Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen Kalkınma Ajansları 2022-2023 Genç İstihdamı Teması kapsamında gençlerin istihdamının artırılmasına yönelik Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı, Kastamonu Üniversitesi, Çankırı Karatekin Üniversitesi, Sinop Üniversitesi ile Kastamonu, Çankırı ve Sinop İl Milli Eğitim Müdürlükleri arasında “Yazılım Hareketi Programı” işbirliği protokolü imzalandı.
Protokolle birlikte Kastamonu-Çankırı-Sinop illerinin oluşturduğu TR82 Bölgesi’nde lise ve üniversite düzeyinde eğitim gören gençlere, geleceğin mesleği olan yazılım ile ilgili farkındalık ve bilgilendirme çalışmalarının yapılması, yazılım konusunda ilgili ve yetenekli olanlara eğitim verilmesi amaçlanıyor.
Kastamonu Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen protokol törenine Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Vali Avni Çakır, Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Ahmet Hamdi Topal, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Nihat Dalgın, KUZKA Genel Sekreteri Dr.Serkan Genç, Kastamonu, Sinop, Çankırı il milli eğitim müdürleri katılım sağladı.
SERKAN GENÇ
KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, protokol törenindeki konuşmasında şunları söyledi:
“Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından hayata geçirilen BTK Akademi, bilgi teknolojileri alanında oluşturduğu dijital eğitim portalı ile sektörün ihtiyaç duyduğu yetkin insan kaynağının artırılmasına katkı sağlamaktadır. Bugün imzalanacak iş birliği protokolü ile Kastamonu, Çankırı ve Sinop illerinde yazılım hareketini başlatıyoruz. Protokolün hedef kitlesi lise ve üniversite düzeyinde eğitim gören gençlerdir. Gençlerimizin yazılım konusunda bilgi ve farkındalıkları ile istihdam edilebilirliklerini artırmayı hedefliyoruz. İş birliğinin hayata geçmesinde desteklerinden ötürü Sayın Valimize, yazılım hareketi programının Bölge illerimizde uygulanmasına imkân tanıyan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanımıza, iş birliklerinden dolayı Sayın Rektörlerimize ve İl Milli Eğitim Müdürlerimize teşekkür eder, programın lise ve üniversite düzeyinde eğitim gören gençlerimize hayırlı olmasını temenni ederim.”
AHMET HAMDİ TOPAL
Protokol törenine ev sahipliği yapan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal da konuşmasında şunları ifade etti:
“Sektörle ilgili gelişmeleri takip ederek, sektörde yol gösterici olmak ve yeni projeler üretmek için yaptığımız çalışmaların en değerli yönlerinden biri; öğrencilerimizin dijital dünyayla kurdukları ilişkinin niteliğini arttırmaktır. Öğrencilerimiz internetin avantajlarından nitelikli şekilde faydalanmalarını sağlarken, onları risk ve tehditlerden korumak ve bu sektörde var olabilmelerini sağlamaktır. İnanıyorum ki öğrencilerimiz aldıkları bu eğitim ile gelecek kuşaklara miras bırakacaklar ve kendilerinden sonra gelecek kuşak için yol gösterici görevini üstlenmiş olacaklardır. Sürekli değişen ve gelişen dünyamızda hiç şüphesiz ihtiyaçlarımız da artıyor ve çeşitleniyor. Günümüz teknoloji dünyasında da özellikle iş sahaları çeşitlenmiş ve bilişim alanına olan talep ve ihtiyaç artmıştır. Bu anlamda artık gerek hükümetler gerekse özel sektör daha fazla yazılımcıya ihtiyaç duyuyor. Geniş çaplı üretim yapan şirketler kendileri için üretim sistemleri tasarlayabilecek çalışanlar talep ediyor ve Hükümetler artık yüksek teknoloji tabanlı girişimlere daha çok destek veriyor. Tüm bunları karşılamanın yolu ise gelecek nesilleri bilgisayar bilimleri ve kodlamayla buluşturmaktan geçiyor. Çağın gerisinde kalmadan, yeni çağın mimarları olmayı hedefleyen üniversite olan Kastamonu Üniversitesi olarak biz her daim kendimize bunu misyon edindik ve bu konuda da çalışmalarımız katlanarak devam edecektir.Ayrıca bu projede yazılım hareketini başarı ile bitiren öğrenciler için Üniversitemiz bünyesinde kurulan TEKNOKENT’in imkânlarının büyük fırsat oluşturacağını aşikârdır. Yine TEKNOKENT ve TTO‘daki çalışmalarımızda bilişim sektörüne ne kadar önem verdiğimizin somut göstergelerinden biridir.”
ÖMER ABDULLAH KARAGÖZOĞLU
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ise programın öneminden bahsederek şunları söyledi:
“BTK Akademi olarak 22 farklı alanda farklı kariyer yolları çizmek için olanak sağlıyoruz. Artık günümüz hayatı veri üzerine inşa ediliyor. Veriye sahip olan yarını inşa ediyor. Ben uzun yıllar bilgi işlem yöneticiliği yaptım. Bugün bilgi işlem yöneticiliği içerisinde de şu sözü biz pelesenk ettik; ‘Geçmişini bilmeyen geleceğini inşa edemez.’ Bu bölgede yazılım hareketini başlatıyoruz. Bu yazılım hareketiyle kendi merakınızla gidebileceğiniz, kendi merakınızla öğrenebileceğiniz bir platform sağlıyoruz. Bu platform akabinde bir değerlendirme, sertifikalandırma getirecek. Biz şu anda Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile de çalışıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığımızla yapacağımız çalışmalarla birlikte bu almış olduğunuz sertifikalar katılım değil, artık sizin resmi olarak ‘Evet, bu kişi veri tabanı noktasında uzmandır’ veya ‘Yapay zeka konusunda uzmandır.’ diyebileceğimiz konuma doğru sizler için bir gayret içerisindeyiz. KUZKA ile sizleri buluşturup eğitimi aldırdıktan sonra bu sefer yüz yüze eğitim var. Yüz yüze eğitimlerin sonunda da sizlere belki bir istihdam kapısı açacak bir yolun başlangıcındayız.”
Cengiz MUHZİROĞLU