Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi, “İyiye, Doğruya ve Güzele” sloganıyla Kastamonu Üniversitesi (KÜ) Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonu’nda Dünya Fair Play Karikatür Sergisi ile Fair Play Üniversiteler Kervanı Paneli’ni gerçekleştirdi.
Dünya Fair Play Karikatür Sergisi’nin açılışı ile başlayan programda karikatürler tek tek incelendi. Ardından Fair Play Üniversiteler Kervanı Paneli yapıldı. Panel başlamadan önce İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Tahir Zafer Karahasan’a yaptığı katkılardan dolayı ödül verildi.
Programda Dünya Fair-Play Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi, Spor Yazarı Erdoğan Arıpınar, Fair Play Komisyon Üyesi, İstanbul Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Görevlisi, Semra Demirer, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi ve Fair Play Komisyon Üyesi ve Spor Yazarı Remzi Yılmaz, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi ve Fair Play Komitesi Üyesi Tuğba Gider, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Üyesi ve Fair Play Komisyonu Başkan Yardımcısı, Fair Play Üniversiteler Kervanı Planlama Koordinatörü Spor Yazarı Teoman Güray ve Kastamonu Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okul Müdürü Modaratör Doç. Dr. Bilgehan Baydil’de konuşma ve sunumlarını gerçekleştirdi.
Tahir Zafer Karahasanoğlu
İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Tahir Zafer Karahasan, aldığı ödülün kıymetinden bahsederek şunları söyledi:
“Bugüne kadar birçok ödül aldım. Ancak bu aldığım ödül benim için ayrı bir anlam taşıyor. 20 yıla yakın aktif bir spor hayatım oldu, basketbol oynadım. Hayatımı fair-play üzerine kurmuş bir adamım. Hala fair-playın benim için anlamı büyük. Aslında oyunlarla ifade edilen fair-play çok geniş anlam ifade ediyor. Hepimizin bir hayat hikayesi var ve hayatımızı oynuyoruz. İçinde bulunduğumuz topraklar Anadolu toprakları, fair-playın yeşerdiği topraklar. Türklerin eline geçmesiyle birlikte bu topraklar dünyaya örnek olmuş topraklardır. 1453’te Fatih Sultan Mehmet Han İstanbul’u fetih ediyor. Fatih Sultan Mehmet Han, bir ferman yayınlıyor. Hiçbir azınlığa dokunulmayacağını ve azınlık çocuklarının aç ve mağdur olmayacaklarını belirtiyor. İşte fair-play bu. Mustafa Kemal Atatürk, Çanakkale Savaşı’ndan sonra Anzakların annelerine mektup yazıyor. Annelerin gözyaşlarını dindirmeleri gerektiğini söylüyor. Mustafa Kemal Atatürk, Anzakların bizim topraklarda öldüğünü ve bu evlatların bizlere emanet olduğunu dile getiriyor. Anadolu topraklarının mayası budur. Benim gençlere ricam ve tavsiyem hayatınızı fair-play olarak yaşayın.”
Sedat Ceylan
Fair-Play’ın ana sponsoru Nobel İlaç Anonim Şirketi Marmara Bölge Müdürü Sedat Ceylan, “Burada bulunmak önemli bir gurur. 20 ülkede faaliyet gösteriyoruz. Sağlık için her şeye değer inancıyla yaşam kalitesini yükseltmek için insan sağlığını düşünüyor. Dünyanın her yerinde güvenir ürünler sunmak için hareket eden bir firmayız. Türkiye’de yaklaşık 10 bölge müdürlüğümüz var” dedi.
Tuğçe Beder
Milli Sporcu Tuğçe Beder de yaptığı konuşmasında, “Ülkemizi uluslararası arena da temsil etmekte olan judo Milli takım sporcusuyum. 2015 yılında Dünya 3’üncüsü, geçtiğimiz yıl ise Avrupa 2’incisi oldum. Spor ilk başta benim için sadece aktivite olsa da zamanla yaşam tarzım halime geldi. Sporla kendimi geliştirdim. Küçükken çok çekingen biriydim. Sporun çok faydası oldu. Sporu her yaştan, her insan yapmalı. Özellikle kız çocukları mutlaka spora yönlendirilmelidir. Sağlık açısından faydaları çok olan spor aynı zaman da psikolojik ve sosyal açıdan da faydası bulunuyor. Spor mücadelesi ruhun insana kazandırdığı, işine saygı kavramıyla birlikte. Hırs ve azim kavramlarının ayrımını da anlatıyor” dedi.
Dünya Fair-Play Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi, Spor Yazarı Erdoğan Arıpınar, panelde yaptığı konuşmasında fair-playın hem günümüzde hem de geçmişteki öneminden söz etti.
Cengiz MUHZİROĞLU