Üniversite öğrencileri ve akademisyenlerle buluştu
“Üniversitemizin şu anda ön plana getirdiği konu ormancılık ve tabiat turizmi üzerine. Gerçekten çok kıymetli bir konu. Türkiye’nin ve bütün dünyanın da gündeminde olan iklim değişikliği, bununla baş edebilme, biyoçeşitlilik, buna bağlı olarak ülkelerin politikaları, firmaların geleceği, insanlığın geleceğini konuşuyoruz. O yüzden Kastamonu Üniversitemizin bu misyon ile bulunduğu bölge yani coğrafyası çok kıymetli.”
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Kastamonu’da üniversite öğrencileri ve akademisyenlerle bir araya geldi.
Kastamonu Üniversitesi Merkez Kütüphanesi Sezai Karakoç Konferans Salonu’nda akademisyenler ve öğrencilerle buluşan Mandal, TÜBİTAK’ın proje ve çalışmalarıyla ilgili bilgi vererek, soruları cevapladı.
Teknokent’i de ziyaret eden Mandal, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kastamonu Üniversitesinin 2006 yılında kurulduğunu, ormancılık ve tabiat turizmi alanlarında ihtisas üniversitesi olduğunu hatırlattı.
Kastamonu Üniversitesinin ihtisaslaştığı alanın çok önemli olduğunu anlatan Mandal, “Üniversitemizin şu anda ön plana getirdiği konu ormancılık ve tabiat turizmi üzerine. Gerçekten çok kıymetli bir konu. Türkiye’nin ve bütün dünyanın da gündeminde olan iklim değişikliği, bununla baş edebilme, biyoçeşitlilik, buna bağlı olarak ülkelerin politikaları, firmaların geleceği, insanlığın geleceğini konuşuyoruz. O yüzden Kastamonu Üniversitemizin bu misyon ile bulunduğu bölge yani coğrafyası çok kıymetli.” dedi.
TÜBİTAK bünyesinde kurulan Temiz Enerji, İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Araştırma Enstitüsüne de değinen Mandal, “Esasında enstitünün adından daha çok çalışma modelinin kıymetli olduğunu düşünüyoruz. Biz, Türkiye’de bu anlamda daha çok çalışanlarının tümü için bir şemsiye endüstri kurmak istiyoruz. Türkiye’de temiz üretim, iklim değişikliği ve sürdürebilirlik konularında çalışmak isteyen her kim var ise kendisini bu endüstri ile ilişkilendirmesini istiyoruz.” diye konuştu. AA
Liselilerin buluşu Antarktika’da denenecek
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, düzenledikleri yarışmada birinci olan Antalyalı lise öğrencilerinin çevreyi ilgilendiren biyoplastik buluşunun 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında kutuplarda da deneneceğini açıkladı.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Kastamonu Üniversitesi’nde yaptığı açıklamada kutuplardaki değişimin insanlık için taşıdığı öneme dikkat çekti.
“Her bir derece değişiklik bizim geleceğimizi belirliyor”
Kutuplardaki ısınmanın insanlığın geleceğini belirlediğini söyleyen Mandal, “Biz geçmişte kutuplar dediğimiz zaman ‘Kutupların bizimle ne alakası var, kutuplar bize kaç kilometre uzaklıkta bir yer?’ dediler, öyle değil. Kutuplardaki her bir derece değişiklik bizim geleceğimizi, Kastamonu’nun, Türkiye’nin, insanlığın geleceğini belirliyor. Kutuplarda yapılan çalışmalar artık bir farkındalık değil, zorunluluk. O bölge doğru anlaşılmazsa, o bölgeye yönelik çözümler tüm insanlar için gerçekleşmezse iklim değişikliğine karşı direncimizi iyice kaybetmiş, arzu etmediğimiz senaryoları hızlı bir şekilde erken zamana çekmiş oluruz. Zamanı ne kadar uzatabilirsek, insanlığa olan olumsuz etkisi azalacak. O nedenle kutuplarda yapılan çalışmaları kıymetli buluyoruz ve bizim oluşturmuş olduğumuz yarışma gruplarından bir tanesi de kutup araştırmaları. Lise öğrencilerinin kutup araştırmalarına yönelik bir araştırmamız vardı” diye konuştu.
“Lise öğrencilerinin ürettiği
biyoplastiği kutuplarda da deneyeceğiz”
Düzenledikleri yarışmada birinci olan Antalyalı lise öğrencilerinin meşe palamudundan ürettiği 45 dakikada çözünen biyoplastiğin 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’nde Antartika’da test edileceğini açıklayan Mandal, “Bu arkadaşlarımız bir biyoplastik yaptılar, 45 dakikada çözünebiliyor. Normal polimerler kaç yüzyıl kalabiliyorken, bu 45 dakikada çözünebilen ve dayanıklılığı da yirmi kat yüksek olan böyle bir malzemeyi şimdi kutupta deneyecekler. Türkiye’de 3 lise öğrencimizin, Antalya’da kız öğrencimizin geliştirmiş olduğu bu projeyi kutupta test edecekler. İnşallah başarılı olurlarsa biz gelecekte kullanabileceğimiz bir biyoplastik malzemeyi gerçekleştirmiş olmayı sadece ülkemiz için değil, en zor olan koşullarda kutuplarda gerçekleştirmiş olacağız. Bu arkadaşlarımız lise öğrencisi olarak en iyi bilim insanlarıyla, Türkiye ve dünyanın bilim insanlarıyla kutup seferine katılacak. Kutuplarda bir takım araştırma çalışmalarını yapacaklar. Ben kendilerini yürekten kutluyorum, tebrik ediyorum. ‘Biz de varız’ diyorlar. ‘Biz de varız” demenin yöntemi illaki önemli bir araştırmacı, doktoralı bir araştırmacı değil, üniversite öğrencisi bile değil lise öğrencisi de ‘ben varım’ dediği sürece biz geleceğe kendimiz, ülkemiz ve insanlık için daha kuvvetli bakıyoruz“ şeklinde konuştu. (İHA)