Türk Felsefe Derneği ve İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından organize edilen “Türkiye’de Aile Değerlerinin Bugünü ve Geleceği” paneli Kastamonu Üniversitesi ev sahipliğinde İlahiyat Fakültesi Av. Abdülhalik Oğuz Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Panele Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Atalan, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Yurdagür ile Türk Felsefe Derneği Başkan Yardımcısı Celal Türer katılarak, birer konuşma yaptı.
Türk Felsefe Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Celal Türer, derneğin tarihçesi ve faaliyetleri hakkında bilgi verdi ve Kastamonu Üniversitesi’nin panel teması olan aile ve değerler konusunda program yapılan 11. Üniversite olduğunu belirterek, ailenin kültürümüzdeki yerini ifade etti.
İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Yurdagür de ailenin dini ve örfi önemine değinerek, programın tertibinden ötürü Türk Felsefe Derneğine teşekkür etti.
Panelin oturum başkanlığını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Atalan, programın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, felsefi bakış açısı olmadan doğru düşünebilmenin dini manevi ve ailevi değerlerin hakkıyla anlaşılamayacağını dile getirdi.
“Değerlerin Ocağı Aile” konulu konuşmasında Prof. Dr. Levent Bayraktar, ailenin temelinde bir akt olduğunu ve insanlığın aile ocağında fark edilmeye başlandığını söyledi.
Bayraktar konuşmasının devamında, “Dolayısıyla aile tüm değerlerin de ocağıdır, aciz olan insanı kuvvetli yapan ailedir. Varlığı var oluşa döndüren, aciz insanı tekâmül ettiren ailedir” dedi.
Panelin devamında “Ahlak Eğitimi ve Çocukta Değerlerin Oluşumu” konulu konuşmasında Doç. Dr. Cengiz Çuhadar, “Moderniteden Postmodernetiye Aile Değerlerimizin Serencamı” konulu konuşmasıyla Doç. Dr. Tuncay Akgün, “Aile Değerinden Endüstriyel Değerlerin Ailesine Bir Değişim-Dönüşüm Hikayesi” konulu konuşmalarıyla Doç. Dr. Ahmet Kesgin panelde söz aldı.
Panelistler konuşmalarında; Konfüçyüs, Aristoteles gibi büyük filozofların aileyi ahlak, erdem ve toplumun temeli olarak gördüklerini söyleyerek, aile değerlerinin korunmasının toplum yapısının muhafazası anlamında önemime değindi.