İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Kastamonu Turizm ve Otelciler Derneği’nin (KASTOD) düzenlediği Kastamonu turizmiyle ilgili toplantı Vali Şehmus Günaydın başkanlığında gerçekleştirildi.
Milletvekilleri Metin Çelik ve Murat Demir, Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan, KUZKA Genel Sekreteri Ramazan Çağlar, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet İshak Prof. Dr. Saim Ateş ve KASTOD Başkanı Mustafa Gün, KASTOD üyesi otel sahip ve yöneticileri ile tur şirketi sahip ve yönetilerinin katıldığı toplantıda bir turizm komitesi kurulmasının yanı sıra katılma hazırlığı yapılan fuarlar, düzenlenmesi planlanan festivaller ve turizmin gelişimiyle ilgili neler yapılabileceği görüşüldü.
Gün Otel’deki toplantının açılış konuşmasını yapan KASTOD Başkanı Mustafa Gün Turizm Komitesi kurulmasının zorunluluk olduğunu vurguladı.
Toplantıya başkanlık eden Vali Şehmus Günaydın, “Kastamonu olarak hedef kitlemiz Arap turistler olmalı” derken Dubai Fuarı’na katılımın önemli olduğunu belirtti ve Arap seyahat acenteleri üzerinde çalışmalarımız sürüyor. Biz getirebildiğimiz kadar acenteyi buraya getirip ilimizi tanıtmak istiyoruz. Arap turistleri getireceğimiz zaman, buraya daha profesyonel bir ekip getirip yardım isteyeceğiz” dedi.
“Kastamonu’nun geleceği tarihi ve kültürel dokusunu turizme kazandırarak genişlemektir” diyen Belediye Başkanı Tahsin Babaş, turizm altyapısı geliştirme konusundaki çalışmalarını sıraladı; Ankara ve İstanbul’daki Kastamonu Günleri’yle ilgili eksikler bulunduğunu, bunların düzeltilmesi gerektiğini söyledi.
AK Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik, Kastamonu’da her alanda ciddi adımlar atılmaya başlandığını söyledi ve “Bizlere ne görev düşüyorsa, kime hangi görev düşüyorsa yapmaya hazırız. İlimiz sadece turizmi iyi otel yaparak gelişmez. Turizme yönelik altyapı çalışmalarını bir arada yürüttüğümüzde önümüzdeki birkaç yıl içerisinde gelişmeler olur. Her şeyin bir arada olması lazım” dedi.
AK Parti Milletvekili Murat Demir de, en büyük eksiğin tanıtım olduğunu belirtti ve
“Gelişmemiz için dışarıdan yatırımcı, eğitimci, turizmci çekmemiz lazım. Otel yapacaksa, AVM yapacaksa yapsın. Yeter ki memleketimize yapsın. Benim üzerime ne düşüyorsa yapmaya hazırım” diye konuştu.
Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan, Kastamonu’nun karavan turizmine ağırlık vermesi gerektiği görüşünü dile getirirken İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet İshak ise “Bir ilin tanıtımı hepimiz için çok önemli. Altyapı ve ulaşım tanıtımdan da daha önemli. Bunlar tam yeterli olmayınca tanıtımında bir geçerliliği olmuyor” dedi ve bunlara önem vereceklerini kaydettikten sonra, “Gastronomiye de ilimizde önem vermeliyiz. Şu anda sadece Taşköprü sarımsağımız tescilli onun da dışında tescilli ürünümüz yok. Ürünlerimizin tescilli olması gerekiyor” dedi.
KESOB Başkanı Dursun Ergin, “Hem esnaf olarak hem de esnaf temsilcisi olarak, esnaflarımızın gelişmeye ayak uydurmaya çalıştıklarını görüyorum. Turizme katkı veren sektörlerde esnaflar, eleman eksikliklerini de tamamlıyorlar. Esnaflarımız hizmet olarak belirli bir kaliteyi de yakalamak üzereler” şeklinde konuştu. Ergin ayrıca Kastamonu Günleri etkinlikleriyle ilgili de, “Organizasyonu yapan arkadaşlarımız Kastamonulu olmayan kişilere ve Kastamonu’dan olmayan ürünlerin sergilenmesi ve satılması ilimize zarar veriyor. Kastamonu Günlerini yapalım ama yabancılar olmasın. Kastamonu ürünü adı altında, ilimizden olmayan ürünler yer almasın. İnsanlara da bir kalite sunalım. Üst düzeyde katkı vermeye hazırım” uyarısında bulundu.
KUZKA Genel Sekreteri Ramazan Çağlar, Berlin Fuarı ile ilgili çalışmalarını tamamlamak üzere oldukları, Dubai Fuarı’yla ilgili de girişimleri olduğu bilgisini verdi. “Kültür Bakanlığımızın bünyesindeki bir proje ile Türkiye Tanıtma Fonu’ndan faydalanıp en son Antalya’nın yaptığı, 180 civarında acentayı getirip bölgesel olarak gezdireceğiz” diyen Çağlar, Trabzon’da İran Konsolosu ile yaptığı görüşme hakkında katılımcıları bilgilendirdi, ildeki turizm yatırımlarına KUZKA olarak verdikleri destekleri sıraladı.
Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Saim Ateş, fuarlar sonunda etkinlik değerlendirmesi yapılması gerektiğine işaret ettiği konuşmasında “Tanıtımlarımızı profesyonel bir şekilde yapmalıyız” dedi ve üniversite olarak Milli Parklar’la birlikte Tabiat Turizmi Çalıştayı düzenleyeceklerini açıkladı.
Uğurlu Konağı ve Novitas Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Gülsen Kırbaş, turizmle ilgili altyapı projelerinin bir an önce tamamlanması gerektiğine dikkat çekerek yaptığı konuşmada, Arap seyahat acenteleri temsilcilerinin Kastamonu’ya daha önceki gelişlerinden olumlu bir sonuç alınamadığına işaret etti ve “Bu ve buna benzer şeyleri yaşamamak için bu oluşturulacak komite çok önemli, bunu hemen yapmalıyız” dedi.
Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli Kültür Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Avcı,
“Kültür temellerine oturmamış bir ekonomik kalkınma, maganda toplum doğurur” diye başladığı konuşmasında, ‘Kastamonu’ya baktığımız zaman da her türlü kültürel turizm açısından hemen hemen her türlü donanımın mevcut olduğunu görüyoruz. Biz bir hazinenin üzerindeyiz” dedi ve 2019’un UNESCO tarafından Şeyh Şaban-ı Veli Yılı ilan edilmesi yolunda başlattıkları çalışmalara destek istedi.
Rugancı Otel’in sahibi Ahmet Rugancı, Kastamonu’nun dört mevsimin yeşendiği illerin başında gelme avantajını iyi değerlendirmesi gerektiği üzerinde durdu.
Yeni açılan Gölköy Yaşam Resort’un sahibi Hakkı Güngör, “Yapılacak projeleri uygulamamız için eğitimli elemana ihtiyacımız var. Arap turistlere hazırlanırken, şimdiden altyapıyı tamamlamamız lazım” dedi.
Ekmekçiler Turizm Seyahat Acentası İşletmecisi Serhat Tamçakır, Mayıs ayındaki Dubai Fuarı başta olmak üzere seyahat acentaları olarak paket turlar düzenleme, önerisinde bulundu.
Kurşunlu Han Müdürü Cem Dilimel, “Kastamonu’da bulunan çok obje yerine, birçok objeyi de seçemiyorsak, bu kadar bolluk içinde tam olarak ilimizi tanıtamıyorsak, biz de ‘Binbir Kastamonu Turizm’ diye bir sloganla çıkalım Herşey binbir diyelim” fikrini ortaya attı.
Turizm Komitesi oluşturulması konusunun düzenlenecek yeni toplantıda ele alınıp sonuçlandırılması kararlaştırıldı.