekleşmesi halinde toplam 3 bin 211 kişiye istihdam sağlanması öngörülüyor.
Kastamonu’da 538 milyon liralık yatırım teşvike bağlandı
Teşvikler kapsamında Kastamonu’da 43 proje ile toplamda 538 milyon TL ‘liksabit yatırım öngörülüyor. İmalat, enerji, hizmetler, madencilik ve tarım sektörlerinde yapılacak yatırımların 391 milyon TL’lik kısmını komple yeni yatırımlar oluştururken 144 milyon TL’lik kısmını ise kapasite artırımına yönelik yatırımlar oluşturuyor. Söz konusu yatırımlarda imalata 281 milyon TL, enerjiye 123 milyon TL, hizmetlere 89 milyon TL,madenciliğe 21 milyon TL ve tarıma 25 milyon TL yatırım teşvik belgesi düzenlendi. Kastamonu’da bu yatırımlarla bin 482 yeni istihdam sağlanması öngörülüyor.
Teşvikli yatırımlarda imalat sanayi öne çıkıyor
Teşvikli yatırımların dağılımına baktığımızda; imalat sanayinde 281 milyon TL’lik kâğıt, ambalaj, orman, inşaat malzemeleri, tıbbi cihazlar, tahıl, şeker, tarım ve hayvancılık ve kimyasal ürün üretim yatırımlarını görmekteyiz. Enerji sektöründe ise elektrik üretimi, iletimi ve dağıtımını kapsayan 123 milyon TL’lik yatırım dikkat çekiyor. Depolama, ambalajlama hizmetleri, genel kamu hizmetleri, oteller, moteller, pansiyonlar, kamplar ve diğer konaklama yerlerini kapsayan hizmetler sektöründe 89 milyon TL’lik yatırım yapılacak. 21 milyon TL teşvik sağlanan madencilik yatırımlarında isekum, kil ve taş ocakçılığı yatırımları planlanıyor. Kastamonu’da tarım sektörüne yönelik olarak da 25 milyonluk yatırım kapsamında küçük baş, büyük baş hayvan yetiştiriciliği, süt hayvancılığı, sebze, bahçe, kültür bitkileri ve fidan ürünleri yatırımları öngörülüyor.
Çankırı’da 716 milyon liralık yatırımla, 996 kişilik ek istihdam oluşturulacak
Toplam 34 teşvik belgesinin düzenlendiği Çankırı’da, yatırımların 27’si sanayi sektöründe, 7’side hizmetler sektöründe yer alıyor. Çankırı’da teşvike bağlanan toplam yatırım tutarı 716 milyon TL olarak belirlendi. Yatırımlar içinde 623 milyon TL olarak hedeflenen sanayi yatırımları ile ilave istihdam ise 926 kişi olması bekleniyor. Hizmetler sektöründe yapılacak 70 milyon TL’lik 7 yatırımlada 70 kişilik ilave istihdam oluşturulması öngörülüyor.”