Türkiye Toplu Taşıma İşverenleri Sendikası İl Temsilcisi Mehmet Ali Kanaat, dün düzenlediği basın toplantısında şoför esnafının sıkıntılarını ve isteklerini dile getirdi.
Kastamonu Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Tiryaki, Güven-Tur Kooperatifi Başkanı Faruk İslamoğlu’nun da katılımıyla toplantıyı düzenleyen Kanaat, “Sendikamız, şoför esnafının var olan haklarını korumak, yeni yasalarla yeni haklar elde edebilmek için kurulan siyasi hiçbir yönü olmayan bir kurumdur ve tarafsızdır. Türkiye genelinde 81 vilayette şubeleri ve bölge başkanlıkları bulunan bir sendikadır” dedi.
Yakın vadede çözülmesini bekledikleri sorunlar hakkında Mehmet Ali Kanaat, şunları söyledi:
“Okul servis araçlarında yürürlükte olan 12 yaş sınırlandırmasını gereksiz buluyor, göz göre göre milli servetimizin çöpe atıldığını düşünüyoruz. Bir önceki yönetmelikte olduğu gibi en az 20 yaş şartı getirilerek hem şoför esnafımızın kazancının amortisman kaybına denk gelmesinin önüne geçmeyi hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Yine rehber personellerde aranan 22 yaş ve en az lise mezunu olma şartı bizleri ciddi sıkıntılara sokmaktadır. Personel bulmakta zorlaniyoruz. Bununda önceki yönetmelikte olduğu gibi 18 yaş ve ilköğretim mezunu olma şartlarına dönüş yapılmasını bekliyoruz. Yine özel halk otobüsleri taşımacılığında ki arkadaşlarımızın sorunu olan ücretsiz taşımalar konusu var. Kastamonu Türkiye’nin en yaşlı nüfusuna sahip ikinci ili olup 65 yaş üstü toplu taşıma kullanma konusunda birincidir. Haliyle günlük olarak 4 sınıf yolcuyu (65 yaş ve üstü, engelli, gazi ve gazi aileleri, şehit aileleri) ücretsiz ödeme desteği 12 kişidir. Yani 3 adet 65 yaş üstüne denk gelir bu da günlük 3 kişi parası alıp ortalama 80 kişi taşıdığımız anlamına gelir. Engelli pasosuyla binenler de ise yüzde 40 engelli raporu sadece toplu taşımaya ücretsiz binebilmek için veriliyor yani maaş alamıyor, malulen emekli olamıyor, ÖTV indirimli araba alamıyor ama toplu taşımayı ücretsiz kullanmaya gelince bu yüzde 40 engelli raporu kolayca veriliyor. Yani astım hastasıyım şeker hastasıyım safra kesesi ameliyatı oldum diye bedava sırtımızda geziyorlar. Askeri ücretli vatandaşta aldığı cüzi maaşıyla dolmuşa ücret ödüyor. Diğer illerde bu 65 yaş üstü ve engelli vatandaşlara elden prim ödemesi yapılıyor ve toplu taşımayı 9.00-11.00 öğleden sonra 14.00-16.00 saatleri arasında ücretsiz kullandırılıyor. Bizim ilimizde ise 7/24 en yoğun öğrenci giriş çıkış saatlerinde mesai dağılımlarında bile her araçta 15-20 tane pasolu yolcu oluyor. Özel Halk Otobüsü esnafı gün geçtikçe bitiriliyor. Biz 65 yaş üstü, şehit aileleri ve gaziler, engelli vatandaşlarımıza uygulanan bu sisteme karşı değiliz. Yönteme karşıyız. En azından diğer iller de olduğu gibi belirli saat uygulaması veya elden ödeme yapılmasını istiyoruz. Her alanda sektörün ortak sorunlarına çare bulmak, isteklerine destek vermek amacıyla çıktığımız bu yolda başka hiçbir kişisel amaç taşımadığımızın bilinmesini istiyoruz. Şirketlerimizin ve şoför esnafının yanında olmak, sorunlarına çözüm odaklı yaklaşarak en üst makamlara taşıma sorumluluğunun bilinci ile hareket ediyoruz. Her yerde beklentilerimiz ve sorunlarımız aynı”
Cengiz MUHZİROĞLU