Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) 25 Kasım 2019 tarihinde “Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar” sektöründeki projelerin destekleneceği yeni çağrı ilanını duyurdu.
Ankara’da gerçekleşen IPARD-II 8.Başvuru Çağrısı’nın tanıtım toplantısına katılan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli kırsal bölgelere yatırım yapacak üretici ve girişimcilerin peşinde olduklarını söyledi.Pakdemirli, işleme ve pazarlama sektörlerinde, 320 milyon lira karşılığı 50 milyon avroluk hibe paketini üretici, yetiştirici ve yatırımcılara sunduklarını ifade etti.
Tanıtım toplantısında önceki çağrı dönemlerinde proje sunup TKDK’dan destek alarak Kastamonu ili Şenpazar ilçesinde yenilenebilir enerji yatırımı yapankadın yatırımcımızAysel Bakır’a Bakan Dr. Bekir Pakdemirli tarafından plaket verildi.
Desteklenecek Sektörler
Sekizinci çağrı ile: süt toplama merkezleri, sütü alıp işleyen yoğurt, peynir, tereyağı dondurma gibi ürünler üreten süt işleme tesisleri; büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı kesimhaneleri, parçalama tesisleri, salam, sucuk, sosis gibi ürünler üreten kırmızı ve beyaz et işleme tesisleri; balık, yumuşakça ve kabuklu gibi su ürünleri işleme tesisleri; meyve ve sebzelerin depolanması, tasnifi, ayıklanması, işlenmesi ve paketlenmesi ile soğuk hava depoları gibi meyve sebze işleme tesisleri desteklenecektir.
Sunulacak projelerdemakine-ekipman alımları, proje bedelleri ve görünürlük harcamaları ile yenilenebilir enerji ekipmanları desteklenecektir.
Hibe Tutarları ve Oranları
Bütün sektörlerde uygun harcama alt limiti 30 bin Avro olup; üst limit ise süt ve et sektörleri için 3 milyon, süt toplama merkezleri için 1 milyon, meyve sebze sektörü için 1 milyon 250 bin, su ürünleri sektörü için ise 1,5 milyon Avro’dur.
Hibe oranıgerçek kişiler ve tüzel kişiler için %40,kooperatif ve birlik gibi üretici örgütleri için ise %50’dir. Yatırım atık madde depolama ve atık yönetimi içeriyor ise sadece bu kısmı için ilave %10 destek sağlanacaktır. Ayrıca yatırım kapsamındaki uygun harcamalar KDV ve ÖTV başta olmak üzere vergilerden muaftır.
Frigorifik Araçlar ve Süt Toplama Araçları daKDV ve ÖTV’den Muaf Olarak Desteklenecek
Daha önceki başvurulardayer alan,sektörler ile ilgili bütün makine ekipmanlardestekleneceği gibi; frigorifik araçlar, süt toplama merkezleri için soğutma tanklı süt toplama araçları, süt işleme sektörü için süt tankerleri,meyve sebze işleme sektörü için şoklama ve ürün dondurma sistemleri de artık desteklenecektir.Araçlar için de ÖTV ve KDV muafiyeti uygulanacaktır.
Çağrı Takvimine Dikkat Edilmeli
Desteklerden faydalanabilmek için ilgili proje evraklarının 2 Ocak – 31 Ocak 2020 tarihleri arasında İl Koordinatörlüğüneteslim edilmesi gerektiğini belirten TKDK Kastamonu İl Koordinatörü Ahmet Kuyulu, “Yatırım yapmak isteyen vatandaşları, üretici örgütlerini, kooperatifleri, şirketleri vb. proje sunmaya davet ediyoruz. Hayvancılığa, bitkisel üretime ve su ürünleri üretimine de değer katacak olan işleme sektörü ile ilgili olan bu çağrıya ayrı önem veriyoruz. Proje sahiplerini sağlıklı ve direkt bilginin alınması adınaİl Koordinatörlüğümüze bekliyoruz. Ayrıca 444 85 35 ile 366 214 0109 numaralı yardım masası hatları aracılığı ile de bilgi alınabilir. Kurumun resmi internet sitesi olan www.tkdk.gov.tr adresindeki dokümanlar aracılığı ile detaylı ve teknik bilgiye ulaşılabilmektedir.”dedi.