- Sarı kılçık pirincinden sonra Tosya bıçkısı da coğrafi işaret alarak tescillendi. Şimdi ise sırada kese, kuşak ve kıstı var.
Tosya’nın önemli kültür öğelerinden birisi olan bıçkı için yapılan coğrafi işaret başvurusu sonuçlandı. Tosya Kaymakamı Deniz Pişkin, “Yaklaşık 300 yıllık geçmişiyle Tosya’nın en önemli kültür öğelerinden biri olan ve Tosya Kaymakamlığı olarak da coğrafi işaret başvurusunda bulunduğumuz yöresel bıçağımız ‘Tosya bıçkısı” artık tescillenmiş oldu” dedi.
Sarı kılçık pirincinden sonra Tosya’nın ikinci tescilli ürünü olan Tosya Bıçkısı’nın coğrafi işaret almasından büyük memnuniyet duyduklarını ifade eden Kaymakam Deniz Pişkin, “Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından kurumumuza yapılan bilgilendirmede; Tosya Kaymakamlığı tarafından 2017 yılında yapılan coğrafi işaret başvurusunun dün itibariyle kesinleştiğini ve marka adı olarak “Tosya Bıçkısı” şeklinde koruma altına alındığını öğrenmiş bulunuyoruz. Tosya’mıza hayırlı olsun. İlçemizin kültür özgünlüğünü yansıtan değerlerin kayıt altına alınarak korunması ve geleceğe taşınması konusunda sorumluluk sahibiyiz. Bundan sonraki süreçte kese, kuşak ve kıstı için de çalışmalarımız olacak” dedi.
Tosya Bıçkısı: Sap kısmı manda boynuzundan, bıçak kısmı ise dövme çelikten oluşan, bir tarafı günlük kullanım için düz, diğer tarafı bağ bahçe işlerinde kullanılmak için testere dişli, tamamen geleneksel usullerle, el emeği göz nuruyla yapılan bir sanat eseridir.