Kastamonu Üniversitesi dün 1.Uluslararası Türk Dünyası Turizm Sempozyumu’na ev sahipliği yaptı.
Turizm Fakültesi’nin organizesinde düzenlenen sempozyum, 3 Mart Salonu’nda Vali Şehmus Günaydın, Garnizon ve Bölge Komutanı Faruk Bal, Belediye Başkanı Tahsin Babaş, sempozyumda konuşmacı olan Kastamonu eski Valisi Enis Yeter başta olmak üzere çok sayıda yerli ve yabancı akademisyen katıldı.
Sempozyumun açılışında Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan ve ülkemizden de halk oyunları gösterileri sunuldu. Gösterilen büyük bir ilgiyle izlendi.
Renkli anlara sahne alan sempozyumun açılış konuşmasını yapan Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Saim Ateş 3 gün sürecek olan sempozyumda 7 ülkeden 87 akademisyenin bilimsel çalışma sunacağını açıkladı.
Üniversite olarak çok büyük önem verdikleri bir sempozyuma ev sahipliği yaptıklarını söyleyen Rektör Seyit Aydın, “Kırgızistan, Kazakistan, Azerbaycan, Özbekistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Arnavutluk gibi ülkelerden çok önemli bilimsel çalışmalar bu sempozyumda sunulacak. Bu çalışmalar, o parlak medeniyet ve kültürümüzün yeni baştan tüm ayrıntılarıyla taçlandırılıp günümüzde de geçerli olmasına; tarihten alacağımız ders ve ilhamla günümüzü daha iyi anlamamıza ve geleceğimize yön vermemize yardımcı olacaktır. Bundan sonra inşallah dostluk köprüleri, kardeşlik köprüleri bu tür çalışmalarla taçlanacaktır ve daha iyi ilerleyecektir” dedi.
Rektör Aydın konuşmasında ayrıca, kampus içerisinde Selçuklu mimarisinin izlerini taşıyacak olan Muhammed Alparslan Han Camii ve Külliyesi inşa etmeye başlayacaklarını da söyledi.
Türk dünyasının aydınlık geleceği için herkesin elinden geleni yapması gerektiğini vurgulayan Rektör Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Orta Asya bozkırlarında yarı göçebe halde yaşarken İslamı seçtiğimiz tarih sahnesinde daha hızla yükseldiğimiz ve bu kadar manalı hale gelen devletimizi kurduğumuz bir gerçektir. Kısa zaman içinde de çok ilmi eserler meydana getirme yolunda çalışmalar yapılmıştır. Bedestenler, hanlar, hamamlar, kervansaraylar, medeniyetimizin unsurları olmuştur. Sempozyum katılımcıları ilimizde olduğu süre zarfında da Kastamonu’da bu tarihin izlerini görecektir. Bizler de geleceğe eserler bırakmak için Selçuklu şehri olan Kastamonu’da, kampusumuzun içerisinde Selçuklu mimarisinin izlerini taşıyacak olan Muhammed Alparslan Han Camii ve Külliyesi’ni inşallah inşa etmeye başlıyoruz. Inşallah sizleri bu külliyemizin içerisinde gelecek yıllarda göreceğiz. Kastamonu Üniversitesi bugün 13 Meslek Yüksek Okulu, 8 Araştırma Merkezi ile öncelikle memleketimize ve Türk-İslam dünyasına katkılar sağlamaya devam edecektir. Bugün 33 ülkeden 1000 tane talebemiz vardır. Kıymeti her gün artacak çalışmalar, geleceğe ışık tutan çalışmalar hızlı bir şekilde devam edecektir. Bugün ayrıca 18 Türk vatandaşı olmayan hocamız bizim memleketimizde, Kastamonu’da hizmet vermektedir. Hepimizin çalışıp geliştirmeye, dünyaya açılmaya ihtiyacı vardır. Bizler üniversitemize, Kastamonu’ya, ülkemize ve Türk-İslam dünyasına katkı sağlamaya çalışıyoruz. Buna benzer çalışmalarımız, memleketimizde belirlenen 2071 hedeflerine uygun şekilde devam edecektir. Inşallah beraberce Türk-İslam coğrafyasındaki bütün ülkelerimizde yücelecek ve yükselecektir. Gelişmiş bir Türk-İslam dünyası huzurlu bir Türk İslam dünyasının kılavuzudur. Bunu biz Hindistan, Pakistan ve Afganistan gibi bir çok coğrafyada bizati yaşadık. Buralarda yaşayan müslümanların hepsi de ümitlerinin Türkiye olduğunu bizlere bizati söylüyorlar. Bu sebeple bütün coğrafya, bütün kardeşlerimiz gururla tecrübelerimizi birleştirdiğimiz zaman yapamayacağımız iş yoktur. Soyu, atası, dini, dili, tarihi ve kültürü bir olan bizler ortak veya aydınlık geleceğimizin inşası yolunda elimizden geleni yapalım, yapmaya da devam edelim” diye konuştu.
Vali Şehmus Günaydın ise konuşmasında Kastamonu’ya gelen turist sayılarındaki artışın iyi yolda olduğunu söyledi.
Uluslararası anlamda mevcut sayıdan daha fazla turist almak için yeniliklere ihtiyaçlarının olduğunu söyleyen Vali Günaydın, “Biz de kardeş ülkelerimiz ve Türk dünyasıyla turizm anlamında önemli görevleri beraber yapabileceğimize inanıyoruz. Bu vesile ile Kastamonu Üniversite’mizin yapmış olduğu böylesine güzel ve anlamlı çalışma inşallah daha büyük bir başlangıç olur. Tanıtım konusunda daha fazla gayret gösterebildiğimiz takdirde ilimizin turizm potansiyelini daha üst noktalara çıkarabileceğiz. Bunu da çok yakın zamanda yapılan çalışmalarla açık ve net bir şekilde gördük. Ilk sekiz ayda otellerimizde turistik artış oldu. Özellikle Şeyh Şaban-ı Veli Caddesi’nde yapmış olduğumuz sokak sağlıklaştırması sonuçlarını yavaş yavaş görüyoruz. Oraya ziyarete gittiğiniz zaman gerek oradaki konaklar olsun, gerek türbeler olsun restorasyonları konusunda ve diğer konularda çok önemli mesafeler kat ettik. Turizm çeşitliliği biliyorum ki ilimize çok güzel faydalar sağlayacaktır” dedi. ERHAN VEREN