Kastamonu, Çankırı ve Sinop’un turizm potansiyellerini yeni nesil pazarlama yöntemleriyle ulusal ve uluslararası arenada tanıtmak amacıyla Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) tarafından projelendirilen “Bütünleşik Turizm Projesi” Kastamonu Tabiat Turizm Değerlendirme Toplantısında, il ve ilçe yöneticilerine tanıtıldı.
Vali Vekili Yaşar Karadeniz, ilimizin eko turizmini tanıtmak amacıyla yapılan çalışmalarda, öncelikle hedef kitlelerin belirlenmesi ve ortak akıl ile hareket edilmesi gerektiğinin önemine değindi. Bu konuda çalışmaların başlatıldığını da ifade eden Karadeniz, katılımcıların görüş ve önerilerini alarak, tanıtımla ilgili teknik çalışma yapacak bir komisyon oluşturulması talimatını verdi.
Kastamonu, Çankırı ve Sinop’un turizm potansiyellerini yeni nesil pazarlama yöntemleriyle ulusal ve uluslararası arenada tanıtmak amacıyla Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) tarafından projelendirilen “Bütünleşik Turizm Projesi” Kastamonu Tabiat Turizm Değerlendirme Toplantısında, il ve ilçe yöneticilerine tanıtıldı.
Vali Vekili Yaşar Karadeniz’in başkanlık ettiği Kastamonu Tabiat Turizm Değerlendirme Toplantısı’nda, son dönemde zengin turizm destinasyonları ile dikkatleri üzerine çeken Kastamonu’nun tanıtımına yönelik ulusal ve uluslararası alanda yapılması gereken çalışmalar masaya yatırıldı.
Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO) Toplantı Salonu’nda önceki akşam yapılan toplantıya, Kastamonu Milletvekili Metin Çelik, Belediye Başkanvekili Eşref Can, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar 10. Bölge Müdürü Hasan Başyiğit, Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selçuk Arslan, KUZKA Genel Sekreter Vekili Dr. Serkan Genç, İlçe Kaymakamları, Belediye Başkanları ve turizm ile ilgili sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.
Yeni Bir Dönemin Başlangıcı
Toplantı da açış konuşmalarının ardından kürsüye gelen KUZKA Genel Sekreter Vekili Dr. Serkan Genç, Kastamonu, Çankırı ve Sinop Turizminin uluslararası standartlarda tanıtımına yönelik Ajansımız tarafından yürütülmekte olan “Bütünleşik Turizm Proje” hakkında katılımcılara bilgi verdi.
KUZKA Genel Sekreter Vekili Genç, projenin ana çıkış noktasının turist profilinin değişmesi nedeniyle, turizm değerlerinin tanıtılmasında radikal değişim ihtiyacından kaynaklandığını belirterek, şunları söyledi: “Küresel ve bölgesel yaşanan olumsuzluklara rağmen turizm sektörü gerek ulusal, gerekse yerel düzeyde en önemli gelir getirici sektörler arasındaki yerini koruyor. Artan ulaşım imkânları ile daha fazla seyahat eden, yerinden kalkmadan her türlü bilgiye ulaşabilen, yeni yerler keşfetme arayışında olan bir turist profili ile karşı karşıyayız. Dolayısı ile bu değişime ve kültüre ayak uydurabilen destinasyonların yakın gelecekte hızla yıldızları parlayacak. Bu noktada özellikle turizm değerlerimizin tanıtımı noktasında radikal bir değişiklik yapma zamanı gelmişti.”
Şimdi Birlik Zamanı
Konuşmasında sektör temsilcilerine birlik çağrısı yapan KUZKA Genel Sekreter Vekili Genç, ortak strateji ve hedefler olmadan, ihtiyaç durumunda sadece kısa süreli işbirlikleri ile parça parça tanıtım faaliyetlerinin, yüksek bütçelerine rağmen beklenen olumlu etkiyi yaratmadığına dikkat çekti.
Genel Sekreter Vekili Genç, “Elimizdeki çok değerli ürünü -Kastamonumuzu – daha etkin tanıtmak için Ajans Yönetim Kurulumuzun büyük desteği ile bu projeye başladık. Turizm alanında yeni bir dönemin miladı olarak görülebilecek kapsamlı bir iş ortaya çıktı. Sürekli kendini revize edebilen, yeniliklere çok hızlı adapte olabilen bir sistem oluşturduk. Ve daha da önemlisi bu sistemi Kastamonu’da turizm sektöründeki doğrudan ya da dolaylı ilgili olan tüm paydaşlarımızın kullanımına sunuyoruz. Birlikte en etkin tanıtım çalışmalarını yapacağımıza inancımız tamdır.” dedi.
Konuşmalardan sonra Kastamonu Bütünleşik Turizm Projesi’ne ilişkin olarak KUZKA Planlama, Programlama ve Araştırmalar Birimi’nde görevli uzmanlar tarafından detaylı bir sunum gerçekleştirildi. Sunumda Bütünleşik Turizm Projesi kapsamında çalışmaları tamamlanan www.kastamonu.travel tanıtım portalı, tanıtım filmleri, kataloglar, broşürler, indoor ve outdoor reklam çalışmaları ile tüm medya araçlarında kullanılacak tanıtım araçları ayrıntılı olarak katılımcılara tanıtıldı.
Kastamonu tanıtımına ilişkin sektör temsilcilerinin de katkı sağladığı toplantıda Vali Yaşar Karadeniz’in talimatıyla, ilgili kurum temsilcilerinin yer aldığı bir komisyon oluşturuldu. Toplantıda alınan karar gereğince komisyon, Kastamonu merkez ve ilçeleri de kapsayacak şekilde eko turizmin tanıtımına yönelik teknik ön hazırlık çalışmalarını Nisan ayı sonuna kadar tamamlayacak. Daha sonra komisyonun yapacağı çalışmalara Nisan ayındaki toplantıda son şekli verilerek uygulanmak üzere Orman ve Su İşleri Bakanlığına sunulması planlanıyor.
Toplantıda Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar 10. Bölge Müdürü Hasan Başyiğit, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) Genel Sekreteri Serkan Genç ve KUZKA Uzmanı Emine Merve Topçuoğlu birer sunum gerçekleştirdi.
“ORTAK AKIL ŞART”
Toplantıda konuşan Vali Vekili Yaşar Karadeniz, ilimizin eko turizmini tanıtmak amacıyla yapılan çalışmalarda, öncelikle hedef kitlelerin belirlenmesi ve ortak akıl ile hareket edilmesi gerektiğinin önemine değindi. Bu konuda çalışmaların başlatıldığını da ifade eden Karadeniz, katılımcıların görüş ve önerilerini alarak, tanıtımla ilgili teknik çalışma yapacak bir komisyon oluşturulması talimatını verdi.
Karadeniz, şöyle konuştu:
“Bildiğiniz gibi geçen hafta Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Veysel Eroğlu ilimizi ziyaret etmişti ve bu ziyaret esnasında Tosya’ya giderken ‘Kastamonu’da turizmi daha fazla canlandırmak için neler yapılabilir?” sorusu üzerinde konuştuk. Özellikle Ilgaz Tüneli bittikten sonra Kastamonu’nun Ankara’nin dış mahallesi haline geldiğini bu anlamda özellikle Ankara’dan günü birlik veya kısa süreli tatillerde ilimizi daha fazla ziyaretçi çekmek adına yapılabilecek hususlar konusunda iki ana noktada değerlendirme yapıldı. Birincisi Kastamonu’nun doğa turizm, eko turizm anlamında kaynak değerlerini çıkarmak ve bu kaynak değerlerini turizme kazandırmak, ikincisi de mevcutları hem de yeni yapılan yapıları hedef kitlelere iyi bir şekilde tanıtmak ve daha fazla ziyaretçiyi ilimize çekmek. Şu ana kadarki sunumlarda şunu gördüm zaten bölge müdürlüğümüz kaynak değerleri değerlendirmek, burada gerekli yatırımları yapmak adına aşamaya gelmişler. Tanıtım kısmında KUZKA güzel bir çalışma hazırlamış. Sayın Bakanımızın bize şöyle bir talimatı vardı: Özellikle eko turizm ile ilgili güçlü bir tanıtım kampanyası başlatmak… Hatta bu tanıtım kampanyasını başlatmak üzere kendisinin de önümüzdeki birkaç ay içerisinde ilimize tekrardan geleceğinı ve bu kampanyaya burada start vereceğini söyledi. Dolayısıyla biz şu anda yapılmış olan bu işleri o kampanya için nerede hazırlarız, hangi hususları hallederiz ve nasıl bir kampanya düzenleriz aşamasına artık geçebiliriz. Bir çalışma ekibi oluşturacağız ve o ekip öneriler doğrultusunda bir program hazırlayacak ve bir sonraki toplantıda da o konuları görüşeceğiz. Son şeklini verdikten sonra Milli Parklar Genel Müdürümüzün de katılımı ile bir toplantı yapacağız ve artık Sayın Bakanımıza o çalışmayı hazır hale getireceğiz. Hedef kitle unsurunun iyi değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Örnek vermek gerekirse Ankara’ya nasıl bir tanıtım kampanyası yaparsak başarılı oluruz? Türkiye geneline nasıl kampanya yaparsak başarılı oluruz? Hangi kesime, hangi kitleye bunu yapmamız gerekir? Ben, işbirliği içinde bir kampanya yürütürsek başarılı olacağına inanıyorum.
Burada eğer tek ilde tek bir kişi karar veriyorsa ve bir il onun peşinden gidiyorsa zaten orada işler düzgün gitmez. Bu ister vali olsun, ister belediye başkanı olsun fark etmez. Ama bir ilde ortak akıl önde gidiyorsa o ilde işler o zaman ancak düzgün gider. Dolaysıyla Kastamonu da eğer bir yerlere gelmek istiyorsa herkes ortak akılını oluşturtulduktan sonra ortak aklın peşinden gitmeli. Buraya gelip giden idareciler de o ortak akıl bulduğunda, ortak aklın izinden gitmek zorunda hissedecektir. Kastamonu turizminde hangisi öne çıkarılması cevabı bütün Kastamonu öne çıkarılmalı.”
Karadeniz, ilçelerini kapsayacak şekilde yapılacak komisyon çalışmalarının, nisan ayı sonunda düzenlenecek bir toplantıda şekillendirilmesi ile Orman ve Su İşleri Bakanlığına sunulacağını belirtti; yapılan çalışmaların başarılı olacağına inandığını da ifade ederek katkıları bulunan tüm kamu kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.
“KASTAMONU’YU HEP DOĞU’DA BİLİYORLAR”
AK Parti Milletvekili Metin Çelik de görüşlerini şöyle dile getirdi:
”İki yıl önce bu çalışmayı kim yapabilir diye düşünmüştük. KUZKA’nın bu işe uygun olduğunu düşünmüş ve buna uygun bütçenin ayrılması ve ondan sonra çalışmalara başlanılması gerektiği üzerinde fikir birliği sağlamıştık. Görüyorum ki yaklaşık bir buçuk yıldır KUZKA çalışmış ve bizim de ufkumuzu açacak büyük bir altyapı çalışmasını başlatmış, devamı da gelecektir. Bütün paydaşların belediye başkanlarımızın, kaymakamlıklarımızın, sayın valimizin öncülüğünde bizlerin de destekleri ile gelişeceğini düşünüyorum. Kastamonu ile ilgili Kastamonu’yu bilmeyenlerin nerelerde yanıldıklarını ile ilgili sorulara cevap bulmamız gerekiyor. Kastamonu’yu hep Doğu’da biliyorlar. Kastamonu’nun çok uzak bir yerde olduğu SANILIR… Çok büyük yanılgılardan bir tanesi de Kastamonu’da deniz var mıdır? Karadeniz’in en uzun sahili olan Kastamonu’da deniz olamadığı kanısı yaygın. Dolayısıyla bizim aşmamız gereken ana meselelerin birincisi ulaşım imkanları ile Kastamonu’ya hangi ilden ne şekilde ulaşım yapılabileceğidir. Bu, yanılgıları daha keskin ifadelerle kaldırabilir.”
“BİR ENVANTER ÇIKARILMALI”
Toplantıda söz alan Tosya Belediye Başkanı Kazım Şahin, de görüşlerini şöyle sıraladı:
“Altyapısını oluşturamazsak KUZKA’nın yaptığı çalışmalar sonrasında başarıyı yakalayamayız diye düşünüyorum. Kastamonu’da envanterimiz ne? Köyüne, kasabasına tüm ilçelerde bu çalışmayı yapmalıyız. Ben iddia ediyorum mesela Atasuovası ve Yeşilgöl yan yana… İnanın belki Türkiye’de çok iyi bilinen Abant’an daha güzel ama kimse bilmiyor. Fotoğrafı bile yok. Ben 7,8 yıldır belediye başkanıyım bu konu ile alakalı kimse bana Tosya’da ne var ne yok, diye sormadı. Net bilinen yerleri söylüyoruz, konuşuyoruz bir envanter bir yol haritası çıkartırsak, bu şehrin ileri gelenleri sayın valimizin önderliğinde, milletvekilleri, belediye başkanımız, beraber bir üst çalışma kuruluşu oluşturalım. Hep aynı çivinin başına vurma zorunluğumuz varmış gibi yapıyoruz. Turist geldiği zaman dünyayı değişik vesilelerle geziyor. Burada aradığını bulabilecek mi? Ulaşımın, konaklama yapacağı bir otel var mı? Bir haftalık Kastamonu turunda nereye nasıl gidilecek- Pınarbaşı kanyonunda çöp poşetlerinden, çöplükten öte görebileceğiz bir şey var mı? Bunları sorgulamadan turizmde çok umut var olmanın bir anlamı yok. Aslında Kastamonu dünyanın incisi . Niye altıncı sırada turist çekerken gelirlerimiz 10’uncu sırada. Bunları mutlaka sorgulamalıyız. Bir taraftan KUZKA gibi bilimsel yöntemlerle çalışmalıyız, diğer taraftan daha somut, daha basite indirgediğimiz nerede hangi değerimiz var. Sayın valimizin önderliğinde bu işin sahibi mutlaka merkezi , ana teması İl belediyesi olmalı. Yerel yönetimin bu işte lokomotif olamadığı sürece başarı kazanma şansımız olmadığını düşünüyorum. Sayın valilerimizin birisi gelir iki senede Tosya’da organize sanayi kurar diğer bir sayın valimiz altı ayda tayini çıkar, bir diğer valimiz belki turizme öncelik verir, ama burada yerelin dinamikleri siyasilerimiz tabi valilimiz başkanlığında ve önderliğinde bu şehre gönül verenleri bu işin sahibi olmalı yol haritası çizmeli ve bu sahiplenen herkes uç noktada neler olduğunu bilmeli. Önceliklerimizi belirlemeliyiz. KUZKA’da ona göre projelerini bu yöne yöneltmeli”
“ARA ELEMAN SIKINTISI ÇEKİYORUZ”
Belediye Başkan Vekili Eşref Can ise konuşmasında şöyle dedi:
“Biz üç yıllık görev süresi içersinde Kastamonu’nun tarihini ve kültürünü ayağa kaldırmak için büyük bir çaba sarf ediyoruz. Şu ana kadar 20 konak aldık, bunlara fonksiyon kazandırıyoruz. Konaklar çok güzel restore ediliyor ve ciddi de rakamlara mal oluyor. Buna rağmen biz bu tarihi ve kültürel varlıklarımızı ayağa kaldırmak için çaba sarf ediyoruz. Kastamonu’da ara eleman konusunda büyük sıkıntı yaşıyoruz. Turizm başta olmak üzere diğer alanlarda da bu konuda büyük sıkıntı var. Turizm ve diğer alanlarda altyapımızı sağlam yapmalıyız, ara elamanından tutunda her türlü diğer konularda turizme ilimize hizmet edecek ara elemanları da şimdiden hazır hale getirmeliyiz. Merkez ve ilçelerimizde de bu konuda çok hazırlıklı olmamız lazım. Kastamonu’yu aşama aşama bir yerlere emin adımlarla getirmeliyiz.”
ARSLAN’DAN İKİ ÖNERİ
Konuşmasına “Eko Turizm ile ilgili iki tane önerim olacak” diye başlayan KATSO Başkanı Selçuk Arslan, şöyle devam etti:
“Son 15 gün önce burada gurmeleri midafir ettik. Onların bize mantar festivali ile ilgili bir önerisi vardı, Milli Parklar içinde mantar avlakları olsa,böyle birşey mümkün mü tam olarak bilemiyorum, mümkünse bunu ilimizde yapmalıyız. Misafirlerimiz yurtdışında bunun çok yaygın olduğunu, belirli bir dönem içersinde, bilhassa zengin turistlerin bu mantar için geldikleri ve günlerce de kaldıklarını da ifade ettiler. Bunu ele almamız lazım. Bizde mantar çeşidi de çok. İkinci önerim de İnebolu’dan başlayan İstiklal Yolu’muz var. Bu sadece belirli bir ayda, belirli bir zamanda kısa bir dönemde yapılıyor. Bunun bütün yıla yayılması gerekiyor. İstiklal Yolu Türkiye genelinde önemli bir yol. Bu yolu çok sayıda kişi gelip göreceğine de inanıyorum. Yete rki biz burasını bir yıla yayalım. Gelenler bu yolda yürüsün, istediği gibi de hareket etsin. Bu iki önerim de ilimiz için çok önemli.”
“ÇOK ÇABUK YOL ALMALIYIZ”
İl Özel İdaresi Genel Sekreteri T. Zafer Karahasan ise görüşlerini şöyle dile getirdi:
“Tüm belediye başkanlarının eko turizme dönük kendi yörelerinde ön plana çıkarılacak destinasyonları belirlemeli, bunlar Milli Park Bölge Müdürlüğünde toplanmalı ve tanıtım bu şekilde sunulmalı.. Bunu da en kısa zamanda yapmalıyız. İkinci önerim de, KUZKA tarafında çok güzel bir portal hazırlanmış, ama destinasyonların altı boş, bunu tamamlamalıyız. Bu da yapıldıktan sonra asıl önemli ve esas olan tarafına geldiğimizde bu konuda ilgili kişilerin bir eko turizm komisyonu kurularak daha detaylı bir şekilde çalışmaları sürdürmeliyiz. Kastamonu önemli bir turizm şehri. Hiç şüphe yok ki çok fazla turizm altyapısını içeren bir şehir ve yine çok destinasyona sahip bir şehir. Ama bugün bir tur geldiği zaman bu turu nereye götüreceğiniz ile ilgili Kastamonu’da bir tane program yok. Bu konuda öncelikli yerler ve programlar belirlenip çalışmaların ona göre yapılması lazım. Treeking yollarımızdan bahsediyoruz, ama bir gruba, 100-200 kişiye yürütülebilecek ne Ilgaz’da, ne Küre Milli Parkları’nda ne de diğer yerlerde bir güzergah var. Bunlar yapılmalı, buralara gelenlerin dinleneceği, kalacağı yerler, cafeler yapılmalı. Bir tur geldiği zaman gittiği yerde kalacak yerine kadar herşeyini halledebilmeli. Yine bisiklet turu yapanlar ‘Kastamonu’ya gelelim’ dediler, ama Kastamonu’da bisiklet rotası yok. Çok yer var, ama bisiklet rotası ve yolu yok. Onun için biz Kastamonu’da çok çabuk yol almalıyız, ortak akılla öncelikli neler yapılabilmeli bunlar planlanmalı, bu konuda da bir komite oluşturulmalı.”
Toplantıda İl Kültür ve Turizm Müdürü Ziver Kaplan, KASTÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Saim Ateş, Küre Belediye Başkanı Kamil Aydınlı, Aszdavay Belediye Başkanı OsmanNuri Civelek, Küre Ersizlerdere Kalkınma Eğitim ve Ekoturizm Derneği Başkanı Mustafa Çağır da birer konuşma yaptı.
CENGİZ MUHZİROĞLU