Esnaflıkta elli yılını dolduran Hüseyin Sarhoşoğlu, Hamdi Bal ve Sebahattin Sipahioğlu, Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında plaketle ödüllendirildi.
Üç duayen esnaf ödüllerini Vali Avni Çakır’ın elinden alırken, KESOB Başkanı Ergin, Ahiliğin millet olma bilincini Anadolu topraklarına yayan bir düşünce sistemi olduğunu hatırlattı ve “Sosyal adaleti sağlayan ve toplumsal anlamda bir ortadirek görevi gören, huzur ve ahlakı olan esnaf ve sanatkârlarımızı ayakta tutmak, onları kalkındırabilmek sadece devletin, hükümetin, siyasi iradenin değil toplumun güçlü, sağlam direnci ile mümkün olacaktır” dedi.
Kastamonu Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (KESOB) Başkanı Dursun Ergin veKESOB Yönetim Kurulu üyeleri, beraberlerinde Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuz Fındıkoğlu, Ticaret İl Müdürü Sefa Özata olduğu halde 13. Ahilik Haftası kutlama etkinlikleri kapsamında Vali Avni Çakır’ı ziyaret etti.
Vali Çakır yapılan ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi, Ahilik Haftasının hayırlı uğurlu olması temennisinde bulundu, esnafa bol kazançlı günler diledi.
Çakır, ticari hayatlarında dürüst, güvenilir, meslek ahlakına saygılı ve güler yüzlü olarak tanınan, esnaflıkta elli yılını doldurmuş Hüseyin Sarhoşoğlu, Hamdi Bal ve Sebahattin Sipahioğlu’na plaketlerini sundu.
KESOB Başkanı Dursun Ergin, haftayla ilgili yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:
“Toplumsal yaşamın ortak paydası olan insanı esas alan Ahilik; ortaya koyduğu temel ilkelerle toplumun tüm kesimlerini kaynaştıran, bütünleştiren ve millet olma bilincini Anadolu topraklarına yayan bir düşünce sistemidir.
Bugün sosyal ve ticari hayatımızı düzenleyen birçok kural Ahilik kültürüne dayanmaktadır. Ahiliğin tüketici hakları, ürün ve hizmet standartları gibi ticaret hayatına yaptığı önemli katkıların yanında kültürel hayatımızda da çok önemli bir yeri vardır.
Yıllarca dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, bilginin ve dayanışmanın en güzel örnekleri ahilik ile sergilenirken işçinin, üretenin, helal kazancın, dürüst yönetimin simgesi de olmuştur ahilik.
Toplum tarafından bir yaşam tarzı olarak kabul edilen ve uygar dünya ülkelerinin uygulamaya çalıştıkları bu değerler 13. yüzyılda Anadolu Türkleri tarafından ahilerin vizyonu olarak uygulanmış ve böylece diğer ülkelere örnek olmuştur.
Sosyal adaleti sağlayan ve toplumsal anlamda bir ortadirek görevi gören, huzur ve ahlakı olan esnaf ve sanatkârlarımızı ayakta tutmak, onları kalkındırabilmek sadece devletin, hükümetin, siyasi iradenin değil toplumun güçlü, sağlam direnci ile mümkün olacaktır.
- yüzyılda ahilik geleneğinin yaşatılmasının öneminin bilincinde olarak her sene çeşitli programlarla kutladığımız Ahilik Haftası’nı bu sene pandemi sebebiyle Bakanlığımızın tavsiyesi üzerine ve ilimiz Ahilik Kutlama Komitesi tarafından alınan kararla sınırlandırmış bulunuyoruz. Programımız Valimiz Sayın Avni Çakır’ı ziyaretimizle ve esnaflıkta elli yılını doldurmuş Hüseyin Sarhoşoğlu, Hamdi Bal ve Sebahattin Sipahioğlu’na plaket verilmesi ve ustalığa hak kazanmış Vurkan Ateş ve kalfalığa hak kazanmış Servet Önlü’ye belgelerinin verilmesiyle başlamıştır. Bu törenin sonrasında programımız belediye başkanlığımızı ziyaretimizle son bulmuştur.
Tüm esnafımızın Ahilik Haftası’nı kutlarken pandemi sebebiyle zor günler geçiren esnafımızın ve tüm halkımızın bir an önce sağlıklı günlere kavuşmasını dilerim” Cengiz MUHZİROĞLU