- TKDK, 9. Çağrı dönemiyle alakalı 23 tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği ve 1 pelet üretim tesisi projesine destek verecek. Faydalanıcılara %55 hibe destek verilecek, ayrıca KDV de ödemeyecekler. Projelerin uygun harcama tutarı 5,6 milyon TL, hibe tutarı ise 3,1 milyon TL.
IPARD programı kapsamında, ilimize bugüne kadar büyük ve küçük baş hayvancılık, broiler tavuk yetiştiriciliği, süt işleme, meyve-sebze işleme, süt toplama, bitkisel üretim, arıcılık, kırsal turizm, yenilenebilir enerji gibi çok farklı sektörlerde 131 milyon TL değerinde 297 yatırım kazandıran TKDK Kastamonu İl Koordinatörlüğü, verdiği hibelerle yeni yatırımlar kazandırmaya devam ediyor.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İl Koordinatörü Ahmet Kuyulu, 9. Çağrı ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Ahmet Kuyulu, şöyle konuştu:
“Kastamonu İl Koordinatörlüğü olarak, 9. Çağrı kapsamında, 2 süt hayvancılığı, 4 besi hayvancılığı, 1 kanatlı (broyler) yetiştiriciliği, 86 sarımsak, karabuğday, aspir gibi tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, 5 arıcılık, 1 et işleme, 1 siyez unundan unlu mamuller-makarna, 1 pelet üretim tesisi, 4 kırsal turizm, 5 makine parkı ve 5 yenilenebilir enerji projesi olmak üzere 115 proje başvurusu aldık. Bu başvuruların toplam yatırım tutarı 53 milyon TL, hibe tutarı 30 milyon TL’dir. Bu projelerden incelenmesi tamamlanan 23 tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği ve 1 pelet üretim tesisi projesi 9. Çağrı 1 grupta sözleşme imzalanmak üzere seçilmiştir. Faydalanıcılara %55 hibe verilecektir. Ayrıca KDV ödemeyeceklerdir. 1. grupta seçilen projelerimizin uygun harcama tutarı 5,6 milyon TL, hibe tutarı 3,1 milyon TL’dir. En kısa sürede sözleşmeler imzalanacak ve yatırımlar başlayacaktır. Geriye kalan projelerimizin inceleme süreçleri devam etmektedir. Ayrıca Kurum olarak piyasalardaki, özellikle COVID-19 kaynaklı fiyat yükselmeleri nedeniyle yatırım maliyetlerindeki artışları telafi etmek amacıyla, IPARD Fonlarına finansman sağlayan Avrupa Birliği ve Ulusal otoritelerin onayı ile istisnai bir düzenleme yapılmasına karar verilmiştir. Bu çerçevede 8. Çağrı projelerinin sözleşmelerinde yer alan birim fiyatları %39’a kadar 9. Çağrı projelerinin sözleşmelerindeki birim fiyatları %22’ye kadar artırılabilecek ve faydalanıcılarımızın fiyat artışlarından kaynaklanan mağduriyeti önlenecektir”