Kazasker Mustafa İzzet Efendi: Neyzen, müzisyen, devlet adamı, şair, hattat.
Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu; 8 ses, 13 saz ve 18 semazenden oluşan bir topluluk.
Ve bunları Tosya’da buluşturan Tosya Belediyesi.
1801 Tosya doğumlu Kazasker Mustafa İzzet Efendi küçük yaşta yetim kalarak İstanbul’daki aile yakınlarına yanına göç eder. Müzik yeteneği sayesinde kısa sürede sarayda padişah korumasında müzisyen ve müezzin olarak görev yapar. Çok iyi bir neyzendir. Müzik yeteneği yanında hattatlık sanatında da zirvede yerini alır.
Ayasofya Müzesindeki halife levhaları, kıble altı yazısı yanında, Bursa Ulu Camii, Hırka-i Şerif Camii, Kasımpaşa Büyük Piyale Camisi ve daha birçok caminin hattatlığını üstlenmiştir.
Ayasofya Camii’nde bulunan halife levhaları dünyanın en büyük levhaları olup, muşamba üzerine varak altın ile yapılmıştır ve 7.5metre çapındadır. 1934 yılında yerinden indirilmiş fakat kapıdan çıkarılamadığı için 1949’a kadar yerde kalmış ve bu tarihte tekrar onarılarak yerine asılmıştır.
16 Kasım 1876 da İstanbul’da hayatını kaybetmiş ve Tophane’de Kadiri Dergâhının mezarlığında toprağa verilmiştir.
Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu, 11 Eylül 1989 tarih ve 89/14537 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla kurulmuştur. 1990 yılında Kültür Bakanlığınca açılan sınav neticesinde topluluk oluşturulmuş ve 1991 yılı Nisan ayında Konya’da çalışmalarına başlamıştır.
Her yıl Aralık ayında Konya’da düzenlenen Hz.Mevlâna’yı anma ve Şeb-i Arûstörenlerini daha düzenli bir şekilde yapmak, Hz. Mevlâna’nın düşünce, sevgi ve hoşgörüsünü yaymak, bu vesileyle milli birlik ve beraberliğimizi pekiştirmek, yurtdışından ve turistik yörelerimizden gelen yoğun talepleri karşılamak gayesi ile kurulmuştur.
15 Kasım 2019 Cuma akşamı vefatının 143. yılında Kazasker Mustafa İzzet Efendi’yi anma programı düzenleyen Tosya Belediyesi bu muhteşem ekibi Tosya’ya getirdi.
Su gibi akan 1.5 saat içinde hem çok yönlü sanatçımız Kazasker Mustafa İzzet Efendi’yi tanıdık hem de tasavvuf müziğine doyduk. Hele her eserden önce sunulan taksimlerde biri gelip sırtımızdaki yükü aldı gitti. Finali ise bu organizasyonda çok emeği bulunan topluluk üyesi Tosyalı hemşerimiz Habib Alparslan Tabak yaptı.
Bu sanatsal etkinliği düzenleyen Tosya Belediyemize teşekkürü borç bilir, izleme şansına erişen herkes gibi devamı da beklerim.
Peki, ilimizdeki her Belediye yılda bir kerede böyle sanat topluluklarını ağırlasa, Türkiye ve hatta dünyanın müzik ve sanat topluluklarını tanısak, seyretsek, alkışlasak nasıl olur?
Bizde ilçede,belediyede çok nasıl olsa… Her ay bir etkinlik için ilçe ilçe dolaşsak. Bir ilçede tasavvuf müziği dinlesek, birinde halk oyunları seyretsek, birinde tiyatro oyunu sergilense.
Kastamonulular bunu hak etmiyor mu? Durun bakalım belki Tosya Belediyesi kapıyı açmıştır. Diğer belediyelerde örnek alır ve sanata doyurur bizi.
Feza TİRYAKİ