Turizm Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği TURYİD yönetim kurulu üyeleri, dernek üyesi Uğurlu Konakları’nın daveti üzerine geldikleri Kastamonu’ya ve mutfağına hayran kaldılar.
Turizm Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri DerneğiTURYİD, 14 yıllık geçmişi ile ve ülkenin en önde gelen 1000’i aşkın işletmesi ve 190 civarında markasıyla, yeme içme sektörünün en güçlü temsilcisi. Genellikle başta İstanbul işletmeleri olmak üzere, ülkenin güçlü ve tanınmış markalarının kurucusu ve üyesi olduğu bu derneğin, Anadolu’da tek bir temsilcisi var: ilimizdeki Uğurlu Konakları restoran işletmesi. Uğurlu Konakları sahibesi Gülsen Kırbaş’ın daveti üzerine geçtiğimiz haftalarda ilimize gelen TURYİD yönetim kurulu üyeleri, kendileri için hazırlanan çok özel “gastronomik ve kültürel” program çerçevesinde hem ilimizi gezip, tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerini keşfettiler, hem de kendileri için hazırlanan özel sofralarda mümkün olduğunca yöresel lezzetlerimizi tadıp değerlendirdiler.
Gezi programı çerçevesinde aynı zamanda profesyonel rehber olan Gülsen Kırbaş’ın rehberliğinde Kastamonu ve ilçelerini tanıyan heyet, çarşı-pazar ziyaretleri ve zengin menülü yemek sunumlarıyla Kastamonu kültürünü tanıdılar. Çoğu Kastamonu’ya ilk kez gelen konuklara, gezi sonunda izlenimlerini sorduk.
Gezip gördükleri yerler hakkındaki izlenimleri, Kastamonu mutfağı hakkındaki izlenimleri, kendi işletmelerinin menülerine ekleyebilecekleri, Kastamonu yemekleri konusunda geliştirici öneri ve düşüncelerini sorduğumuz konuklar, şu cevapları verdiler:
Cengiz Sönmez: (Midpoint ve Welldone zincirleri ortağı)
Halihazırda 7 farklı şehirde, 32 Adet Midpoint , 7 adet Welldone ve 3 adet Yeni Nesil Meyhane ile bu işletmeleri destekleyecek alt yapıya sahip merkezi yönetim tesisinin oluşturduğu, 2200 çalışana sahip Allpoints Grubu olarak yılda 8,5 milyon kişiye Cafe Restoran Bar hizmeti vermekteyiz.
İlk defa geldiğim Kastamonu’nun tipik Karadeniz’in yeşil doğasının tüm güzelliklerine fazlasıyla sahip olduğunu söyleyebilirim. Şehrin temiz ve bakımlı olduğunu, gözü rahatsız edecek bir görüntü kirliliğine genellikle müsaade edilmemiş olmasından çok mutlu oldum.
Çatak ve Horma Kanyonu’nda yaşadığım hazzın zihnimden hiç silinmeyeceğini ve buraya yakınlarımla birlikte tekrar tekrar gelme isteğini taşıdığımı ifade edebilirim.
Candaroğlu Mahmut Bey Camii ve özellikle insana huzur veren atmosferi ile İsmail Bey Külliyesi bende derin bir iz bıraktı. Nasrullah Meydanı’nın da şehrin kültürel mirasını artıran bir alan olduğu hatıralarımda yer alacaktır.
Kastamonu’yu farklı kılan husus, yukarıda da ifade ettiğim üzere doğal güzelliklerinin tarihi dokusuyla gösterdiği uyum ile bakımlı ve tertemiz bir şehir olmasıdır.
Kısa sürede edindiğim intiba mutfağının başarılı olduğu yönündedir. Bildiğimiz tatları Kastamonu’da en lezzetli şekliyle gördüğümü söyleyebilirim. Örnek olarak başka yörelerin geleneksel tatları olan pastırma ve dönerin çok daha lezzetli sunulduğunu düşünüyorum. Tirit yemeğinin tam yöresel şekliyle yapıldığını ve bunun menümüze yansıtılabileceğini değerlendirmekteyim. Yemekler konusunda geleneksel lezzetlere iyileştirici bir yorum yapmamın mümkün olmadığını, ancak başarılı olduğunu düşündüğüm pastırma ve çekme helvanın il sınırlarının dışına taşınması için şehirde daha fazla yatırımın yapılması ihtiyacı olduğunu belirtebilirim.
Turizmin geliştirilebilmesi için ise ulaşım imkanlarını kolaylaştırıcı alt yapı eksikliklerine ciddi yatırımlar yapılması gerektiğini düşünüyorum. Doğa ve agro turizme öncelik verilmesi gerektiği kanısındayım. Bizler için yapılan benzeri organizasyonların tur şirketleri tarafından tanıtılarak yaygınlaştırılmasının faydalı olacağını değerlendirmekteyim.
Özellikle ilk defa kaldığım konak kültürünü yaşamamı sağlayan ev sahibemize müteşekkirim.
Dilek Terzioğlu: (Dilek Terzioğlu Events sahibi, TURYİD Yön. Kur. Üyesi)
Uğurlu Konakları Sahibesi Gülsen Kırbaş’ın gerek rehberlik tecrübesi, gerekse turizm acentası sahibi olmasının avantajı ile 2.5 güne sığdırılmış muazzam bir program ile Çatak Kanyonu-Cam Teras, Horma Kanyonu, Ilıca Şelalesi, Kastamonu Konakları, Nasrullah Camii, Mahmut Bey Camii, İksir Tesisleri, İzbeliÇiftliği’ni gördük. Şelalelere ve doğaya hayran kalmamak mümkün değil. Muazzam doğa gezisini akşam Uğurlu Konaklarında şömine başında yöresel yemekler eşliğinde yapacağınız sohbet ile tamamlayabilirsiniz.
Bence Kastamonu’yu farklı kılan özgün değerleri, tarihi konakları, doğası, yöresel yemekleri, siyez buğdayı, pastırması… Uğurlu Konakları’nın şahane misafirperverliği ile siyez ekmeği, banduma, kaşık helvası ve siyez kurabiyesi tadı damağımda kalan lezzetler..
Kastamonu’da turizmin gelişmesi için, kurumsal davet, toplantı, düğün, arkadaş grupları için özel davetlerin yapılacağı şekilde konaklar bahçeleri ile birlikte restore edilmeli. Davet satışları yöresel mutfak üzerinden yapılmalı. Çiftlikler kurulmalı, davetlerin ve toplantıların tarım turizmi üzerinden satışı yapılmalı. Yöresel kıyafetli kadınların yaptığı yöresel lezzetler ile davetler renklendirilmeli. Reklam ve tanıtımlar bu konsept üzerinden yapılmalı. Kastamonu yöresel ürünlerinin satışını artırıcı tanıtımlara da ayrıca öncelik verilmeli.
Lütfü Sapmaz: (Portaxe Restoran sahibi, TURYİD Yön. Kur. Üyesi)
Öncelikle Kastamonu gezimizden çok keyif aldığımı söylemeliyim.Tarih, doğa, yeşillikler ve şelale, kanyon dibinde dağa bitişik ahşap yürüme yolları, kanyon tepesinde cam teras çok etkiledi beni.
Karadeniz Turu deyince ilk akla gelen yeşilin bin tonunu, Karadeniz turu denince akla gelen Trabzon ya da Rize’ye kadar gitmeden görebileceğimiz, mini Karadeniz Turu’nda beklenebilecek ve umulabilecek her şey var.
Kastamonu mutfağına gelince, çok lezzetli buldum. Çok spesifik bir branş olan banket konusunda hizmet verdiğim için misafirimin tercihi olan menüyü hazırlıyorum. Misafir ya da müşteri talepleri beni şekillendirecek. Ama ilk günden pastırmanızı iftar menüme eklediğimi belirteyim.
Kastamonu bana kalırsa Türkiye Turizm pastasında tahminlerinizin ötesinde bir noktada. Sanırım Turizmde ilk 20 şehir arasında. Yerli turizmde şu an çok daha başarılısınız. Sebebi de çok göç vermiş olmanız ve verdiğiniz kişilerin Kastamonu’nun pazarlamasını iyi yapması.
Bunu daha ileriye götürmek için, göç verdiğiniz hemşerilerinizde aidiyet duygusu yaratmalı ve Türkiye’nin en büyük ekonomisinde yaşayan insanları kendinize çekmelisiniz. Hemşerileriniz biz İstanbul’da yaşayan kişilerde baskı kurmalı, ısrarcı olmalı ve bizi Kastamonu’ya çekmeli.
Kastamonu’nun yeşilini, Küre dağlarının yeşilini, “burası da Karadeniz, burada da yeşilin 1000 tonunu yaşayabilirsiniz”i işlemeli, Kastamonu’nun İstanbul’a yakınlığını vurgulamalısınız.
Amerika’daki “Kanyon” kültürüne sahipsiniz. Bunu vurgulamalısınız. Gastronomi Turizmi’ndenönce, Kanyon, Şelale, sadece Kanyon’daki Cam Teras için bile bir basın gezisi organize edip, yoğun PR faaliyeti kurgulamalısınız.
Şükran Yürekli (TURYİD Genel Sekreteri)
Derneğin kurulduğu günden beri, 15 yıldır TURYİD’in Genel Sekreterlik görevini yürütmekteyim. Vizyonu geniş, yaratıcı ve girişimci bir sektörün parçası olmaktan dolayı çok mutluyum. Gastronomi sektörünün gelişmesi, turizm pastasındaki payının daha da büyümesi için elbirliği ile çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.
Derneğimizin değerli üyelerinden Kastamonu Uğurlu Konakları işletme sahibi Sayın Gülsen Kırbaş’ın nazik daveti ile Çanakkale Savaşı ve Türk Milli Mücadelesinin kahraman şehri Kastamonu’yu ziyaret etmiş olmaktan dolayı çok mutluyum. Tarihi, doğal, manevi ve mimari olarak onlarca eşsiz güzelliği ve çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış güzel ülkemizin muazzam bir köşesi olan Kastamonu’yu bugüne kadar ziyaret etmemiş olmaktan dolayı da kendimi de ayrıca eleştirmedim değil.
Gülsen hanımın muazzam anlatımıyla, gezip gördüğümüz Mahmutbey Camii, eşsiz konakları, İsmail bey külliyesi, Çatak ve Horma Kanyonu, Şehit Şerife Bacı anıtı..tarihi ve yaşanmışlıkları ile dinlediğinizde sizi bambaşka yerlere taşıyabiliyor. Bu güzelliklerden etkilenmemek mümkün değil.
Tarihi ve doğasının yanısıra yöresel tat ve lezzetlerini deneyimlediğim bu eşsiz seyahati unutmayacağımı ve en kısa zamanda tekrar o havayı solumak için ziyaret edeceğime eminim.
Bu güzel şehrin değerlerine sahip çıkılmalı, tarihi dokunun kaybolmamasına önem verilmeli ve kendine has ürünlerinin tanıtımına daha fazla destek olunmalı.
Gülsen hanım Kastamonu için bence büyük bir şans, bu şehre katkıları ve çabaları için kendisini bir kez daha içtenlikle kutluyorum. Şahsen bu deneyimi gerek üyelerimizle gerekse çevremdeki tanıdıklarımla paylaşarak, Kastamonu’nun ziyaret edilmesi konusunda elimden gelen desteği göstereceğim.
Tayyar Zaimoğlu (Çukurova Otelciler Birliği Başkanı – TÜROFED (Türkiye Otelciler Federasyonu) Yön. Kur. Üyesi – TURYİD Yön. Kur. Üyesi – Adana Park Zirve Zaimoğlu – Onbaşılar Kebap – Adana Emirgan Sütiş işletmelerinin sahibi
Kastamonu’ya ilk defa geldim ve çok beğendim. Kastamonu geçmişten gelen güçlü bir tarihi ve mutfak kültürü olan bir Anadolu şehrimiz. Şehrin kendine özgün mimarisiyle yapılmış konakları, turistik ve kültürel varlığının zenginliği, mutfak kültürü ve yemek çeşitlerinin lezzeti ve zenginliği, doğal güzellikleri, insanlarının sıcak ve misafirperverliği ile ülkemizin önde gelen kültür şehirlerinden birisi olacaktır.
Kastamonu’yu Kastamonu turizmi için bir değer olan, Turizmin beş-i bir yerdesi olarak tanımlayabileceğim turizmci dostumuz Uğurlu Konaklarının sahibi Sevgili Gülsen Kirbaş ile gezdik. Seyahat Acenteliği, Rehberlik, Konaklama, Gastronomi-Lezzet, Transfer derken tüm özellikleri üzerinde bulundurup Kastamonu’nun tanıtılmasını kendisine bir görev edinmiş dostumuz Gülsen hanım sayesinde iki güne çok şey sığdırdık.
Özellikle gezdiğimiz yerler içerisinde Çatak Kanyonu- Cam Teras, Horma Kanyonu, Ilıca Şelalesi, Kastamonu Valiliği Binası ve önündeki meydanı, Şehit Şerife Bacı Anıtı, Kastamonu Konakları, Nasrullah Camii ve meydanı, İsmail Bey Külliyesi, Kasaba Köyü Mahmut Bey Camii ve camiinin ahşap tavanı, Uğurlu Konakları ve sunulan Kastamonu yemekleri ve servisinin mükemmelliği, İksir Tesisleri, İzbeli Çiftliği gibi yerlerden çok etkilendim. Her biri ayrı bir değer, ayrı bir zenginlikti. İyi ki Kastamonu’ya gelmişim ve iyi ki bu güzellikleri görmüşüm. Kastamonu’daki zengin kültürel ve turistik değerleri ele aldığımızda bir turizmci gözüyle baktığımda öne çıkarılması gereken ve başka şehirlerde olmayan veya yarışacak kadar önemli gördüğüm ürünleri sıralayacak olursam: Cam Teras çok enteresan, Horma Kanyonu ve oradaki ahşap yürüyüş yolu ve doğası muhteşem, Kastamonu Valilik Binası ve çevredeki binalar çok güzel, Kastamonu konakları tarihi zenginliği bugünümüze taşıyan önemli değerler, Kasaba Köyü Mahmut Bey Camii ve camiinin ahşap tavanı muhteşem, İsmail Bey Külliyesi insana çok huzur veren bir yer, İksir tesisleri doğanın, tarımın, turizmin yaşatıldığı iyi bir tesis, İzbeli Çiftliği ve sahibi Sabiha İzbeli çok önemli bir değer, Kastamonu Pastırması, Siyezbuğdayı, Taşköprü sarımsağı çok önemli tarımsal değerler.
Uğurlu Konaklarında Kastamonu mutfağının birçok lezzetini tatma fırsatını bulduk. Bunlar içinde öne çıkabilecek Siyez Ekmeği, Eğşili Pilav, Pastırma, Keşkekli Kuzu Eti, Banduma, Tirit, Kaşık Helva’yı sayabiliriz.
Kastamonu genel olarak zengin kültürel değerlerini yavaş yavaş Türkiye gündemine taşımaya başlamış ve son yıllardaki tanıtım çalışmalarıyla da merak uyandıran bir şehir konumuna gelmiştir. Kastamonu turizminin daha iyi noktalara gelebilmesi için içerde ve dışarda yapılması gerekenler diye ikiye ayırabiliriz.Öncelikle içerde yapılacaklar listesinde;
Mevcut kültürel varlıkların restore edilmemiş, altyapısı yapılmamış olanların hemen projelendirilip kent yaşamına dahil edilmesi, özellikle restore edilecek konakların sayısının artırılması ve bu konakların Butik Otel, Yöresel Mutfak lezzetlerini sunan restoranlar, Kastamonu hediyelik eşya satış yerleri, Kastamonu Gastronomik ürünlerinin satış yeri gibi değerlendirilerek turizme kazandırılması gerekir. Kastamonu’nun Gastronomik değerleri olan; Siyez Buğdayı – Unu- Bulguru, Taşköprü sarımsağı, Kastamonu Pastırması, Doğal Reçeller – Doğal Ürünler, Çiftlik evleriyle organik tarım gibi değerlerin daha çok üretiminin yapılması ve Kastamonu’ya gelenlerin kolay bulabileceği ve satın alacağı ortamların oluşturulması. Siyez Buğdayı yine Kastamonu için çok önemli bir Gastronomik ürün. Bu buğdaydan elde edilen un, bulgur gibi ürünlerin normal fiyatlarla satışının yapıldığı, bu ürünlerden yapılan ekmek ve yemeklerin sunulduğu lokantaların oluşması sağlanmalı.
Kastamonu’nun iklimi nedeniyle Agro-turizm dediğimiz çiftlik/tarım turizmi kesinlikle geliştirilmeli. Dışarıda yapılacaklar listesinde;Yurt içinde ve Yurt Dışında yapılan turizm fuarlarında Kastamonu olarak daha etkin yer almalı, Kastamonu tanıtımı ön plana çıkarılmalı, Valilik, Belediye ve Ticaret Odası tarafından maddi destekler sağlanarak ülkemizin önemli gurmelerinin yemek ve gezi programlarında daha fazla yer alması sağlanmalı, ünlü köşe yazarları Kastamonu’ya davet edilerek onlara güzel bir gezi programı yaptırılarak gazete ve dergilerinde yer vermeleri sağlanmalı.
TURYİD HAKKINDA
“Turizm Restaurant Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği” TURYİD, 14 yıllık bir geçmişi ile Türkiye’de yeme, içme ve eğlence endüstrilerinde yenilikçi çözümler üreterek öncülük yapmış bir dernektir.
Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde yaptığı yoğun girişimler ile yükselen “Gastronomi Turizmi”nin bilinirliği, gelişmesi yönünde ilk çalışmaları ve faaliyetleri yürütmüştür. Gastronomi Kültürünü her yönüyle geliştirmeyi, ülkemizin önde gelen bir ekonomik güç olduğunu anlatmayı, geliştirilmesi için katkıları, yol göstermeyi kendisine misyon edinmiş bir Sivil Toplum örgütüdür.
Bugün ulusal ve uluslararası düzeyde tanınmış marka işletmeler olan mekanların yatırımcı/işletmecisi olan üyeleri:
- 187 üzerinde marka
- Yurtiçinde 1.000’i aşkın işletme,
- Yurtdışında 145’i aşkın işletme,
- Yıllık 60 Milyonu aşkın Ziyaretçisi,
- Yaklaşık 30.000 Kişiye İstihdam sağlayarak,
Üyelerinin yıllık 2 milyar Doları aşkın cirosu ile Türkiye’deki Yiyecek ve İçecek sektörünün %20’sini temsil etmektedir.
Türkiye’de bir ilk olarak gastronomi turizmini desteklemek amacıyla İstanbul GastroMap çalışmasını tamamlamış, aynı zamanda bu çalışmayı mobil aplikasyon olarak da hayata geçirmiştir.
Yine bu amaca yönelik olarak Türkiye’de bir ilk olan “Global Gastronomi Zirvesi”ni, dünyanın alanında en etkin isimlerinin katılımıyla 29 Mart 2018’de İstanbul’da düzenlemiştir.
TURYİD üye kuruluşları, Avrupa Birliği standartlarının dahi ötesinde bir hizmet anlayışı ile geleneksel ağırlama karakteristiğimizi korumakta ve güncellemektedir. Bunun yanında direkt, endirekt ve ek istihdam sağlayan turizm sektörünün de önemli bir oyuncusu olarak ekonomiye önemli katkılar sağlanmasına önayak olmaktadır.
TURYİD ve üyesi olan işletmeler, Doğu ve Batı kültürlerini gastronomik açıdan sentezlerken yurdumuza gelen konuk sayısını da artırmak adına yoğun bir çaba içerisindedirler.Çalışmalarıyla lezzetlerimizi hem ülkemizde hem de Londra, Paris, Dubai, Moskova, New York gibi metropollerde en iyi şekilde tanıtıp, Türkiye’nin yenilikçi ve modern yüzünü tüm dünyaya göstermektedirler.
TURYİD’e üye marka restoranlardan bazıları:
Adana Onbaşılar Kebap, BTA, Baydöner, Big Chefs, Borsa Restoranları, Cakes&Bakes, 360 İstanbul, Divan Restoranları, Hünkar Restoranları, Günaydın Steakhouse, Frankies, Portaxe, Midpoint Restoranları, Hayal Kahvesi, Kitchenette, Köşebaşı restoranları, Mezzaluna, Leman Kültür, NumNum, Sortie, Zarifi, Sushico, Nusret, Tadında Anadolu, Uğurlu Konakları, vd….