Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Kastamonu İl Koordinatörlüğü, IPARD 2’nin birinci döneminde 170 proje içerisinden 50 yatırımcının projesi için sözleşme imzalarken, toplamda 37 milyon liralık yatırıma karşılık 21 milyon 65 bin lira hibe destek sağlayacak.
Kastamonu Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), IPARD 2’nin 1.Dönem Sözleşme Bilgilendirme toplantısını dün düzenledi ve programdan yararlanan hak sahibi 50 yatırımcıya taslak sözleşmelerini teslim etti.
Armoni Park Otel’de gerçekleşen sözleşme ve bilgilendirme programına Vali Yardımcısı Ünal Kılıçarslan, TKDK İl Koordinatörü Ahmet Kuyulu, Gıda Tarım ve Hayvacılık İl Müdürü Osman Yaman’ın yanı sıra Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur, Köy-Koop Başkanı Erol Akar, Muhtarlar Derneği Başkanı Mehmet Leblebicioğlu, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Şekerci ve TKDK desteklerinden yararlanan ve yararlanmaya hak kazanan yatırımcılar katıldı.
Bilgilendirme toplantısının sonunda en yüksek bütçeli proje sahibi Vedat Bal’a taslak sözleşmesini Vali Yardımcısı Ünal Kılıçarslan, en genç erkek proje sahibi olan Ahmet Gökmen’e taslak sözleşmesini TKDK İl Koordinatörü Ahmet Kuyulu, en genç kadın proje sahibi Öznur Demiroğlu’na ise taslak projesini Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Yaman verdi.
TKDK aracılığıyla bugüne kadar Kastamonu’ya 97 milyon liralık yatırım yapıldığını ve bu yatırımın 46 milyon 436 bin lirasının hibe olduğunu belirten Vali Yardımcısı Ünal Kılıçarslan, programda yaptığı konuşmasında şunları ifade etti:
“Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İlimizde 2012 yılında kurulmuş faaliyetlerine 2013 yılında başlamış Avrupa Birliği IPARD programı kapsamında projeleri kabul eden ve projelere destek veren yeni bir kurum olmasına rağmen İlimize büyük katkılar sağlamıştır. IPARD 1 programı kapsamında alınan 275 projenin 236’sı sözleşmeye bağlanmış 225 proje tamamlanmıştır. Tamamlanan projelerle İlimizde 97 Milyon TL’ lik yatırım yapılmış, yatırımlara kurum tarafından 46 milyon 436 bin hibe ödenmiştir. Besicilikten kırsal turizme, arıcılıktan yerel ürünler ve el sanatlarına kadar çok farklı sektörlerde verilen hibeler ile yeni işletmeler kurulmuş veya modernize edilmiş ve yahut kapasiteleri arttırılmıştır. Projelerin hayata geçirilmesi ile İlimize sektöründe sürdürülebilir ve aynı zamanda rekabet edebilir. İşletmeler kazandırılmış, yeni iş alanları açılmış ve istihdama katkı sağlanmıştır. 2014-2020 yıllarını içeren IPARD 2 programı 1. Çağrı ilanı kapsamında 170 adet proje alınmış ve bugün burada bulunan 50 başvuru sahibi sözleşme imzalamaya hak kazanmıştır. Bu durum ilimizin tarım, hayvancılık, tarıma davalı sanayi ve kırsal turizm sektörleri için sevindiricidir. Sizlerin projelerinin hayata geçirmesi ile ilimizde yaklaşık 37 Milyon TL’ lik Yatırım kazandırılacak sizlere bu yatırımlarınıza karşılık TKDK dan 21 milyon 65 bin TL hibe alacaksınız. Projelerinizin gerçekleştirilmesi ile İlimizde tarım ve hayvancılık sektöründeki Yatırımlara yenileri eklenecek. Tarım ve sanayi entegrasyonuna destek olunacak, kırsal alanlardan göçün önlenmesine katkı sağlanacak, kırsal alanlarda yeni iş olanakları oluşturulacak. AB standartlarında üretim yapan işletme sayıları arttırılacak, tarım ve kırsal nüfusun gelir düzeyinin yükselmesine ve yaşam koşullarının iyileştirmesine olanak sağlanacaktır. Üretime ve istihdama katkı sağlayacak, kırsal kesimin refahını arttıracak bu projelerin en kısa zamanda hayata geçirilmesini temenni ediyorum”
IPARD 1 kapsamında alınan 46 milyon 436 bin liralık hibe desteğinin yanında uygun harcamaların vergilerden muaf olması nedeniyle yaklaşık 14 milyon liralık dolaylı bir katkı sağlandığını söyleyen TKDK İl Koordinatörü Ahmet Kuyulu ise konuşmasında şunları ifade etti: “IPARD Programını uygulayarak kırsal kalkınma alanında yeni bir sayfa açan kurumumuz, 31 Aralık 2016 tarihi itibariyle IPARD-I Programını başarıyla tamamlamıştır. Bu süreçte ülke genelinde, 10 bin 617 proje sözleşmeye bağlanmış, 6 milyar 674 milyon 299 bin 806 TL toplam yatırım için 3 milyar 147 milyon 700 bin 793 TL hibe ödemesi yapılarak fonun tamamına yakını etkin bir şekilde kullanılmıştır. Yapılan yatırımlarla 56 bin 914 kişiye doğrudan veya dolaylı istihdam sağlanmıştır. İlimizde ise 225 faydalanıcımızın 97 Milyon Liralık yatırımlarına 46 milyon 436 bin TL hibe desteği verilmiştir. Uygun harcamaların vergilerden muaf olması nedeniyle yaklaşık 14 Milyon Liralık dolaylı bir katkı daha sağlanmıştır. Projelerle 959 kişinin istihdamına vesile olunmuş, 15 bin 337 adet makine ekipman ile 141 traktör desteklenmiştir. Bu destekler sayesinde Kastamonu ilimizde; Çevre ve hayvan refahı konularında Avrupa Birliği standartlarında, rekabet gücüne sahip 21 adet süt üreten büyükbaş işletmesi, 10 adedi büyükbaş besi 2 adedi küçükbaş besi olmak üzere 12 adet kırmızı et üreten tarımsal işletmenin kurulmasına katkı sağlanmıştır. İlimizde daha önce olmayan et tavuğu sektörüne 10 adet yeni işletme ile 466 bin dönemlik kapasite kazandırılmıştır. Yine AB standartlarında gıda güvenliği, hijyen ve çevre koşullarına sahip 1 adet süt işleme, 1 adet süt toplama merkezi, 1 adet et işleme, 2 adet meyve-sebze işleme ve paketleme tesisi IPARD fonları ile desteklenmiştir. Kırsaldan kente göçü önlemek, istihdam ve iş olanaklarını artırmak için çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi kapsamında 131 adet tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, 35 adet arıcılık, 2 adet yerel gıda tarım ürünleri için hibe desteği verilmiştir. 5 adedi konaklama tesisi olmak üzere toplam 9 adet işletme kırsal turizm kapsamında desteklenmiştir. İlimizdeki IPARD 1 projelerinin hayata geçirilmesindeki destekleri nedeniyle sayın valilerimize, milletvekillerimize, kaymakam ve belediye başkanlarımıza, paydaş kamu kurum kuruluşlarımız ile sivil toplum kuruluşlarımıza ve özellikle de özveri ile çalışan mesai arkadaşlarıma teşekkür ederim. Yapılan yeni tesisleri gördükçe yatırımın bir parçası olduğumuz için Kurum olarak mutluluk duyuyoruz”
IPARD 2 programı kapsamında kabul gören projelerin toplam yatırım tutarlarının 37 milyon lira olduğunu ve bu rakamın 21 milyon 65 bin lirasının hibe kapsamına girdiğini belirten Kuyulu, “IPARD 2 programı kapsamında da daha azimli ve gayretli çalışmayı arzu ediyoruz. 27 Ocak 2015 tarihinde IPARD 2 programı AB Komisyonu tarafından onaylanmıştır. Bu kapsamında yüzde 75’i AB, yüzde 25’i Ulusal Kaynaklardan olmak üzere toplam 1 Milyar 45 Milyon Avro yani yaklaşık 3,4 Milyar TL fon faydalanıcılara sunulacaktır. IPARD 2 programı ile destek verdiğimiz sektörlere yenilenebilir enerji, manda ve kaz yetiştiriciliği, mantarcılık, makine ekipman parkları ilave edilerek desteklediğimiz alanlar arttırılmıştır. Bugün burada IPARD2 1. çağrı ilanı kapsamında sözleşme imzalamaya hak kazanmış 50 proje sahibimiz bulunmaktadır. İlimize ve başvuru sahiplerimize projelerin hayırlı ve uğurlu olmasını dilerim. Bu 50 proje içerisinde; 7 adet büyükbaş süt işletmesi, 7 adet besi işletmesi , 3 adet et tavukçuluğu tesisi, 1 adet süt işleme tesisi, 1 adet sarımsak işleme tesisi, 27 adet tıbbi aromatik bitkiler ve süs bitkileri yetiştiriciliği, 1 adet arıcılık yatırımı, 1 adet konaklama tesisi ek yatırımı, 1 adet makine parkı ve 1 adet yenilenebilir enerji yatırımı yer almaktadır. Projelerin toplam yatırım tutarı 37 Milyon TL, hibe tutarı 21 milyon 65 bin TL’dir. Sözleşmelerin imzalanması ile birlikte faydalanıcılarımız yatırımlarına başlayabileceklerdir. Projelerin hayata geçirilmesi ile faydalanıcılarımız daha az işgücü ile verimliliği yüksek, belirli standartlarda üretim yapan, rekabet gücüne sahip, sürdürülebilir işletmelere sahip olacaklardır. Yapılacak yatırımlarla İlimiz için önemli olan tarım, hayvancılık ve turizm sektörüne katkı sağlanacak kırsal kesimde yaşayan halkımızın refah seviyesi yükseltilecektir. Kurum olarak IPARD 2 ile birlikte İlimize daha fazla yatırım yapılmasını, proje alamadığımız ilçeler ve sektörlerden proje alabilmeyi hedeflemekteyiz. Ancak bunun için başvuru sahiplerimizin ekonomik olarak sürdürülebilir, özgün nitelikte ve sıralama kriterlerinden yüksek puan alan projeler sunması önemlidir.” şeklinde konuştu.