Kendini İnebolulu kabul eden, bağlama ve kemane çalmayı İnebolu’da öğrenip Türk halk müziği yolculuğuna başlayan Türk Halk Müziği Topluluğu Koro Şefi, İTÜ Türk Müsikisi Devlet Konservatuvarı Emekli Öğretim Üyesi Ali Orhan Dağlı’nın vefatını, H. Avni Özbenli’yi Anma Töreni hazırlıkları sırasında 19 Kasım 2015 tarihinde öğrendik. Törenin başında Kastamonu halk müziğine emek verip aramızdan ayrılan sanatçılar için saygı duruşu yaptırmamız gerekiyordu. İnternetten araştırınca acı gerçekle karşılaştık. Oğlu, Kudret Dağlı haber verseydi cenazesine katılırdık.
İnternetten öğrendiğimize göre; 11 Nisan 2012 tarihinde yaşadığı İstanbul’da vefat eden Dağlı’nın cenazesi, 13 Nisan 2012 Cuma günü saat 10.00’da İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarında, saat 11.00’de de İstanbul Radyosunda düzenlenen anma ve uğurlama törenlerinin ardından Teşvikiye Camisi’nde kılınan cuma ve cenaze namazları sonrasında İstanbul Taşdelen Mezarlığı’nda toprağa verilmiş.
23 Eylül 1930 tarihinde, İstanbul’da doğan Ali Orhan Dağlı’nın ailesi, babasının memuriyeti dolayısıyla İnebolu’ya yerleşti. İnebolu’yu öz memleketleri kabul ettiler. İnebolu İsmet Paşa İlkokulunu bitirdi (1944). İki yıl İnebolu Ortaokulunda okudu. İnebolu kahvelerinde bağlama ve kemane çalanları görerek halk müziğine ilgi duydu. İnebolulu Hasan Çoban, Ocakçı Osman ve Çamur Şevket’tan bağlama, Sadullah Kara’dan da kemane çalmayı öğrenmeye çalıştı. Önce kemane çalmayı öğrendi. 1946 yılında babası Ankara’ya tayin olunca Bahçelievler 6. Ortaokula devam etti. İnebolu’da bağlama çalmaya heves etmiş, biraz öğrenmişti. Ankara’da kendisine hoca ararken İnebolu’da adını duyduğu “Sarı” lakaplı Ankara Radyosu bağlama sanatçısı Recep Güray’la tanıştı. Sarı Recep, Ahmet Yamacı, Ahmet Gazi Ayhan, Bayram Aracı, Mucip Arcıman ve Ferruh Arsunar’dan ders alarak iyi bir bağlama sanatçısı oldu.
1948’de Ankara 1. Sanat Enstitüsünü bitirdi. 1949 yılında Ankara Radyosu bağlama sanatçısı sınavını kazandı. Kısa bir süre radyoda çalıştıktan sonra vatan görevini tamamladı. Askerlik dönüşü 1954 yılında İstanbul Radyosuna girdi. Yurttan Sesler Topluluğunda görev aldı. 1976 yılında İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı kurulunca bağlama öğretim görevlisi olarak ders vermeye başladı. İstanbul Radyosu ve konservatuvardaki görevini bir arada sürdürdü. Radyodan emekli olunca konservatuvar öğretim kadrosunda yer aldı. İstanbul Ü Türk Halk Müziği Topluluğunun 1975’te kurarak uzun süre şefliğini yaptı.
İnebolu tezenesini Sarı Recep’ten çok iyi öğrenmişti. İnebolu Köy Kaşık Havası, Çayırda Buldum Seni, Elinde Ziller (İnebolu Şeker Oğlan’ı), Gıydıvan’ın Kızları, Yokuşu Çıktım Terledim adlı türküleri derleyip TRT THM Repertuvarına kazandırdı. Bazı türküleri de kaynak kişi sıfatıyla repertuvara kazandırmayı bildi.
Nazan Dağlı ile evliliğinden üç çocuğu bulunmaktadır: Kâmil Kudret, Zeynep Filiz ve İbrahim Firuz. Kâmil Kudret, İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarını bitirip müzik öğretmeni olmuştu. Kastamonu Mustafa Kaya Anadolu Lisesinde öğretmenlik yapıp İzmit’e atanmıştır. Kastamonu türkülerini en iyi çalıp söyleyenlerden biridir.
İnebolulu olmakla övünen Ali Orhan Dağlı’yı geç de olsa rahmetle anıyor, mekânı cennet olsun diyoruz.