Kastamonu Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hacı İbrahim Maşalacı, TÜİK’in ocak ayı enflasyon verileriyle ilgili yayınında, bölgemizdeki en yüksek artışın “Veteriner ücreti” olarak gösterilmesine çok sert tepki gösterdi.
Veteriner ücretlerinin yılda bir kez güncellendiğini hatırlatan Maşalacı, TÜİK’in, Ocak Ayı için belirlenmiş olan Veteriner Hekimlik ücretini yılın diğer 11 ayında yüzde sıfır olarak mı göstereceğini ve bunun altında başka sebepler mi bulunduğunu sordu.
Kastamonu Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hacı İbrahim Maşalacı, TÜİK’in ocak ayı enflasyon verileriyle ilgili yayınında, bölgemizdeki en yüksek artışın “Veteriner ücreti” olarak gösterilmesine çok sert tepki gösterdi.
Maşalacı yaptığı yazılı açıklamada şöyle dedi:
“Bir TÜİK verisi düşünün ki enflasyonu artıran etkenler arasına özellikle ve ilk kez veterinerlik hizmetleri de konulsun ve enflasyonun tek sorumlusu olarak gösterilsin.
Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı tarafından 2021 yılı Ocak ayı değerlendirilmesinde Kastamonu, Çankırı ve Sinop illerini kapsayan 2021 yılı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerine ilişkin olarak geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada, insan yaşamı için değerlendirilmesi gereken onca kalem dururken, mandalina, doğalgaz, abonman ücreti gibi kalemlerin en önüne yüzde 18,5 artış olarak veteriner ücretlerinin konulması manidardır.
Şu bilinmelidir ki! Veteriner Hekimler, hizmetlerini yaparken mesleki sorumluluk ve özgüven içerisinde fiyat politikasına da riayet eden sağlık meslek grubunda yer alırlar.COVID-19 salgını, bu salgına dair alınan önlemler, artan işsizlik ve yükselen döviz kurlarıyla beraber Türkiye’nin son aylarda en önemli gündemlerinden biri tüketici fiyatları olmuştur. Veteriner hizmet ücretlerinde ücretlendirmeler ilden ile değiştiği gibi taban fiyat uygulaması esas alınmaktadır. Yani taban fiyatları sabittir ve bu fiyat güncellemeleri yılda bir kez illerin yaşam standardına göre o ilin Veteriner Odası tarafından belirlenmekte Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi tarafından incelendikten sonra onaylanmaktadır.
Bu itibarla TÜİK Kastamonu Bölge Müdürlüğü Ocak Ayı için belirlemiş ve ilk sırada yer verdiği Veteriner Hekimlik Ücretini yılın diğer 11 ayında yüzde O olarak mı gösterecektir? TÜİK Bölge Müdürlüğü işi gücü bırakıp gözünü Veteriner Hekimlik Ücretlerine dikmesinin altında başka sebep ya da sebepler mi vardır?
Genel olarak Türkiye’de enflasyonu artıran onca kalem varken veteriner hizmet ücretlerini ön plana çıkartarak kamuoyunda farklı bir algı oluşturmak üzere veteriner hekimlik hizmetlerini enflasyondaki artışın sorumlusu olarak gösterilmesini üstelik haberin öznesi olan Veteriner Hekimler Odasından bu konuda görüş alınmamış olması TÜİK verilerinin inandırıcılığına gölge düşürmüş ve bizleri derinden üzmüştür.
Kamuoyunun bilgisine arz ederiz.”