“Akademisyen arkadaşlarla birlikte ciddi işlere giriştik”
Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Alptekin Sökmen, devam eden ve yapılacak projeler hakkında sunum gerçekleştirdiği toplantıda,dekanlık görevine başladığı 5 aylık süreçte öğretim kadrosuyla birlikte Kastamonu’yu karış karış gezdiklerini ve her bir noktaya fakülte olarak dokunmaya çalıştıklarını, artık bu temaslarını uygulamaya geçirme zamanı geldiğini söyledi.
Dekan Sökmen, “Kastamonu’nun turizmden başka çıkışının olmadığının herkes farkında. Bunu bütün ilçelerimiz için çok net ifade ediyorum. Çünkü potansiyel ortada. Kastamonu tam bir deney mutfağı. Çünkü işlenmemiş vaziyette. Dolayısıyla burada yapılacak çok iş var. Akademisyen arkadaşlarla birlikte ciddi işlere giriştik. Bunu çok iyi değerlendireceğiz” dedi.
Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alptekin Sökmen, fakültelerinin Parlayan Yıldız Konukevi’nde düzenlediği bir programla devam eden ve planladıkları projeler hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
Rektör Prof.Dr. Ahmet Hamdi Topal, rektör yardımcıları Prof.Dr. Mehmet Atalan, Prof.Dr.Ömer Küçük, Prof.Dr.Kasım Yenigün’ün de katılımıyla gerçekleşen toplantıda Dekan Prof.Dr.Alptekin Sökmen, göreve geldiği 5 aylık süreçte yaptıkları, devam eden ve yapılacak projeler hakkında sunum gerçekleştirdi.
Göreve başlar başlamaz Kastamonu’yu karış karış gezdiklerini ve her bir noktaya fakülte olarak dokunmaya çalıştıklarını söyleyen Dekan Sökmen, artık bu temaslarını uygulamaya geçirme zamanı geldiğini belirtti.
Fakülte olarak çok ciddi sorumluluk üstlenme mecburiyetleri olduğunu söyleyen Dekan Sökmen, “Belediyelerimizle, kaymakamlıklarımızla, yerel paydaşlarla, her STK ile görüşmeye çalışıyoruz, her yatırımcıyla görüşmeye çalışıyoruz, her girişimci ile görüşmeye çalışıyoruz. Özellikle ilçe belediyelerimiz çok heyecanlı. Kastamonu’nun turizm ile büyüyebileceğinin farkındalar. Kastamonu’nun turizmden başka çıkışının olmadığının farkındalar. Bunu bütün ilçelerimiz için çok net ifade ediyorum. Çünkü potansiyel ortada. Turizmin içinden gelen bir insan için, Kastamonu tam bir deney mutfağı. Çünkü işlenmemiş vaziyette. Dolayısıyla burada yapılacak çok iş var. Akademisyen arkadaşlarla birlikte ciddi işlere giriştik. 2018 yılında Kastamonu Üniversitesi İhtisas Üniversiteleri Projeleri’ne dahil olmuştu. Tabiat Turizmi alanında ihtisas sahibi tek üniversiteyiz. Bir ikinci üniversite yok Türkiye’de tekiz. Bunu çok iyi değerlendireceğiz” ifadelerini kullandı.
“İŞ GARANTİLİ BÖLÜM AÇTIK”
Fakültenin akademik çalışmaları hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Sökmen, “Mezun olan 596 öğrencimiz var. 107 öğrencimizle çalışıyoruz. Çalışanlarımızın yüzde 65’i doğrudan turizm sektöründe çalışıyor. Şu anda 813 öğrencimiz var, 13 öğretim üyemiz, 3 öğretim görevlimiz ve 9 araştırma görevlimiz var. Biz burada çok önemli işler yaptık. İlk olarak burada çok ciddi bir program rezervi yaptık. Bütün programlarımızı güncelledik. Avrupa ile rekabet edebilecek ders programları hazırladık. İngilizce Turizm İşletmeciliği programımızı açtık. Yüzde 100 İngilizce. Bu programda çok iddialıyız ama bu seneki yerleştirmeler bizi çok üzdü. Çok az kayıt aldık. Kusuru ben yine kendimde görüyorum, bunun hatası da bende. Ben bu programı hayal ederken, tamamen Kastamonu gençlerini düşünmüştüm. Çünkü 30 kişilik bir kontenjan, yüzde 100 istihdam garantili bir program bu İngilizce Turizm İşletmeciliği Programı. Çok iddialı, çok iyi bir ders programı ve buradan çıkan her öğrencimizi ben Türkiye’de her otele ya da ilgili yere yerleştiririm. Lütfen Kastamonulu gençlerini bu programa yönlendirelim. İstihdam garantili. Ben Kastamonu çocuklarını burada okutmak istiyorum. Bu bölgede hizmet etsin istiyorum. Zaten bir ters göç olacak. Su akıyor bu tarafa, turizm gelişecek net belli. Mühim olan bunu rasyonel ve akılcı geliştirmek” dedi.
“EĞİTİM KADROMUZU GÜÇLENDİRİYORUZ”
Eğitim kadrosuna da değinen Prof. Dr. Sökmen, “Kadro takviyesi yapıyoruz. Ben buraya çok iyi akademisyenler kazandırmak istiyorum. Ankara’dan, İstanbul’dan, İzmir’den insanları ikna edip, buraya getirmek gerçekten çok zor. Nihayetinde Kastamonu birçok insan tarafından bilinmez. İşin diğer boyutunda, YÖK’ün kadro tahsisinde sıkıntıları var. Üniversitelere kısıtlı kadro tahsisi yapılıyor. Fakültelerin ihtiyacı bu kısıtlı kadroyla karşılanmaya çalışılıyor. Bizim bir de norm kadro sıkıntılarımız var. Buna rağmen çok ciddi takviyeler yaptım. Çok daha ciddi takviyeler yapmaya devam edeceğim. Sosyal medyayı aktif olarak kullanıyoruz” diye konuştu.
“ÇOK CİDDİ PROJELERİMİZ VAR”
Projeleri hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Sökmen, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Meslek Standartları Sertifikasyon Projemiz var, Tabiat Turizm ile ilgili. Bunda bayağı bir yol aldık. Başvurumuzu yaptık. Eğer biz bu projeyi tamamlarsak, bu projeyle doğa rehberliği, tabiat rehberliği kapsamında Kastamonu ve Kastamonu Üniversitesi otoriter hale gelecek. Bu sertifikasyonu biz yapacağız. Bu işte de sağlam gitmek için İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, AFAD, Gençlik Spor, Milli Parklar’dan işbirliği mektubu ve davet mektubu istedim. Bu bizim için gerçekten önemli. İhtisas projelerimiz var. Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ömer Küçük hocamızla birlikte çok ciddi projeler üzerinde çalışıyoruz. İstiklal Yolu ve Dijital Müze projemiz var. Bunu çok önemsiyoruz. Kampus içerisinde İstiklal Yolu’nu canlandıracağımız bir yol ve TEKNOKENT’te yapacağımız sanal müzeyle o yolu tamamlıyoruz. Projemizin yürütücüsü Dr. Öğr. Ü. Muharrem Avcı’dır. Kastamonu mutfağı, yöresel değerlerin ortaya çıkarılması projemiz var. Bu projenin yürütücüsü Prof. Dr. Kutay Okay hocamızdır. Bu proje kapsamında Yücebıyıklar Konağı’nı aktif hale getirmek istiyoruz. Belediye ve KUZKA’ya beraber ne yapabiliriz noktasında ziyaretlerimiz oldu. Halen geri dönüş bekliyoruz. Ama biz bir şekilde bu projeyi yapacağız”
KASIM AYINDA SERGİ VE SEMPOZYUM VAR
“Kadın kooperatiflerimizle irtibat halindeyiz. 22 Kasım’da üniversitemizde bir el sanatları sergisinin açılışını yapacağız, Kastamonu Sanat İşleyen Eller ve Yöresel Lezzetler Kadın Kooperatifi ile birlikte. Gastronomi Han projemiz var. Acem Hanı’nda bu proje hayata geçecek. Belediye’nin de üzerinde durduğu bir proje. Biz işin inşaat haricindeki tüm hizmetlerini üstlendik. Reçeteleri de çıkarırız dedik, yemekleri de hazırlarız dedik, eğitimi de veririz dedik. Tüm hizmetleri üstlendik. Macera turizmi projemiz var. Kastamonu genelinde tüm yürüyüş yollarını yapacağız. Mağara envanterlerinin çıkarılması noktasında bir çalışmamız var. Kastamonu mağara cenneti. İlçe belediyeleri bu projelere çok istekli ve hevesli. Dijital rehber projemiz var. Kastamonu’nun önemli eksiği. İlk etapta merkezden başlayacağız. Bu konuda da çalışmalarımız sürüyor. Yayla turizm merkezi projemiz var. Öncelikli alanları tespit ediyoruz. Türkiye’de 21 tane yayla turizm merkezi var. Akdeniz ve Ege’de birer tane var, diğerlerinin tamamı Doğu Karadeniz’de yer alıyor. Kastamonu’nun en az iki tane yayla turizm merkezine ihtiyacı var. Bu adım yatırımları hızlandırır. Yine vizyon projelerimizden birisi de Batı Karadeniz Turizm Eylem Planı’dır. Bunu yapmak zorundayız. Bunu yapmazsak hiçbir şey olmaz. Öncelikle bunu yapacağız. 25-26 Kasım tarihleri arasında Kastamonu Tabiat Turizmi Sempozyumu düzenleyeceğiz. Çok önemsiyoruz. Valilik, Belediye ve Üniversite ortaklığında bu sempozyumun çalışmalarını yürütüyoruz.”
AYDOĞDU: “KASTAMONU ÇEKİCİLİKLER AÇISINDAN DÜNYANIN BENZERSİZ KÖŞESİNDE”
25-26 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek olan Kastamonu Tabiat Turizmi Sempozyumu hakkında Turizm Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Aydoğan Aydoğdu da bir değerlendirmede bulundu. Aydoğdu, “Kastamonu çekicilikler açısından baktığımızda dünyanın benzersiz bir köşesinde yer alıyor. Çekicilikler arasında doğal çekiciliği baş köşeye koyuyoruz. İnsanların yıllardır biriktirdiği somut ve somut olmayan kültürel varlıklar da çekiciliktir. Üniversitemizin Ormancılık ve Tabiat Turizmi alanında ihtisas üniversitesi olması sonrasında Kastamonu’nun doğal güzelliklerini, tabiat güzelliklerini ortaya çıkaracak bir ulusal sempozyum düzenledik. 256-26 Kasım tarihlerinde yapacağız. 23-24 Kasım’da ise belediyelerin katılacağı bir program da yapacağız. Ulusal katılımlı, yerel ölçekli bir sempozyum olacak. Bir sonraki yıl ise uluslararası katılımlı bir Tabiat Turizmi Kongresi yapmayı hedefliyoruz” dedi.
REKTÖR TOPAL: TURİZM FAKÜLTEMİZE POZİTİF AYRIMCILIK UYGULUYORUZ
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal da programda yaptığı konuşmada, “Türkiye’de YÖK tarafından başlatılan misyon farklılaşması çerçevesinde üniversitemiz Tabiat Turizmi ve Ormancılık alanında ihtisaslaşan üniversite. Takdir ederseniz ki bunun iki boyutu var. Bir ormancılık, iki tabiat turizmi. Ormancılık alanında Ormancılık Fakültesi, tabiat turizminde de Turizm Fakültesi bizim için lokomotif fakülteler olarak ön plana çıkmaktadır. Kastamonu sahip olduğu değerler itibariyle müstesna bir yere sahip. Kastamonu birçok değeri bünyesinde barındıran bir ilimiz. Elbette bizimde Turizm Fakültesi ve Üniversite olarak isteğimiz, Kastamonu’nun sahip olduğu bu değerleri ve potansiyeli bir katma değere dönüştürmek. Bu anlamda Turizm Fakültemize pozitif anlamda ayrımcılık uyguluyoruz. Bunun ilk örneği Alptekin Hocamızın buraya gelmesi oldu” diye konuştu.