Şehrimizde düzenlenen Tarihi Kentler Birliği (TKB) Bölge Toplantısı’nın “kapanış ve değerlendirme” bölümünde konuşan TKB ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sezer Cihan tam da ilimize “ilaç” niyetine tavsiyelerde bulundu…
“Eylem planı”.
“Tarihi mirasın korunması, halkla bütünleştirilmesi, yaşatılarak geleceğe taşınması” konusunda “örnek” bir il olan “Gaziantep” deneyimini ne kadar iyi anlayabilirsek…
Kastamonu’nun yolu o kadar açık olur.
TKB Genel Sekreteri Cihan’ın ilimize kilometre taşı olacak cümlelerini aşağıda paylaşıyorum…
Ezelden beri ne diye hep “eylem planı” diye tutturmaktaki haklılığımızın da net delili.
Tane tane anlatıyor Cihan…
“Planlama olmadan iş sürdürmek mümkün değil. Metin Hoca’mızın desteğiyle Gaziantep’te 5 yıllık bir eylem planı hazırladık. Önce kentin envanterini çıkardık; han, hamam gibi ne tür yapılarımız, eserlerimiz var tamamını çıkardık, haritaladık. Restorasyon projesi olan yapılarda uygulamaya başladık. Valilik, vakıflar, belediye hangi noktalarda görev alacak, tespit ettik. Periyodik olarak kontrolünü sağladığımız bu eylem planında başarılı bir süreç yönetimiyle hareket ettik. Bakırcılar Çarşısı terk edilmişken bu eylem planıyla ve onu izleyen çalışmalarla birlikte kentli çarşıyı gördü ve sürece dahil oldu. Bugün geldiğimiz noktada otel sayımız yetmiyor. Bu tür bir çalışmanın ekonomiye de döndüğünü bir örnekle daha vermek istiyorum. Gastronomi. Biz, Mutfak Müzesi yanında açtığımız, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından lisanslanan ve uluslararası Pearson Assured tarafından akredite edilen Gaziantep Mutfak Akademisi’ne Türkiye’nin her yerinden başvuru alıyoruz. Kontenjan sınırı nedeniyle sırada bekleyen pek çok başvuru var. Bu akademiden mezun olan her öğrenci, dünyanın dilediği herhangi bir noktasında restoran açabiliyor.
Özetle eylem planı hayati önem taşıyor. Belediye başkanları göreve geldikleri andan itibaren 5 yıllık süreyi planlamalı; hayata geçirmek istedikleri başlıkları ete kemiğe büründürmeli, işbirliğini hep gözetmeli ve periyodik kontrollerini sağlamalı. TKB üye kentlerini daha aktif görmek, kentlerimizin özgüvenle temsil edildiğine tanık olmak istiyoruz. Her türlü desteğe her zaman için hazırız.”
Görüldüğü üzere…
“Eylem planı” olmadan “çalakalem” yol yürüyerek hedefe ulaşmak mümkün değil.
TKB Genel Sekreteri Cihan’ın söz konusu ettiği eylem planının bir harfi bile Kastamonu’da hiç hayata geçirilmedi…
“Bölük pörçük” yürüdük hep.
O nedenle ki…
Bugün geldiğimiz nokta her köşesinden olabildiğince eleştiriye açık.
Not: Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ev sahipliğinde, TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi’nde “2. Kutup Şenliği” gerçekleştirildi…
Şenlik kapsamında düzenlenen kutup ışıkları atölyesi, lego ile kutup keşfi, torna ile ahşap kesim ve ödül heykelciği tasarımı, resim ve fotoğraf sergileri, söyleşiler gibi etkinlikler katılımcılara kendilerini kutuplarda hissettirdi.
Dolu dolu bir programa imza atıldı…
“Antalya Bilim Merkezi, Bilim Üsküdar, Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi, Kayseri Bilim Merkezi, Kocaeli Bilim Merkezi, Konya Bilim Merkezi ve Deneyap Teknoloji Atölyeleri” şenlik boyunca çeşitli etkinlikler düzenlediler.
Şenliğe “Ankara, Antalya, Burdur, Bursa, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Mersin, Sakarya, Uşak, Van’dan 10 binin üzerinde misafir katıldı…
Kastamonu katılmadı.
“Kutup” demek…
“Ufuk” demek.
Kutuptan bihaber ise Kastamonu…
Ufku kapalı.
MUSTAFA AFACAN